Lid Raad van Toezicht en voorzitter Audit Committee

Lid Raad van Toezicht en voorzitter Audit Committee

Geplaatst Deadline Locatie
7 dec 15 dec Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 15 dec 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Taken en verantwoordelijkheden raad van toezicht

De (wettelijke) taakopdracht van de raad van toezicht (zie WHW art. 9.8) luidt:

  • het houden van toezicht op het bestuur van de universiteit in haar geheel en op het beheer daarvan;
  • het houden van toezicht op de naleving door het college van bestuur bij de uitoefening van diens bevoegdheden van de op de universiteit betrekking hebbende wetten en de op basis daarvan vastgestelde regelingen, richtlijnen, aanwijzingen en reglementen;
  • het goedkeuren van dan wel instemmen met een zevental specifieke CvB-besluiten (vaststelling BBR (art. 9.4 WHW), instellingsplan (art. 2.2 WHW), begroting (art. 2.8 WHW), verslag (art. 2.9 WHW), het document m.b.t. de evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in leidinggevende functies (art. 4.2 WHW), het besluit tot het hanteren van een gedeelde dan wel ongedeelde medezeggenschapsstructuur (art. 9.30 WHW), en het besluit tot het aangaan van een gemeenschappelijke regeling (art. 8.1 WHW)

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

Profielschets leden raad van Toezicht (specifiek): competenties

Op grond van de wettelijke taakopdracht moeten in elk geval in de RvT voldoende competenties aanwezig zijn op de volgende terreinen:

I. het terrein van het wetenschappelijk onderwijs & onderzoek (met inbegrip van de relaties tussen het college van bestuur en (de decanen van) de faculteiten);
II. het terrein van de strategie / beleid / organisatorische en juridisch-bestuurlijke inrichting van non-profit-organisaties i.h.a. en van (openbare) universiteiten i.h.b.;
III. het terrein van de strategie / beleid / organisatorische en bestuurlijke inrichting van Nederlandse c.q. internationale profit-organisaties (bedrijfsleven);
IV. het terrein van politieke beleidsmatige ontwikkelingen (“Den Haag” en “de EU”) in relatie tot de universiteiten, en met name op het terrein van het wetenschapsbeleid in brede zin, ook internationaal (met inbegrip van de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers);
V. het terrein van de financiën (auditvraagstukken, zoals de beoordeling van de EUR- begroting en de EUR-Jaarrekening/Jaarverslag, het Accountantsverslag, de Managementletter, e.d.) en het personeelsbeleid en –beheer (o.m. i.v.m. de bezoldiging van de CvB-leden);
VI. de voeling met het onderwijsveld (met inbegrip van de HBO-instellingen), in stad en regio, landelijk en internationaal.

Daarnaast zou bij de samenstelling van de raad van toezicht mede gelet moeten worden op de volgende aspecten (in willekeurige volgorde):
VII. het vertrouwen van de medezeggenschap in de RvT;
VIII. het contact met de stad Rotterdam en de regio Zuid-West Nederland, waarin de Erasmus Universiteit (met onderzoeksprojecten) participeert of zou kunnen participeren;
IX. de relatie met het Nederlandse en internationale bedrijfsleven op die terreinen, waarop de wetenschappers van de EUR-faculteiten wetenschappelijk onderwijs en onderzoek verrichten;
X. de evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de raad van toezicht;
XI. de vertegenwoordiging van personen met migratie achtergrond in de raad van toezicht (het multiculturele aspect).

SPECIFIEK PROFIEL VOORZITTER AUDIT COMMITTEE
In combinatie met de hierboven genoemde ervaring, kennis, vaardigheden en competenties moet de voorzitter van het auditcomité over de volgende kwalificaties beschikken:

Profiel:

  • Gedegen financiële kennis en expertise;
  • Sterke IT en cybersecurity achtergrond en ervaring;
  • Vermogen om constructief te gedijen in een zeer complex echosysteem met veel verschillende belanghebbenden;
  • Politiek slim; een goede sociale antenne;
  • Een persoon met boardroom presence, natuurlijke autoriteit en voorzitterskwaliteiten;
  • Ervaring met werken in een zeer internationale omgeving;
  • Goed begrip en/of kennis van (Nederlands) bestuur;
  • Diepgaande kennis van de Nederlandse cultuur;
  • Een persoon met hoge integriteit, waarden en ethiek;
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden;
  • Affiniteit met de belangen en rol van de EUR in de Nederlandse samenleving;
  • Voorkeur voor een Alumnus van de EUR;
  • Bij voorkeur werkzaam in het (internationale) bedrijfsleven.

TIJDSBESTEDING

De RvT heeft 5 commissievergaderingen per jaar. Er worden extra vergaderingen belegd als ten minste twee van de RvT-leden dit nodig achten. Naast de RvT-vergaderingen vergadert de Auditcommissie zo vaak als zij nodig acht, maar minimaal één keer per jaar. Als referentiepunt kwam de Auditcommissie in 2020 vier keer bijeen.

Arbeidsvoorwaarden

Beloning volgens de normen van de Wet normering Topinkomens.
De benoeming vindt plaats voor de duur van 4 jaar met de mogelijkheid van herbenoeming voor nog eens 4 jaar.

Werkgever

OVER DE ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM

Opgericht in 1913 en vernoemd naar de in Rotterdam geboren humanist en theoloog Erasmus. De Erasmus University Rotterdam (EUR) is een van de grootste universiteiten in Nederland. EUR is een internationaal georiënteerde Universiteit met een uitgesproken maatschappelijke oriëntatie in haar onderwijs en onderzoek. Wetenschappers en studenten werken in nauwe samenwerking met interne en externe partijen aan het oplossen van mondiale, sociale uitdagingen, geïnspireerd door het altijd dynamische en kosmopolitische Rotterdam. De missie van de EUR luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’.

Academisch onderwijs is intensief, actief en toepassingsgericht. Onderzoek vindt steeds vaker plaats in multidisciplinaire teams, die sterk verweven zijn met internationale netwerken. Met een sterke onderzoeksreputatie en dankzij de hoge kwaliteit van het onderwijs kan de EUR zich meten met de top van Europese universiteiten. De Erasmian values fungeren als intern kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar voor de buitenwereld: ondernemend, maatschappelijk betrokken, wereldburger, ruimdenkend en verbindend. De EUR creëert oplossingen voor de maatschappij van de toekomst. Juist in de postindustriële stedelijke delta die Rotterdam is, zet de EUR zich in door via academisch onderzoek en onderwijs lokaal, nationaal en wereldwijd bij te dragen aan maatschappelijke opgaven. Deze ambitie is groot en drijft de EUR’s denken en doen. Academische excellentie wordt gecombineerd met maatschappelijke impact; ‘making minds matter’!
In een uniek ontwerpproces werd de gehele EUR-community betrokken en werden in nauw overleg met de interne en externe stakeholders de gezamenlijke ambities geformuleerd. Zo werd een solide basis van gedeelde waarden en ambities verwoven in een heldere missie en innovatieve strategie. Met recht is deze Strategie 2024 een gezamenlijke strategie van de gehele EUR. Aan de hand van zeven strategische prioriteiten is de koers richting 2024 uitgezet:

Ontwikkelen van EUR’s maatschappelijke impact identiteit
EUR wil herkend en erkend worden als een verantwoordelijke en betrouwbare partner met een uniek maatschappelijk profiel, waarbij onderzoek en onderwijs ingezet worden voor maatschappelijke verbetering. Er worden betere randvoorwaarden gecreëerd die ertoe zullen bijdragen dat impact bevorderd en versneld wordt. EUR’s aantoonbare en sterke toewijding zal zich vertalen in resultaten voor de samenleving: regionaal, nationaal en wereldwijd.

Toekomstgericht onderwijs
Onderwijs aan de EUR is erop gericht studenten op te leiden tot gamechangers: om veranderingen in gang te zetten op hun eigen speelveld. Ze ontwikkelen een stevige wetenschappelijke basis en een kritische, ondernemende en flexibele instelling. Na hun afstuderen zijn ze klaar én gedreven om een positieve impact te hebben op de samenleving, als de leiders en vernieuwers van morgen.

Uitstekend wetenschappelijk onderzoek, verankerd in de samenleving
Onderzoek aan de EUR is door nieuwsgierigheid gedreven, wordt steeds meer
interdisciplinair en bouwt voort op excellent onderzoek in de afzonderlijke vakgebieden. Het creëren van toegevoegde waarde en maatschappelijke relevantie, op lokaal en mondiaal niveau, vraagt om openheid, verantwoording en samenwerking. De EUR richt zich daarbij eerder op kwaliteit dan op kwantiteit.

De Erasmus Initiatives – Dynamics of Inclusive Prosperity, Smarter Choices for Better Health, en Vital Cities, Vital Citizens – vergroten de maatschappelijke impact.
Verantwoordelijkheid nemen voor duurzame ontwikkeling
De EUR omarmt het concept van duurzame ontwikkeling als een mondiale voetafdruk voor waardigheid, vrede en welvaart voor de mensheid en de planeet, nu en in de toekomst. Ze draagt bij aan een duurzame samenleving door kritisch en toegewijd te denken en actie te ondernemen, op het gebied van onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering en binnen haar samenwerkingsverbanden. Duurzaamheid wordt hierdoor de hoeksteen van de campus en faciliteiten.

Investeren in mensen, voor de toekomst
Door middel van het Erasmiaans talentmanagement wordt het beste in alle medewerkers naar boven gehaald, zodat zij hun volledige potentieel kunnen benutten. Door hun talent, passie en gedrevenheid te ondersteunen wordt het verschil gemaakt. Hierbij wordt ingezet op talentmanagement en leiderschapsontwikkeling. Met ambitie en vriendelijkheid worden de voorwaarden gecreëerd voor een high-performance organisatie en met diversiteit en inclusie worden de strategische doelen bereikt.

Versterken van professional services
De professional services staf zijn een drijvende kracht achter de EUR en zijn volledig bekend met de kernactiviteiten van de organisatie: onderwijs, onderzoek en het creëren van impact. Een hoogwaardige, proactieve en adaptieve staf werkt aan de soepele interactie tussen services en processen. Kernprocessen worden, in lijn met een digitale visie, opnieuw ontworpen, zodat de organisatie slimmer, efficiënter en meer flexibel kan optreden.

Het interdisciplinaire potentieel optimaal benutten
Het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken en het creëren van impact vereist interdisciplinariteit. EUR borduurt verder op haar huidige interdisciplinariteit, afstemming en samenwerking binnen onderwijs en onderzoek wordt verder gestimuleerd zonder hierbij de sterke monodisciplinaire basis uit het oog te verliezen. De Erasmus Initiatives – drie ambitieuze multi- en interdisciplinaire aandachtsgebieden voor onderzoek – geven uiting aan de ambitie om impact te creëren en vullen de stevige monodisciplinaire basis aan met interdisciplinaire prestaties.

Voor de volledige Strategie 2024 zie: https://www.eur.nl/sites/corporate/files/2019-09/eur- strategie-2020-2024_nl_0.pdf

De Erasmus Universiteit kiest in haar nieuwe Strategie 2024 voor een intensivering van de samenwerking met de gemeente Rotterdam, de regio en de kennisinstellingen in Zuid- Holland. De grote maatschappelijke vraagstukken behoeven een bundeling van kennis, meer interdisciplinaire samenwerking en verbinding met de maatschappelijke spelers en het bedrijfsleven in de regio. De strategische alliantie met de Universiteit Leiden en de TU Delft (LDE) bestaat sinds 2012 en is uitgegroeid tot een belangrijke regionale speler. De convergentie met Erasmus MC en de TU Delft is een dominant speerpunt voor de komende jaren.

De EUR kent twee bestuursniveaus in haar hoofdstructuur: het universitaire niveau en het niveau van de faculteiten en diensten. De bestuursstructuur is vastgelegd in het bestuurs- en beheersreglement van de universiteit. Op beide bestuursniveaus fungeren formele medezeggenschapsorganen. Op centraal niveau vertegenwoordigt de Universiteitsraad de studenten en medewerkers van de EUR en is daarmee een spreekbuis voor alle studenten en medewerkers.

De universiteit heeft zeven faculteiten, twee bijzondere instituten en één University College waarbinnen onderwijs en onderzoek plaatsvinden. De universiteit heeft verder een universiteitsbibliotheek.Voor meer informatie zie: https://www.eur.nl/over-de-eur

College van Bestuur (CvB)
Het CvB is verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van het beleid en het beheer van de universiteit. Het College bestaat uit: prof.dr. Ed Brinksma, prof.dr. Annelien Bredenoord en dr. Ellen van Schoten RA.

De Raad van Toezicht
De RvT houdt toezicht op de uitvoering van werkzaamheden en de uitoefening van bevoegdheden door het College van Bestuur en staat dit College met raad terzijde. De Raad is onder andere belast met het goedkeuren van het bestuurs- en beheersreglement, de begroting, de jaarrekening, het bestuursverslag en het instellingsplan.

De leden van de Raad van Toezicht worden voor een periode van vier jaar door de Minister van OCW benoemd, de Raad legt aan de Minister van OCW verantwoording af. Eén van de leden van de Raad geniet in het bijzonder het vertrouwen van de Universiteitsraad.
De Raad van Toezicht bestaat uit:
▪ Prof.dr. Jaap Winter – Voorzitter
▪ Prof.dr.ir. Hans van Duijn – Vicevoorzitter en Voorzitter Kwaliteitscommissie
▪ Mr.drs. Pascal Visée RA – Lid Raad van Toezicht en voorzitter Audit Committee
▪ Drs. Laura van Geest
▪ Prof.dr. Ellen Giebels

Momenteel wordt de positie van “Lid Raad van Toezicht en voorzitter Audit Committee vervuld door Pascal Visée. Zijn tweede (en laatste) termijn loop op 28 februari 2022 af. Hierdoor wordt gezocht naar een opvolger.

Specificaties

  • Onderwijs; Management
  • Universitair
  • ABD20211207

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you