Promovendus: Leesonderzoek bij dove en slechthorende kinderen

Promovendus: Leesonderzoek bij dove en slechthorende kinderen

Geplaatst Deadline Locatie
28 jun 12 aug Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 12 aug 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Wij zoeken een promovendus voor het project ‘De lexicale kwaliteit hypothese bij dove en slechthorende lezers’. Het project richt zich op de ontwikkeling van de leesvaardigheid bij dove/slechthorende leerlingen tussen groep 2 en 4 van het (speciaal) basisonderwijs. De ontwikkeling van de leesvaardigheid verloopt bij veel van deze leerlingen nog steeds problematisch.
 
Als promovendus ga je onderzoeken in hoeverre de lexicale kwaliteit hypothese zoals beschreven door Perfetti en Hart (2001) van toepassing is op de totstandkoming van woordrepresentaties in het leesproces van dove/slechthorende lezers. Ook onderzoek je of interventie ter bevordering van de lexicale kwaliteit leidt tot betere woordpresentaties en uiteindelijk tot beter begrijpend lezen.

Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in hoe dove/slechthorende kinderen in de vroege leesontwikkeling tot woordidentificatie komen. Je belangrijkste onderzoeksactiviteiten zijn:

  • onderzoek doen naar de fonologische, orthografische en semantische representaties die nodig zijn om tot lexicale kwaliteit te komen (Perfetti & Hart, 2001);
  • het nauwgezet meten van de ontwikkeling van de woordidentificatie in groep 3;
  • longitudinaal onderzoek verrichten naar de invloed van bovenstaande representaties op de ontwikkeling van de woordidentificatie en van woordidentificatie op leesbegrip;
  • het doen van interventie-onderzoek naar de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de lexicale kwaliteit en woordidentificatie.

 
Het volledige projectvoorstel is op te vragen bij dr. Loes Wauters (l.wauters@pwo.ru.nl)

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

  • je beschikt over een diploma als research master in pedagogiek, psychologie, onderwijskunde, (psycho)linguïstiek of een andere relevante opleiding;
  • je hebt uitgebreide ervaring met kwantitatief onderzoek, excellente methodologische en analytische vaardigheden en ervaring met het verzamelen en analyseren van data;
  • je beschikt over sterke statistische kennis;
  • je beschikt over excellente mondelinge en schriftelijke vaardigheden in zowel het Nederlands als het Engels;
  • je bent bereid en gemotiveerd om gezien de doelgroep van het onderzoek tot op zekere hoogte de Nederlandse Gebarentaal (NGT) te leren;
  • je bent zelfstandig en beschikt over goede organisatorische vaardigheden;
  • je hebt affiniteit met de doelgroep dove en slechthorende leerlingen.

Arbeidsvoorwaarden

  • aanstelling: 0,8 fte
  • het bruto salaris start met €2.266 per maand op basis van een 38 urige werkweek en loopt op tot €2.897 in het 4e en 5e jaar (P)
  • het salaris is exclusief 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • contractduur: je krijgt in eerste instantie een tijdelijke aanstelling als promovendus voor de duur van anderhalf jaar, die na een positieve beoordeling wordt verlengd tot vijf jaar
  • UFO-functieprofiel: Promovendus
  • als onderdeel van uw aanstelling als promovendus, wordt u geacht 10% van uw tijd te besteden aan het geven van onderwijs.

 
De beoogde datum indiensttreding is 1 oktober 2018.
 
Je wordt begeleid door dr. Loes Wauters (co-promotor) en de hoogleraren E. Segers, H. Knoors en L. Verhoeven.

Benieuwd naar onze aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden?

Werkgever

De Radboud Universiteit is een internationaal opererende, studentgerichte onderzoeksuniversiteit met zeven faculteiten. We leiden studenten op tot academici die over de grenzen van hun vak heen kijken. Onze wetenschappers leveren excellent onderzoek en maken hierbij gebruik van state of the art onderzoeksfaciliteiten.

Afdeling

Faculteit der Sociale Wetenschappen
Dit project zal worden ingebed in het onderzoeksprogramma van het Behavioural Science Institute (BSI) en in nauwe samenwerking met de programmalijn doof/slechthorend van de Koninklijke Kentalis worden uitgevoerd.
 
De Faculteit der Sociale Wetenschappen behoort tot de grootste faculteiten van de Radboud Universiteit. De faculteit heeft de ambitie om tot de beste sociaalwetenschappelijke faculteiten van Europa te behoren. Het doel is dat al haar onderzoeksprogramma’s als zeer goed worden beoordeeld en dat al haar opleidingen tot de beste van de Nederlandse universitaire opleidingen behoren. Sociale wetenschappen binnen de Radboud Universiteit bestaat uit de richtingen psychologie, artificial intelligence, pedagogische wetenschappen, onderwijskunde, sociologie, communicatiewetenschappen, culturele antropologie en ontwikkelingssociologie.

Het Behavioural Science Institute (BSI) is een multidisciplinair instituut voor onderzoek naar gedrag. Onze onderzoekers werken samen op de wetenschapsgebieden psychologie, onderwijskunde en communicatiewetenschap. Het BSI heeft zeven onderzoeksprogramma's met drie hoofdthema's: 1) ontwikkeling en leren, 2) psychopathologie, gezondheid en welzijn, en 3) sociale processen en communicatie. Het BSI verricht zowel fundamenteel onderzoek als toegepast / translationeel onderzoek. Het BSI heeft moderne onderzoeksvoorzieningen voor observatiestudies, experimenten, eye-tracking studies, EEG-metingen en GSR-opname, psychobiologisch onderzoek en gedragsmetingen in echte en 3D virtuele omgevingen.
 
Kentalis is een landelijke organisatie voor mensen een taalontwikkelingsstoornis en mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn. Ook als zij meer beperkingen hebben. Kentalis zet in op bevordering van hun maatschappelijke participatie. Daarom biedt Kentalis onderzoek, zorg en onderwijs op maat, dicht bij huis en op locaties door heel Nederland. Ook werkt Kentalis samen met zorg- en onderwijsprofessionals in het binnen- en buitenland. Kentalis werkt nauw samen met het BSI, hetgeen onder andere tot uitdrukking komt in bijzondere leerstoelen en aanstelling van onderzoekers.
 
Meer over Behavioural Science Institute
Meer over Kentalis

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 30.4 uur per week
  • Universitair
  • 24.32.18

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Comeniuslaan 4, 6525 HP, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you