PhD Mobiliteitspatronen en bereikbaarheidspercepties in perifere krimpregio’s

PhD Mobiliteitspatronen en bereikbaarheidspercepties in perifere krimpregio’s

Geplaatst Deadline Locatie
11 jun 1 jul Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 jul 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Het doel van het promotieonderzoek is meer inzicht krijgen in de werking van het vervoersysteem in perifere krimp-/transformatiegebieden in Nederland. Door een trek naar de stad krimpt de omvang en verandert de samenstelling van de bevolking in dergelijke gebieden. Dit kan een ke

Functieomschrijving

Het doel van het promotieonderzoek is meer inzicht krijgen in de werking van het vervoersysteem in perifere krimp-/transformatiegebieden in Nederland. Door een trek naar de stad krimpt de omvang en verandert de samenstelling van de bevolking in dergelijke gebieden. Dit kan een kettingreactie veroorzaken. Voorzieningen zoals scholen en winkels trekken uit kleinere kernen weg om zich al dan niet te clusteren in grotere plaatsen. Dit kan een verslechtering van de (gepercipieerde) bereikbaarheid en leefbaarheid van dorpen tot gevolg hebben, waardoor inwoners en bedrijven op hun beurt kunnen besluiten te verhuizen.
Na een uitgebreide literatuurstudie doet de promovendus empirisch onderzoek naar (veranderende) mobiliteitspatronen in krimpgebieden met onderscheid naar verschillende vervoerswijzen (auto, ov, de gewone en elektrische fiets, lopen) en ruimtelijke constellaties (bijv. grootte van dorpen en ligging ten opzichte van verzorgingskernen). Vervolgens komt in een tweede fase de nadruk te liggen op hoe inwoners van krimpgebieden hun bereikbaarheid daadwerkelijk ervaren/percipiëren en hoe dit overeenkomt met beelden die leven bij lokale, regionale en nationale beleidsmakers/bestuurders. Er wordt gebruik gemaakt van data uit het Onderzoek Verplaatsingen In Nederland (OViN) (of vanaf 2018 Onderweg in Nederland: ODiN) aangevuld met vragenlijsten en diepte-interviews. De verkregen inzichten kunnen onder andere inzicht geven in hoe ov-systemen efficiënter en gebruiksvriendelijker kunnen worden ingericht en in hoeverre verschillende groepen inwoners bereikbaarheidsproblemen en vervoersarmoede ervaren.

Specificaties

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Functie-eisen

We zoeken naar een sterk gemotiveerd persoon met interesse in mobiliteit en bereikbaarheid vanuit een ruimtelijk perspectief. U bent een sterk conceptueel denker en beschikt over een afgeronde (research)masteropleiding in (economische) geografie, civiele techniek, (ruimtelijke) economie, (technische) planologie of in een ander relevant vakgebied.

U heeft ervaring met de analyse van databestanden en het gebruik van (geavanceerde) statistische technieken. De kandidaat moet beschikken over een goede mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid in zowel het Nederlands als het Engels, en heeft daarnaast een goed analytisch vermogen, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en kan goed communiceren.

In vier jaar tijd schrijft de promovendus een proefschrift en een aantal artikelen in internationaal gerenommeerde academische tijdschriften. U presenteert onderzoeksresultaten op (inter)nationale congressen. In de beginfase krijgt de promovendus opleiding in relevante vakgebieden en in onderzoeksmethoden. Vervolgens werkt de promovendus aan het promotieonderzoek en draagt bij aan onderwijs (maximaal 10% van de tijd).

De onderzoeksvoorstellen voor de promotieplaatsen zijn beschikbaar op de URSI-website.

Competenties conform UFO-profiel Promovendus:
• conceptueel vermogen
• presenteren
• plannen en organiseren
• voortgang bewaken.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 48 maanden.

De Rijksuniversiteit Groningen biedt een salaris van € 2222,- bruto per maand bij volledige werktijd in het eerste jaar oplopend tot € 2840,- bruto per maand in het laatste jaar, conform de salarisschaal voor promovendi van de cao Nederlandse Universiteiten. De overige arbeidsvoorwaarden zijn ook conform de cao Nederlandse Universiteiten. De aanstelling van de promovendus is bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Het dienstverband wordt in eerste instantie aangegaan voor de periode van een jaar. Aan het einde van het eerste jaar vindt er een formele beoordeling plaats en bij een positieve beoordeling wordt het dienstverband verlengd met drie jaar.

De promovendus kan rekenen op intensieve supervisie van en extensieve training door onderzoekers uit de faculteit. De kandidaat wordt lid van de Graduate School en kiest daarbij ook uit het vakkenaanbod van relevante onderzoeksscholen zoals NETHUR. Vanuit dit onderzoek bestaat er de mogelijkheid om internationale congressen te bezoeken en te participeren in workshops en seminars.

Ingangsdatum: 1 september 2018

Solliciteren
U kunt solliciteren door uw sollicitatiebrief met motivatie en curriculum vitae waarin uw academische en praktijkvaardigheden worden aangegeven te sturen vóór 02.07.2018 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Afdeling

Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese researchuniversiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. In een breed scala van vakgebieden beoefenen onderzoekers en docenten hun vak vanuit wetenschappelijke hartstocht. Iedereen wordt in staat gesteld om het beste uit zichzelf te halen. Talent, ambitie en prestatie van de 30.000 studenten en 5.500 medewerkers worden zoveel mogelijk gehonoreerd.

De kandidaat gaat werken binnen de afdeling Economische Geografie in het kader van een samenwerking tussen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de faculteit op het gebied van transportgeografie. De inhoudelijk trekker is prof. dr. ir. Taede Tillema. Het onderzoek binnen de samenwerking richt zich enerzijds op de invloed van ruimtelijke en sociaal-economische transformaties op mobiliteit en bereikbaarheid. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar de impact van mobiliteitsinnovaties op verplaatsingspatronen in verschillende (rurale en stedelijke) gebieden.

De vacature is bij de Faculteit Ruimtelijk Wetenschappen (FRW), basiseenheid Economische Geografie in het kader van een samenwerking tussen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Faculteit op het gebied van transportgeografie. De Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen bestaat uit ca. 95 medewerkers en is gericht op hooggekwalificeerd onderwijs en onderzoek op het gebied van Planologie, Demografie, Economische Geografie en Culturele Geografie. De faculteit verzorgt onderwijs voor ruim 900 studenten in verschillende bachelor- en masteropleidingen. De faculteit bestaat uit vier basiseenheden, te weten Planologie, Demografie, Economische Geografie en Culturele Geografie. Daarnaast heeft de faculteit een eigen Onderzoeksinstituut URSI (Urban and Regional Studies), de Graduate School of Spatial Sciences (GS) en een Bureau Onderwijs.

Het Urban and Regional Studies Institute (URSI) coördineert alle onderzoeksprojecten aan de faculteit. Projecten worden verricht vanuit een interdisciplinair perspectief van planologie, geografie en demografie en richten zich enerzijds op de relatie tussen stedelijke en regionale structuren en praktijkprocessen en anderzijds op menselijk gedrag en interventie in stedelijke en urbane structuren.

Specificaties

  • PhD
  • Landbouw
  • max. 38 uur per week
  • max. €2840 per maand
  • Universitair
  • 218279

Werkgever

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Broerstraat 5, 9712 CP, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you