Bijzonder hoogleraar Religieus Humanisme en Compassie

Bijzonder hoogleraar Religieus Humanisme en Compassie

Geplaatst Deadline Locatie
7 nov 30 nov Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 30 nov 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Bent u gedreven om vraagstukken rond religieus humanisme en compassie te verbinden met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs? Solliciteer dan bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functieomschrijving

Als bijzonder hoogleraar houdt u zich in onderwijs en onderzoek bezig met de vraagstukken rond religieus humanisme en compassie en profileert zich als expert op het terrein van moderne zingevingsvragen en de toepassing ervan in de samenleving.

Uw taken
  • u draagt bij aan de wetenschappelijke bestudering van de religieus-humanistische traditie en idealen, zoals onder meer belichaamd in het Apostolisch Genootschap
  • u speelt een rol in het bredere wetenschappelijke debat over religie en compassie en vertaalt deze rol waar mogelijk in het onderwijs
  • u draagt bij aan de deskundigheidbevordering van voorgangers en geestelijk verzorgers van het Apostolisch Genootschap en verwante geloofsgemeenschappen
  • u draagt bij aan het interreligieuze gesprek op de faculteit en in de samenleving

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

  • u bent gepromoveerd in theologie, religiestudies of een verwant vakgebied
  • u bent een autoriteit en hebt onderzoekservaring op het gebied van religie en zingeving, zoals blijkt uit wetenschappelijke publicaties, uit optredens als genodigd spreker en uit redactielidmaatschappen van wetenschappelijke tijdschriften
  • u heeft aantoonbare ervaring met het verzorgen van academisch onderwijs
  • u heeft ervaring in het begeleiden van promovendi
  • u bent in staat om wetenschappelijke kennis beschikbaar te maken voor het grote publiek
  • u staat achter de doelstellingen van het Apostolisch Genootschap en heeft goed zicht op verwante geloofsgemeenschappen en humanistische organisaties

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 5 jaar.

Deze bijzondere leerstoel wordt gevestigd door het Apostolisch Genootschap en de benoeming geschiedt voor een periode van 5 jaar.
 

Werkgever

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken ruim 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit Religie en Theologie
De Faculteit Religie en Theologie is hét academische kenniscentrum voor religie in de samenleving. Onze studenten, docenten en onderzoekers houden zich bezig met de grote thema’s in de maatschappij en binnen geloofsgemeenschappen. Van heilige teksten tot geestelijke verzorging, van vredesvraagstukken tot eigentijds geloof. Met tien seminaries voor alle wereldreligies en veel van de stromingen binnen het christendom zijn wij de breedste theologische faculteit wereldwijd.

Werken bij Religie en Theologie is meewerken aan excellent onderzoek en onderwijs verbonden met persoonlijk commitment, levensbeschouwelijke betrokkenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Voor de faculteit werken ruim 100 medewerkers.

Afdeling Beliefs and Practices
De afdeling Beliefs and Practices bestudeert aan de hand van empirische, comparatieve en systematische methoden religieuze geloofsvoorstellingen en -praktijken in hun gevarieerde hedendaagse verschijningsvormen. Zij werkt daartoe in onderzoek en onderwijs nauw samen met de afdeling Texts and Traditions, die zich toelegt op de studie van religieuze bronteksten en hun receptiegeschiedenis. Beide afdelingen samen vormen de Faculteit Religie en Theologie.
Over het Apostolisch Genootschap
Het Apostolisch Genootschap omschrijft haar visie en missie in haar grondslag als volgt: 'Omdat we geloven dat alle leven uit één oorsprong voortkomt, willen we elk mens als gelijkwaardig zien en steeds zoeken naar wat ons verbindt. Wij ontlenen vertrouwen aan het vermogen om in alle levensomstandigheden een liefdevol mens te zijn of opnieuw te worden. Dat vertrouwen geeft ons moed om in het eigen leven waarden als compassie, duurzaamheid en solidariteit beleefbaar te maken. Het geeft zin aan ons bestaan en draagt bij aan ons levensgeluk. Het licht van de liefde willen we koesteren en van generatie op generatie overdragen.’ Zie verder www.apgen.nl.

Specificaties

  • Hoogleraar; Universitair hoofddocent; Universitair docent; Lector
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 16 uur per week
  • Gepromoveerd
  • 1581

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081 HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you