Lector balanceren tussen dwang, drang en veiligheid van individu en samenleving

Lector balanceren tussen dwang, drang en veiligheid van individu en samenleving

Geplaatst Deadline Locatie
30 jun 14 aug 's-Hertogenbosch

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 14 aug 2017).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Avans - Lector balanceren tussen dwang, drang en veiligheid van individu en samenleving; 0,6 fte

Functieomschrijving

Wie: een inspirerende verbinder met passie en kunde voor onderzoek en onderwijs
Wat: kennis (laten) ontwikkelen binnen het lectoraatsthema via praktijkgericht onderzoek
Waar: ’s-Hertogenbosch en Breda
Wanneer: zo snel mogelijk 

Uitdagend werk

U werkt voor een nieuw lectoraat van het Expertisecentrum Veiligheid (EV). Werktitel is Balanceren tussen dwang, drang en veiligheid van individu en samenleving. Uw primaire taak is om binnen dit thema kennis te (laten) ontwikkelen door het verrichten van praktijkgericht onderzoek. U borgt en bevordert niet alleen de inhoudelijke en methodologische kwaliteit van het onderzoek, maar zorgt ook voor de wisselwerking tussen onderzoek en onderwijs en met het werkveld. Dit doet u door kenniskringen met docent-onderzoekers in te richten en hen te coachen. Door studenten en professionals een leeromgeving aan te bieden. En door in- en extern op te treden als expert en kwaliteitsdrager van allerlei onderzoeksgerelateerde zaken. U werft extern gefinancierde projecten die passen in de context van het onderwijs en het onderzoek.

Het nieuwe lectoraat sluit aan bij gevolgen van de participatiesamenleving, waarin gemeenten een steeds grotere verantwoordelijkheid hebben. Uitgangspunt van de transformatie van het sociale domein, is het stimuleren en bevorderen van de eigen kracht en zelfredzaamheid van burgers en hun sociale omgeving. Dit kan echter op gespannen voet staan met de mogelijkheden van die burgers en de aan hen opgelegde maatregelen. Bijvoorbeeld bij personen met een psychiatrische problematiek. Hierbij doelen we niet alleen op het gedwongen kader. Het zogeheten vrijwillige kader is met haar drang regelmatig ook minder vrij voor de cliënt dan de naam doet vermoeden. De professionals (zoals juristen, welzijnswerkers, reclasseerders, wijkagenten) die deze dwang- en drangmaatregelen nemen, ervaren de complexiteit ervan aan den lijve. Naast effectiviteitsoverwegingen spelen ook morele aspecten een rol, waarbij zowel het betrokken individu als diens context (gezin, buurt, maatschappij) worden betrokken. Soms komen de argumenten samen, soms staan ze tegenover elkaar.

Al deze veranderingen leiden tot kennisvragen vanuit het werkveld en de opleidingen naar het inhoudelijk verdiepen van het balanceren in dwang- en drangtrajecten tussen de hulp aan en vrijheid van het individu en de zorg voor de veiligheid van diens omgeving. Voorbeelden van onderzoekthema’s zijn: afwegingen voor dwang en drang, effecten van dwang en drang, alternatieven voor of binnen het strafrecht (zoals herstelrecht, desistance).

Specificaties

Avans Hogeschool

Functie-eisen

Juiste match

  • U bent opgeleid op academisch niveau, gepromoveerd op een voor het kennisdomein relevant onderwerp en beschikt over actuele onderzoekservaring en werkervaring in het betreffende vakgebied.
  • U werkt momenteel in het werkveld of in de wetenschap.
  • In voorgaande functies heeft u ervaring opgedaan met het initiëren, uitvoeren en begeleiden van multidisciplinair, extern gefinancierd onderzoek.
  • U heeft specifieke expertise op het lectoraatsthema, een duidelijke visie daarover en kunt deze visie te vertalen naar onderzoeksvragen binnen het lectoraat.
  • Uw specifieke discipline en expertise naar inhoud en methodologie voegen aantoonbaar toe aan het palet van disciplines en expertises binnen het EV.
  • Uw netwerk in het werkveld kunt u benutten voor het verwerven van onderzoeksopdrachten.
  • U bent resultaatgericht.
  • U weet uw ervaring met praktijkgericht onderzoek als geen ander te vertalen naar het onderwijs.
  • Mede dankzij uw ervaring met kennisverspreiding richting werkveld en kennisdomein schakelt u moeiteloos tussen de verschillende rollen die u als lector heeft.
  • Met uw didactische vaardigheden tilt u de deelnemende docenten en studenten naar een hoger niveau.
  • Als geen ander heeft u de capaciteit en affiniteit om bij te dragen aan de vertaling van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar onderwijsprogramma’s en naar toepassingen in de praktijk. Hierbij komt uw ervaring met valorisatie van kennis goed van pas en kunt u dat verspreiden richting het werkveld.
  • Als boegbeeld met publieke performance neemt u intern mensen mee, u bent een inspirator.
  • Samenwerken binnen en buiten het EV en Avans vindt u vanzelfsprekend en gaat u gemakkelijk af.

Arbeidsvoorwaarden

Goede werkgever

 

Avans Hogeschool haalt graag het allerbeste uit mensen. We staan bekend als goede werkgever. Dat ziet u terug in onze arbeidsvoorwaarden.

  • Wij bieden u volop mogelijkheden om uzelf te blijven ontwikkelen.
  • U ontvangt een maandsalaris in schaal 15, minimaal € 5.375,64 en maximaal € 6.940,60 bruto bij een fulltime aanstelling. Dit is conform cao hbo.
  • Een eindejaarsuitkering in de vorm van een dertiende maand is standaard.
  • U kunt direct aan de slag.
  • Wij bieden u een aanstelling voor 6 jaar.

Werkgever

Avans Hogeschool

Inspirerende omgeving

Avans Hogeschool: wij maken het verschil
Avans Hogeschool heeft 48 hbo-opleidingen, 29.500 studenten en 2.800 medewerkers. Behoort al jarenlang tot de top 3 van hogescholen van Nederland. En heeft locaties in Breda, ’s-Hertogenbosch en Tilburg. We leggen de lat hoog. Ook voor onszelf.

Het Expertisecentrum Veiligheid is een kenniscentrum van Avans Hogeschool en doet praktijkgericht onderzoek op het gebied van sociaal maatschappelijke veiligheid. Het expertisecentrum bestaat uit zes lectoraten. Zij versterken en verbreden elkaar en hebben elk hun eigen benadering van veiligheid. Vanuit juridisch, sociaal-agogisch, veiligheidskundig en bestuurlijk perspectief. Het onderzoek draagt bij aan de inhoudelijke kwaliteit van de opleidingen van vier academies. Geeft antwoord op vragen uit het bedrijfsleven. En vergroot de deskundigheid van docenten en studenten die deelnemen. Het Expertisecentrum heeft als missie is om bij te dragen aan de vergroting van de weerbaarheid van (aanstaande) professionals. Elk lectoraat voegt inhoudelijk en methodologisch unieke expertise en een uniek werkveld toe, waardoor meerwaarde in de multidisciplinaire samenwerking in onderzoek en met onderwijs en werkveld ontstaat.

Specificaties

  • Hoogleraar; Universitair hoofddocent; Universitair docent; Lector
  • Natuurwetenschappen; Gedrag en maatschappij
  • max. 24 uur per week
  • €5375—€6940 per maand
  • Gepromoveerd
  • AT 17-132

Werkgever

Locatie

Onderwijsboulevard 215, 5223 DE, 's-Hertogenbosch

Bekijk op Google Maps

Interessant voor jou