PhD Student: Onderzoek naar gedragseffecten van de accijnsverhogingen op tabak in het kader van het Nationaal Preventieakkoord

PhD Student: Onderzoek naar gedragseffecten van de accijnsverhogingen op tabak in het kader van het Nationaal Preventieakkoord

Geplaatst Deadline Locatie
7 okt 27 okt Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 27 okt 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Hoe reageren rokers op prijsverhogingen van tabak?
We weten dat het duurder maken van tabaksproducten een van de effectievere manieren is om het roken te ontmoedigen. Maar hoe dit precies zal uitpakken bij Nederlandse rokers is nog niet goed bekend.
In dit PhD project ga je de gedragsmechanismen onderzoeken via welke prijsverhogingen effect hebben op rokers. Rokers kunnen op uiteenlopende manieren reageren. In plaats van minder gaan roken of stoppen met roken kunnen rokers bijvoorbeeld overstappen op goedkopere merken, goedkope sigaretten uit het buitenland kopen, wellicht illegale sigaretten proberen te bemachtigen, of overstappen op de goedkopere elektronische sigaretten. Er is binnen het onderzoek tevens gelegenheid om onderzoek te doen naar gedragseffecten van andere tabaksontmoedigingsmaatregelen, zoals vermindering van verkooppunten, de invoering van generieke verpakkingen en voorlichtingscampagnes. Het onderzoek is zeer relevant voor de toekomst van het Nederlandse tabaksontmoedigingsbeleid. Omdat het onderzoek deel uitmaakt van een internationaal onderzoek naar de impact van tabaksontmoediging, biedt het project veel mogelijkheden om je te oriënteren en te leren van internationale wetenschappelijke experts.

Functieomschrijving

Als onderdeel van het Nationale Preventieakkoord wil de overheid in 2020 en 2021 de prijs van tabak substantieel verhogen middels het accijnsinstrument.  Dit biedt een unieke kans om het effect op de Nederlandse rokers te onderzoeken. Dergelijke wetenschappelijke data zijn in Nederland nog niet verzameld. De onderzoeksvragen zullen worden beantwoord door data die verzameld worden als onderdeel van het ‘International Tobacco Control Policy Evaluation (ITC) Project’, dat in 2002 is opgericht door een internationaal consortium van wetenschappers. Het ITC Project is momenteel wereldwijd het grootste onderzoeksproject gericht op tabaksontmoediging, met meer dan 150 wetenschappers. Maastricht University neemt sinds 2008 deel aan het ITC Project.

 

Jij zult aan de slag gaan met bestaande en nog te verzamelen ITC data om prijs gerelateerde gedragingen bij Nederlandse rokers te onderzoeken, deels in vergelijking met data uit andere ITC-project landen. De data betreffen vragenlijstgegevens verzameld bij een grote groep rokers die herhaaldelijk ondervraagd worden (longitudinale data). Tot je taken behoort de coördinatie van het ontwikkelen van de vragenlijst, het coördineren van het veldwerk (dat uitgevoerd wordt door een onderzoeksbureau) en uiteraard analyse en rapportage van de onderzoeksuitkomsten. Naast longitudinale analyses op de ITC NL dataset, zul je ook een ‘hypothetical cigarette purchase task’ (CPT) uitvoeren om te onderzoeken hoeveel prijsverhoging eigenlijk nodig is in de Nederlandse context om optimale gedragseffecten te realiseren. Daarnaast zul je tussentijdse resultaten via andere kanalen (‘policy briefs’, presentaties op nationale congressen, etc) communiceren aan beleidsmakers. Wij verwachten dat de PhD kandidaat ten minste 6 wetenschappelijke papers kan schrijven, uitmondend in een proefschrift.

Je wordt aangesteld als promovendus bij de vakgroep Gezondheidsbevordering, Faculty Health, Medicine and Life Sciences. Bij dit onderzoek werkt de Universiteit samen met het Trimbos-instituut. Het is mogelijk om als standplaats voor de uitvoering van het onderzoek te kiezen voor het Trimbos-instituut in Utrecht, waar je dan ook een werkplek hebt. Het Trimbos-instituut is het landelijke kennis- en expertisecentrum voor Geestelijke Gezondheid en Verslaving.

Specificaties

Universiteit Maastricht (UM)

Functie-eisen

- Ambitie om te willen promoveren op het onderwerp tabaksontmoediging

- Afgestudeerd in een relevante discipline, zoals gezondheidseconomie, gedragseconomie (behavioural economics) of economische psychologie.

- Aantoonbaar goede statistische vaardigheden.

- Goede schrijfvaardigheden (wetenschappelijk Engels).

- Een goede beheersing van Nederlands en Engels.

- Uitstekende projectmanagement vaardigheden

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 48 maanden.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast  gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie raadpleeg de website http://www.maastrichtuniversity.nl > Support > UM-medewerkers.

Wij bieden een full-time positie (38 uur/week) bij de vakgroep Gezondheidsbevordering,  Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, School CAPHRI

Werkgever

Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht (UM) staat bekend om haar unieke innovatieve en probleemgestuurde onderwijssysteem (PGO), dat wordt gekarakteriseerd door een kleinschalige en studentgeoriënteerde benadering. Het onderzoek aan de UM is multidisciplinair en thematisch van aard, en vindt geconcentreerd plaats in onderzoeksinstituten en schools. De UM heeft op dit moment 18.000 studenten en 4.300 medewerkers. Ten gevolge van het sterk internationale karakter is een groot deel van zowel studenten als medewerkers afkomstig uit het buitenland. De UM heeft zes faculteiten: Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Faculty of Law, School of Business and Economics, Faculty of Science and Engineering, Faculty of Arts and Social Sciences en de Faculty of Psychology and Neuroscience.
 

Afdeling

Vakgroep Gezondheidsbevordering/Trimbos Instituut

Je wordt aangesteld als promovendus bij de vakgroep Gezondheidsbevordering, Faculty Health, Medicine and Life Sciences, Universiteit van Maastricht. De standplaats voor de uitvoering van het onderzoek kan ook het Trimbos Institute in Utrecht zijn, waar je dan ook je werkplek zult hebben. Het Trimbos-instituut is het landelijke kennis- en expertisecentrum voor Geestelijke Gezondheid en Verslaving en verricht onderzoek naar alle aspecten van tabaksontmoediging (vanuit het Nationaal Expertisecentrum voor Tabaksontmoediging (NET)). Bij het Trimbos-institute werken ongeveer 20 PhD studenten van verschillende universiteiten.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij; Gezondheid
  • 36—40 uur per week
  • €2325—€2972 per maand
  • Universitair
  • AT2019.338

Werkgever

Universiteit Maastricht (UM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Da Costakade 45, 3521 VS, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you