Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht

Geplaatst Deadline Locatie
7 apr 30 apr Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 30 apr 2020).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Universiteit Leiden, bij de afdeling Staats- en Bestuursrecht van het instituut Publiekrecht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid is een vacature voor een Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht

Functieomschrijving

Van de Urgenda-uitspraak tot het stikstofdebat, van de toeslagenproblematiek bij de belastingdienst tot aan de droom en daad van de participatiedemocratie speelt het staats- en bestuursrecht een rol. Het staats- en bestuursrecht gaat over de almaar belangrijker wordende normen en regels aan de hand waarvan maatschappelijke vraagstukken door de overheid worden opgelost. Een steeds complexere samenleving, met ingewikkelder regels als gevolg, die wezenlijk zijn voor onze manier van samenleven en vormgeven van de toekomst. Onderzoek naar en onderwijs in dit normen- en regelcomplex draagt bij aan het begrijpen en daarmee het kunnen bedienen en toepassen van die normen. Niets minder dan dat is ook de missie en de ambitie van de afdeling Staats- en Bestuursrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. 

Het staats- en bestuursrecht is een breed rechtsgebied. Het omvat de nationale en Europeesrechtelijke beginselen en regels die de samenleving ordenen en die de burger rechtsbescherming bieden tegen de overheid.

In Leiden gebeurt de studie naar het staats- en bestuursrecht op een bijzondere manier. In tegenstelling tot de situatie op veel zusterfaculteit wordt in Leiden het staats- en bestuursrecht als een geïntegreerd geheel bestudeerd. Bestudering van het staatsrecht, vinden we, kan niet zonder de dynamiek en realiteit van het bestuursrecht. Toepassing van het bestuursrecht kan niet zonder de reflectie op staatsrechtelijke leerstukken als machtsverdeling, legaliteit en legitimiteit. In de onderzoeksprogramma’s waarin de Afdeling participeert, komen steeds beide lijnen van onderzoek samen. We hebben structurele aandacht voor de maatschappelijke context waarin het recht functioneert. We kijken niet alleen hoe rechtsregels in de praktijk worden toegepast, maar bestuderen ook welke maatschappelijke vraagstukken zich voordoen en of en hoe het recht daarop in werkt. Daarnaast neemt de doorwerking van Europees en internationaal recht op het nationale staats- en bestuursrecht in ons onderwijs en onderzoek een prominente plaats in. De Leidse afdeling Staats- en Bestuursrecht staat bekend als een gespecialiseerd team van generalisten.

Vanaf 2015 richt de groep van onderzoekers van de afdeling zich met name op onderzoek naar Legitimiteit en effectiviteit van het recht in een veellagige rechtsorde (Legitimacy and effectiveness of law and governance) en mensenrechten (Fundamental rights) en onderzoekt de vraag of en hoe er sprake is van een tanende legitimiteit van het recht en bestuur in een veellagige rechtsorde. En de vraag op welke wijzen de legitimiteit en effectiviteit van het recht kunnen worden vergroot, met name in de samenwerking en rechtsvorming van internationale organisaties, waaronder de EU.  Welke rol spelen fundamentele rechten en transnationale rechtspraak daarbij?

De werkzaamheden
Binnen de afdeling Staats- en Bestuursrecht wordt aan onderzoek en onderwijs in eerste instantie leidinggegeven door de drie voltijdse kernhoogleraren staats- en bestuursrecht (Schuurmans, Den Ouden en Voermans). De drie leerstoelen en hun ongedeelde leeropdrachten vullen elkaar aan, samen geven de leerstoelhouders leiding aan de afdeling en begeleiden ze de (vaak jonge) medewerkers. Door deze wijze van complementair samenwerken wordt meerwaarde gecreëerd, waardoor onderzoek verder kan reiken dan gespecialiseerd staats- of bestuursrechtelijk onderzoek, en waardoor ook meer jonge onderzoekers kunnen worden begeleid. 

Dit betekent niet dat alle drie de kernhoogleraren hetzelfde doen – er is wel degelijk spraken van enige specialisatie (die zeker ook voor het onderwijs van belang is). Professor Schuurmans legt zich toe op het algemene bestuursrecht én het bestuursprocesrecht, Professor Den Ouden op het algemene bestuursrecht en het Europese en financiële bestuursrecht, professor Voermans op het nationale en Europese constitutionele recht. Gedrieën hebben ze ook zitting in het dagelijks bestuur van de afdeling waarin beslissingen over onderwijs, onderzoek en beheer worden voorbereid. 

Met het vertrek van professor Den Ouden naar de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State per 1 september 2020 ontstaat er een vacature voor een hoogleraar Staats- en Bestuursrecht.

Specificaties

Universiteit Leiden

Functie-eisen

De leerstoelhouder Staats- en Bestuursrecht (i.h.b. het Europese en financiële bestuursrecht) heeft een brede leeropdracht op het terrein van het staats- en bestuursrecht. De hoogleraar Staats- en Bestuursrecht (M/V) moet van vele markten thuis zijn. De kandidaat/kandidate die we zoeken: is een gezaghebbende expert op het brede terrein van het algemene Nederlandse en Europese bestuursrecht en een sterk door Europees recht beïnvloed materieel rechtsgebied (zoals bijvoorbeeld het financiële bestuursrecht) het. Zijn of haar expertise onderscheidt zich ook wezenlijk van dat van de andere voltijdse leerstoelhouders binnen de afdeling Staats- en Bestuursrecht. De geschikte kandidaat:

  • Is gepromoveerd op het terrein van het (Europese) bestuursrecht;
  • Heeft affiniteit of ervaring met de bestuursrechtelijke praktijk en die van het openbaar bestuur;
  • Heeft uitstekende aantoonbare onderzoeks- en onderwijskwaliteiten;
  • Heeft het vermogen onderzoeksprojecten op te zetten (waaronder onderzoek uit te voeren door promovendi), en daarvoor fondsen aan te trekken, voor onderzoek op het terrein van de leerstoel om zelf uit te voeren of uit te doen voeren door (junior) onderzoekers; kan aantoonbaar de verbinding leggen met het staatsrecht en met overige rechtsgebieden, ten behoeve van samenwerking met andere afdelingen binnen onderzoeksprogramma’s;
  • Kan (aantoonbaar) werken in teamverband en gezamenlijk uit te voeren onderzoeksprojecten;
  • Kan aan groepsprojecten leiding geven;
  • Heeft (in dat verband) ervaring in het begeleiden en enthousiasmeren van onderzoekers en studenten;
  • Heeft sterke leidinggevende en bestuurlijke capaciteiten;
  • Heeft een bij de leeropdracht behorend netwerk;
  • Bezit uitstekende contactuele eigenschappen;

Arbeidsvoorwaarden

Aanstelling vindt plaats conform de cao Nederlandse Universiteiten, in eerste instantie voor de duur van vijf jaar. Een verlenging behoort tot de mogelijkheden, afhankelijk van behoefte, gebleken geschiktheid en beschikbare middelen. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 5.582,- en maximaal € 8.127,- bruto per maand bij een fulltime aanstelling (schaal HL2).

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof, sabbatical leave en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Alle informatie hierover kun je nalezen op de website. 

BKO
De Universiteit Leiden hecht veel waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en stelt als eis aan het wetenschappelijk personeel met een onderwijstaak, dat hij/zij in het bezit is van het Basis Kwalificatie Onderwijs certificaat (BKO) of bereid is dit binnen twee jaar te behalen.

Diversiteit
De Universiteit Leiden hecht groot belang aan diversiteit en verwelkomt daarom graag sollicitaties van mensen die nu in haar instelling ondervertegenwoordigd zijn. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar een vrouwelijke kandidaat.

Werkgever

Universiteit Leiden

De Faculteit Rechtsgeleerdheid is met ruim 5.000 studenten en 450 medewerkers een van de grootste faculteiten van Nederland, die zich in alle verscheidenheid toch kenmerkt door kleinschaligheid. De faculteit richt zich op veelzijdig onderwijs en onderzoek van hoog niveau, nationaal én internationaal. Stimuleren van talent staat hoog in het vaandel van de faculteit die is ondergebracht in het prachtig gerestaureerde Kamerlingh Onnes Gebouw. Werken voor de Faculteit Rechtsgeleerdheid betekent werken in een inspirerende wetenschappelijke omgeving. Zie voor meer informatie de website.

Specificaties

  • Hoogleraar
  • Recht
  • Gepromoveerd
  • 20-164

Werkgever

Universiteit Leiden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Steenschuur 25, 2311 ES, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you