Promovendus: Gentrification, Conflict and the Struggle for Recognition: An Interdisciplinary Approach

Promovendus: Gentrification, Conflict and the Struggle for Recognition: An Interdisciplinary Approach

Geplaatst Deadline Locatie
27 sep 27 okt Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 27 okt 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Als promovendus zet u een wetenschappelijk onderzoek op naar de vraag hoe processen van gentrificatie moeten worden geïnterpreteerd en moreel beoordeeld vanuit een erkenningstheoretisch kader. Het onderzoek resulteert in publicaties in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften en in een dissertatie. U zal ook participeren in conferenties, workshops en andere wetenschappelijke en valorisatie activiteiten. Ook zal u een bijdrage leveren aan het onderwijs.

Gentrificatie is het proces van buurtverandering als gevolg van de instroom van welgestelde inwoners die gepaard gaat met een stijging van de huren en prijzen van onroerend goed, verplaatsing van lagere inkomensgroepen (vaak minderheidsgroepen) en een algemene transformatie van de bebouwde omgeving. Bij dit proces is een breed scala aan belanghebbenden betrokken, waaronder particuliere vastgoedontwikkelaars, verhuurders, lokale overheden, oorspronkelijke bewoners en burgers die streven naar 'authentieke' en 'leefbare' steden. Zoals in veel gentrificerende buurten is vastgesteld, leidt deze mix van verschillende belangen tot sterke sociale en politieke conflicten. In plaats van deze conflicten te benaderen, zoals gebruikelijk, vanuit een economisch en sociaal-wetenschappelijk perspectief, wordt in dit project een erkenningstheoretisch perspectief gehanteerd, waarbij het morele concept van erkenning centraal staat.

Het project beoogt zowel een empirisch gefundeerd begrip van de ‘morele logica’ van deze conflicten te ontwikkelen, als een kader te bieden voor het evalueren van de morele legitimiteit van de verschillende erkenningsclaims die hierbij betrokken zijn. Dit omvat ook de vraag hoe overheden op deze claims moeten reageren.

Als promovendus zal u zowel literatuuronderzoek als kwalitatief empirisch onderzoek gaan doen. Het literatuuronderzoek heeft als startpunt een grondige studie naar het werk van Axel Honneth’s meest relevante publicaties over erkenning en identiteit. Het empirisch onderzoek zal plaatsvinden in Brussel en Rotterdam op basis van media-items, grijze literatuur en interviews/focus groepen. Het doel van deze gemengde methode is om te komen tot een antwoord op de centrale onderzoeksvraag: wat is de aard en de morele betekenis van de verschillende erkenningsclaims die zijn betrokken bij hedendaagse sociale conflicten rond gentrificatie.

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

  • Een masterdiploma op het gebied van Politicologie, Geografie, Planologie, of een verwante sociaalwetenschappelijke discipline. 
  • Aantoonbare kennis van en interesse in sociaal-filosofische en politiek-filosofische vraagstukken, bij voorkeur blijkende uit een minor op dit gebied.
  • Solide achtergrond in kwalitatieve methoden en technieken van onderzoek (met name interviewtechnieken, observatie, tekstanalyse).
  • Uitstekende schriftelijke vaardigheden (te onderbouwen met een relevante tekst van academische aard zoals een thesishoofdstuk of paper).
  • Goede beheersing van het Nederlands én Frans ten behoeve van het empirisch onderzoek.
  • Goede beheersing van het Engels ten behoeve van congresdeelname en publicaties.
  • De capaciteit om onafhankelijk te kunnen werken maar ook als teamlid.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: U krijgt in eerste instantie een tijdelijke aanstelling als promovendus voor de duur van anderhalf jaar, die na een positieve beoordeling wordt verlengd tot vier jaar.

  • Aanstelling: 40 uur per week.
  • Het bruto salaris start met €2.325 per maand op basis van een 38 urige werkweek en loopt op tot €2.972 in het 4e jaar (P).
  • Het salaris is exclusief 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
  • Contractduur: u krijgt in eerste instantie een tijdelijke aanstelling als promovendus voor de duur van anderhalf jaar, die na een positieve beoordeling wordt verlengd tot vier jaar.
  • De gewenste datum indiensttreding is 1 januari 2020.
  • Bekijk ook onze andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

Werkgever

Radboud Universiteit

Wij willen het beste halen uit de wetenschap, uit anderen en onszelf. Waarom? Omdat dit hard nodig is voor de wereld om ons heen. Vooraanstaand onderzoek en onderwijs leveren een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Dat is wat meer dan 22.000 studenten en 5.000 medewerkers van de Radboud Universiteit samenbrengt. En wat vraagt om nog meer talent en samenwerking. Je bent nodig!

Afdeling

Faculteit der Managementwetenschappen

Bij de Faculteit der Managementwetenschappen verbinden medewerkers wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in uitdagende programma’s op het gebied van Geografie, Milieu, Planologie, Politicologie, Bestuurskunde, Bedrijfskunde, Economie en Bedrijfseconomie. In totaal heeft de faculteit ongeveer 265 fte aan medewerkers in dienst, van wie 75% academici zijn.

Dit onderzoeksproject sluit aan bij zowel het meer praktijkgerichte stedelijk onderzoek van de afdeling Geografie, Planologie en Milieu als het politiek-filosofische onderzoek van de afdeling Politicologie, onder andere in de vorm van 'urban political theory'. Het project is interdisciplinair van aard en bouwt daarmee voort op de goede samenwerking tussen de beide afdelingen. De normatieve-empirische mix die het onderzoek kenmerkt, maakt het mogelijk voor de promovendus om in een positieve zin bij te dragen aan de realisering van de missie van de Faculteit: 'creating knowledge for society'.

Deze PhD-positie is toegekend door het IMR op basis van een interne PhD-competitie en is ingebed in een interdisciplinair begeleidingsteam, namelijk: dr. Bart van Leeuwen (hoofdaanvrager en copromotor), prof. dr. Lagendijk (medeaanvrager en 1e promotor) en prof. dr. Wissenburg (teamlid en 2e promotor).

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 40 uur per week
  • max. €2972 per maand
  • Universitair
  • 1064549

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Houtlaan 4, 6525 XZ, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you