Promovendus (m/v/x) voor onderzoek naar effectiviteit van interventies gericht op opgroeien in armoede (0,8-1fte)

Promovendus (m/v/x) voor onderzoek naar effectiviteit van interventies gericht op opgroeien in armoede (0,8-1fte)

Geplaatst Deadline Locatie
20 mei 12 jun Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 12 jun 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij bijdragen aan het effectief ondersteunen van kinderen en jongeren die opgroeien in armoede? In dit promotieproject onderzoek je de vraag “wat werkt voor wie?” binnen interventies gericht op gezinnen in armoede. Je werkt hierbij samen met wetenschappers uit verschillende disciplines en met professionals, opvoeders en kinderen/jongeren.

Functieomschrijving

1 op de 12 kinderen (0-21 jaar) in Nederland leeft in armoede, met uitschieters in grootstedelijke gebieden zoals Rotterdam. Wetenschappelijk onderzoek laat overtuigend zien dat opgroeien in armoede een bedreiging vormt voor de sociale, emotionele, fysieke, cognitieve en gedragsontwikkeling van kinderen en jongeren. Het voorkomen of verminderen van deze negatieve effecten vormt daarmee een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Er is echter een gebrek aan kennis over wat werkt, voor wie en hoe.

Wil jij bijdragen aan kennis over, en good practices van, het effectief ondersteunen van kinderen en jongeren die opgroeien in armoede? In dit promotieproject onderzoek je effectiviteit van interventies gericht op gezinnen in armoede. Binnen het onderzoeksprogramma werk je nauw samen met een collega-promovendus aan Hogeschool Rotterdam die zich richt op effectiviteit van professioneel handelen en de professionele structuur rondom gezinnen. Het project heeft een interdisciplinair en participatief karakter: we werken samen met wetenschappers uit verschillende disciplines en met professionals, opvoeders en kinderen/jongeren.

Binnen het promotieproject breng je systematisch in kaart wat er al bekend is vanuit de wetenschap over effectiviteit van interventies. Parallel hieraan onderzoek je in de praktijk hoe professionals, opvoeders en kinderen/jongeren interventies ervaren. De wetenschappelijke inzichten uit dit project moeten leiden tot beter onderbouwde beleids- en praktijkkeuzes in de ondersteuning van gezinnen in armoede.

De onderzoekswerkzaamheden binnen dit project bestaan onder andere uit het verrichten van systematisch literatuuronderzoek, het werven van gezinnen, het verzamelen en analyseren van interviews en andere dataverzamelingsmethoden met professionals, opvoeders, en kinderen/jongeren. De bevindingen van het onderzoek worden beschreven in een proefschrift bestaande uit wetenschappelijke artikelen die gepubliceerd zullen worden in internationale tijdschriften.

Naast onderzoek besteed je 15% van je beschikbare tijd aan het geven van onderwijs binnen de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de EUR, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding van stages en scripties.

De promovendus wordt tijdens het project begeleid door dr. Mariëtte Lusse (lector Kinderarmoede aan Hogeschool Rotterdam), dr. Joyce Weeland (EUR), prof.dr. Renske Keizer (EUR) en prof. dr. Nicole Lucassen (EUR).

Het project maakt onderdeel uit van het bredere Onderzoeksprogramma Kinderarmoede, geïnitieerd en gefinancierd door Gemeente Rotterdam en Kinderhulp en uitgevoerd door Erasmus Universiteit Rotterdam en Hogeschool Rotterdam (zie evt. ook: https://www.eur.nl/nieuws/nicole-lucassen-benoemd-tot-bijzonder-hoogleraar-kinderarmoede). Meer informatie over het project kan worden opgevraagd bij prof.dr. Nicole Lucassen, te bereiken via: lucassen@essb.eur.nl.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

  • Afgeronde master in Pedagogische Wetenschappen, Sociologie, Psychologie of aanverwante discipline;
  • Affiniteit met het thema armoede en een open, respectvolle en nieuwsgierige houding naar kinderen/jongeren, ouders en professionals;
  • Een sterke ‘drive’ om onderzoek te doen;
  • Goede kwantitatieve en/of kwalitatieve onderzoeksvaardigheden blijkend uit bijvoorbeeld een goede beoordeling van de masterthesis en/of wetenschappelijke publicatie(s) en/of bereidheid om deze onderzoeksvaardigheden eigen te maken;
  • Een positieve houding ten opzichte van Open Science en de bereidheid hierin te investeren;
  • Vaardigheden om in een interdisciplinair team te werken, maar ook in grote mate zelfstandig te functioneren.

Arbeidsvoorwaarden

Een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van deze functie is in principe 1 september 2022, en de functie is gevestigd bij Erasmus Universiteit Rotterdam, sectie Jeugd en Gezin/Ortho-en Gezinspedagogiek van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. De functie bedraagt 0.8-1.0 FTE. Het startsalaris van een promovendus bedraagt bij een fulltime aanstelling €2443,- bruto per maand (schaal P ), conform de CAO-NU. Daarnaast bieden we je onder andere 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3% en een zeer ruime verlofregeling. Verder is de EUR aangesloten bij het ABP voor de pensioenvoorziening en bieden we gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof, volledig betaald aanvullend geboorteverlof voor partners, korting op onze collectieve ziektekostenverzekering, en een persoonlijk carrièrebudget. Ook kan je als medewerker gebruikmaken van EUR-faciliteiten zoals de Universiteitsbibliotheek en krijg je korting op een abonnement bij het Erasmus sportcentrum.

Erasmus Universiteit Rotterdam biedt een Dual Career Program (DCP) aan om de partners van nieuw wetenschappelijk personeel te helpen bij het vinden van werk in Nederland. Het programma wordt aangeboden in nauwe samenwerking met de nabijgelegen universiteiten van Delft en Leiden.

Erasmus Universiteit Rotterdam wil een rechtvaardige en inclusieve gemeenschap zijn. Wij koesteren een open cultuur waarin iedereen wordt ondersteund om het volledige potentieel tot zijn recht te laten komen. Wij beschouwen inclusiviteit van talent als de basis van onze successen en de diversiteit van perspectieven en personen als een uiterst waardevol resultaat hiervan. EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter.  We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Afdeling

Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

De Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) kent een grote diversiteit aan wetenschappelijke disciplines: bestuurskunde, pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie. Tevens het Erasmus University College, IHS, en twee onderzoeksinstituten RISBO en DRIFT zijn aan de faculteit verbonden. Deze grote variatie is ook terug te zien in onze (internationale) bachelor- en masteropleidingen en in het onderzoek. De activiteiten van de faculteit zijn altijd gericht op mens en samenleving. Onze activiteiten zijn altijd gefocust op mensen en de maatschappij. Bij ESSB staat fundamenteel, internationaal georiënteerd onderzoek hoog in het vaandel. Maatschappelijk onderzoek ten behoeve van professionals, het beleid en de samenleving maakt ook onderdeel uit van de onderzoeksactiviteiten. De faculteit biedt een stimulerend onderzoeksklimaat waar belangrijke nationale en internationale onderzoeksubsidies worden binnengehaald. Aansprekende gastonderzoekers uit binnen- en buitenland werken er voor kortere of langere tijd en er werken ambitieuze promovendi. Ons onderwijs is kleinschalig en werkt met innovatieve onderwijsvormen. Zowel de Nederlandstalige als Engelstalige opleidingen worden jaarlijks goed gewaardeerd door studenten en alumni.

De opleidingen die binnen deze wetenschapsgebieden verzorgd worden, bedienen op dit moment bijna 4000 studenten. De ESSB telt daarnaast meer dan 400 medewerkers.

Department of Psychology, Education & Child Studies (DPECS)

Het departement verzorgt onderwijs en verricht onderzoek op het gebied van de psychologische en pedagogische wetenschappen. Het onderwijs binnen de opleidingen kenmerkt zich door een innovatieve didactische benadering. De staf van dit departement bestaat uit een team van veelal jonge wetenschappers. Het secretariaat maakt onderdeel uit van het departement en verzorgt de ondersteuning van de voorzitters, leidinggevenden en medewerkers van het departement.

Jeugd en Gezin / Ortho- en Gezinspedagogiek

De standplaats van het promotieproject is de sectie Jeugd en Gezin (Ortho- en Gezinspedagogiek) binnen het Department of Psychology, Education & Child Studies. Om toekomstige generaties de best mogelijke kansen te geven op persoonlijke groei, levensgeluk en mentale gezondheid, doen wij als sectie Jeugd en Gezin fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek naar het ontstaan van en oplossen van problemen in ontwikkeling. Onze visie is dat we als maatschappij niet alleen problemen moeten oplossen, maar ook moeten investeren in het versterken van positieve factoren in de omgevingen van opgroeiende kinderen en jongeren (bijv. families, vrienden, romantische relaties) die bijdragen aan positieve ontwikkeling en veerkracht. 

Met een oog voor de grotere ontwikkelingen in de wetenschap (bijv. Erkennen en waarderen, nieuwe SEP-protocollen), hebben wij daarnaast als sectie in gezamenlijkheid twee thema’s bepaald waarop de komende periode wordt geïnvesteerd: Impact en Team Science

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • 32—40 uur per week
  • €2433—€3122 per maand
  • ESSB/DPECS/20220520

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you