Stageplaats Brunswijk Papers - Huygens ING-KNAW - Amsterdam

Stageplaats Brunswijk Papers - Huygens ING-KNAW - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
24 nov 8 dec Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 8 dec 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De Brunswijk Papers: Nederlandse politieke cultuur aan de vooravond van de Revolutie.
Hoe ontstaan revoluties? Dit is een vraag die historici al eeuwen bezighoudt. Voor de revolutie aller revoluties, de Franse Revolutie, is er veel onderzoek verricht naar het politieke en maatschappelijke klimaat in de jaren voorafgaand aan de bestorming van de Bastille in 1789. Voor Nederland, waar al in de vroege jaren 1780 een revolutionaire situatie ontstond die in de geschiedschrijving bekendstaat als de ‘Patriottentijd’, is dit veel minder het geval: over de politieke verhoudingen in de Republiek aan de vooravond van de revolutie, gedurende de jaren 1770, zijn we relatief slecht geïnformeerd.

Deze stageplaats is bedoeld als een cruciale stap in een traject dat ons meer grip moet geven op deze periode. Centraal in de stage staan de ‘Brunswijk papers’. Voor de onderzoeksgroep Politieke Cultuur en Geschiedenis van het Huygens Instituut zoekt het Humanities Cluster van de KNAW een stagiair.

Verantwoordelijkheden en taken
Binnen de stage houd je je bezig met:

  • Het verkennen van een bijzondere historische bron en haar historische en historiografische context;
  • Het verkennen van de haalbaarheid van de digitale ontsluiting van deze bron, en daarover een notitie met aanbevelingen schrijven;
  • Het meehelpen organiseren en bijwonen van de internationale workshop Monarchy in Turmoil. Princes, courts, and politics in revolution and restoration 1780-1830 (Leiden 18-20 mei 2022);
  • Het actief bijdragen aan andere werkzaamheden van de onderzoeksgroep Politieke Cultuur en Geschiedenis en de projectgroep Monarchie in Beroering

Meer over de stage en Brunswijk Papers
De revolutionaire opstand van de patriotten was gericht tegen het bewind van stadhouder Willem V en diens belangrijkste adviseur, de ‘dikke’  hertog Lodewijk Ernst van Brunswijk-Wolfenbüttel. Voor de periode 1772-1780 beschikken we over een logboek, geschreven door een secretaris van Brunswijk, dat naar schatting zo’n 6000 goed leesbare pagina’s beslaat en een uitzonderlijke rijke bron vormt voor de politieke geschiedenis van die jaren. Tot nu is deze bron echter slecht toegankelijk.

Het primaire doel van deze stage is te verkennen of en hoe de Brunswijk papers digitaal kunnen worden ontsloten en beschikbaar gesteld door het Huygens Instituut, waar deze stage zal worden ondergebracht. Hiervoor is een nadere inhoudelijke analyse nodig van de bron, en moet worden verkend wat ervoor nodig zou zijn om deze bron nader toegankelijk te maken voor onderzoek. De stageopdracht zou goed kunnen worden gecombineerd met eigen historisch onderzoek binnen deze bron, bijvoorbeeld voor een afstudeerscriptie, maar een voorwaarde is dit niet. De stage is ingebed in het project Monarchie in Beroering. De stagiair zal meelopen in dit project en in de onderzoeksgroep waar het project onder valt.
 

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Wij zoeken een enthousiaste gevorderde bachelor- of (onderzoeks)masterstudent uit de geesteswetenschappen met:  

  • Interesse in de politieke, militaire en/of cultuurgeschiedenis van Nederland, bij voorkeur van de vroegmoderne tijd en/of het revolutietijdvak;
  • Basisvaardigheden op het vlak van digitale ontsluiting en/of Transkribus, of de bereidheid om deze te leren;
  • Goede schrijfvaardigheid;
  • Passieve beheersing van de Franse taal (leesvaardigheid) is een pré;
  • Een flexibele, communicatieve, proactieve en zelfstandige werkhouding;
     

Arbeidsvoorwaarden

Omvang stage
De omvang van de stage is in overleg, en kan liggen, tussen de 12 EC (minimum) en 30 EC (maximum). Bij een grotere omvang kan het takenpakket worden uitgebreid. Het aanvangstijdstip en de looptijd van de stage zijn (enigszins) flexibel, maar we voorzien dat de stage ongeveer samenvalt met het tweede semester van het academisch jaar 2021/22.

Wat bieden wij?
Wij bieden een actieve begeleiding van studenten, met het oog op loopbaanperspectieven. Daarnaast krijg je een bescheiden stagevergoeding.
 

Werkgever

Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING)

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het instituut verricht onderzoek op het gebied van wetenschapsgeschiedenis, Nederlandse geschiedenis en literatuur. Het Huygens ING ontsluit historische bronnen en literaire teksten, bouwt aan een digitale infrastructuur en biedt online doorzoekbare data. Het Huygens ING biedt historische context, ook voor hedendaagse vragen over politiek en bestuur, literatuur, wetenschap en maatschappij.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Universitair
  • AT2021-178

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you