Promovendus 'Ontwikkeling van therapeutische technieken voor het verbeteren van de behandeling van pathologische angst' (1,0 fte)

Promovendus 'Ontwikkeling van therapeutische technieken voor het verbeteren van de behandeling van pathologische angst' (1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
4 jun 20 jun Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

De Universiteit Utrecht is op zoek naar een promovendus voor een project dat zich focust op de ontwikkeling van therapeutische technieken voor het verbeteren van de behandeling van pathologische angst. Interesse? Lees hier meer en solliciteer.

Functieomschrijving

Deze vacature betreft een combinatietraject voor zowel de GZ-opleiding als een wetenschappelijk onderzoek uitmondend in een promotie. Bij gebleken geschiktheid is er een vervolg opleidingsplek tot klinisch psycholoog binnen Altrecht (totale traject zes tot acht jaar). De kandidaat neemt deel aan het TOPklas traject. De GZ-opleiding zal in deeltijd plaatsvinden (24h/week) gedurende ongeveer 3 jaar vanaf januari 2020. De eerste 1,5 jaar bij Academisch Angstcentrum van Altrecht (AAA). De tweede helft van het GZ-opleidingstraject zal hoogstwaarschijnlijk elders plaatsvinden, de afdeling wordt later bepaald. Daarnaast zullen vanaf oktober 2019 tot december 2023 overige uren ingevuld worden met onderzoekswerkzaamheden in het kader van een promotietraject. Na de GZ opleiding volgt een evaluatie van het onderzoekstraject en een geschiktheidsbeoordeling voor een KP-opleidingstraject binnen Altrecht.

Het promotieonderzoek is onderdeel van een NWO VICI subsidie, toegekend aan prof. dr. Iris Engelhard, en zal worden uitgevoerd bij Academisch Centrum Altrecht vanuit een aanstelling bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht. Het project focust op de ontwikkeling van therapeutische technieken voor het verbeteren van de behandeling van pathologische angst.

Patiënten lijden vaak aan beangstigende, levendige herinneringen aan gevaar. Inzichten vanuit de neurowetenschappen laten zien dat reeds geconsolideerde beangstigende herinneringen kunnen terugkeren naar een tijdelijke veranderlijke staat. Dit promotieonderzoek zal focussen op veelbelovende psychologische methoden voor het minder emotioneel maken van mentale beelden die zijn gerelateerd aan gebeurtenissen uit het verleden of aan toekomstige bedreigingen. Resultaten van fundamentele experimentele studies zullen worden vertaald naar de klinische praktijk, binnen de grotere context van het project. De kerntaak is het uitvoeren van een randomized control trial (RCT) bij patiënten met angst-gerelateerde stoornis, waarbij exposure therapie met en zonder de nieuwe interventie wordt vergeleken. De RCT wordt gecombineerd met instrumenten om therapiesucces te voorspellen en werkingsmechanismen te ontrafelen. Er is volop ondersteuning van een onderzoeksassistent bij werving, dataverzameling en analyses. Overige taken zijn: communiceren van resultaten door middel van publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en presentaties op congressen. Er is nauwe samenwerking met (inter)nationale centra.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

Wat breng je mee?

 • Je beschikt over een opleiding tot Basispsycholoog met LOGO-verklaring, bij voorkeur een research master.
 • Je hebt ervaring met behandeling en diagnostiek.
 • Je hebt aantoonbare wetenschappelijke affiniteit en ambitie.
 • Je hebt de ambitie tot doorgroeien richting klinisch psycholoog en promotie.
 • Je beschikt over excellente schrijfvaardigheden.
 • Je bent een hardwerkende doorzetter die zich voor de lange termijn wil committeren.
 • Je hebt een sterk analytisch vermogen en creativiteit.
 • Je hebt affiniteit met angst- en traumabehandeling.
 • Je beschikt over uitstekende organisatie- en samenwerkingsvaardigheden.

Arbeidsvoorwaarden

Je krijgt een dubbele aanstelling. Je komt in dienst van Altrecht voor de klinische opleidingsuren en je komt in dienst van de Universiteit Utrecht voor de onderzoeksuren. Aanstelling tijdens de GZ-opleiding vindt plaats op basis van een opleidings-/arbeidsovereenkomst voor 36 uur totaal bij beide instellingen, voor de duur van het traject, vanaf oktober 2019. Inschaling bij de Universiteit Utrecht vindt plaats volgens de cao Nederlandse Universiteiten, het eerste jaar in de P1 schaal, het tweede jaar in P2, de volgende jaren in P3. Inschaling bij AAA is volgens de cao GGZ, het eerste jaar in FWG 59-0 en (bij gebleken geschiktheid) het tweede jaar in FWG 59-1. De eigen bijdrage in de RINO-opleidingskosten is € 5.735,- voor de totale opleiding, dat is 1/3 deel van het totaalbedrag. Altrecht vergoedt 2/3-deel van de RINO-opleidingskosten. Betaling in termijnen gedurende de opleiding is mogelijk. Je wordt ingeschreven bij het TOP-klas traject van de RINO-groep. Bijbehorende kosten (€ 3.000,-) worden voor 50% zelf gedragen. 

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability. 

De faculteit Sociale Wetenschappen is een toonaangevende faculteit voor wetenschappelijk onderzoek en academisch onderwijs in de gedrags- en maatschappijwetenschappen. De faculteit herbergt de disciplines algemene sociale wetenschappen, culturele antropologie, onderwijskunde, pedagogiek, psychologie en sociologie. Onderzoek en onderwijs zijn gebundeld in vijf zwaartepunten: Behaviour in Social Contexts, Child and Adolescent Studies, Cognitive and Clinical Psychology, Education and Learning en Methodology and Statistics.

De Undergraduate en Graduate School verzorgen voor ruim 5.600 studenten een breed palet aan bacheloropleidingen en masterprogramma’s. De faculteit telt ongeveer 850 medewerkers, die ieder op eigen wijze bijdragen aan de opleiding en vorming van jong talent en aan het onderzoeken en helpen oplossen van wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken.

Het Altrecht Academisch Angstcentrum is een Top-GGZ afdeling voor complexe angststoornissen, OCD-spectrum stoornissen en traumagerelateerde stoornissen. We bieden reguliere behandelingen, en innovatieve en experimentele behandelingen als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek.  We maken vooral gebruik van cognitieve gedragstherapie (CGT), waarbij exposurebehandeling een centrale plaats inneemt. Ook toepassingen, zoals e-health, EMDR en NET bij PTSS bieden we aan. De psychologische behandeling wordt vaak ondersteund met medicatie. We hebben een  groepsaanbod voor o.a. sociale angst, negatief zelfbeeld, complexe PTSS, OCD (dwang) en hoarding (verzameldwang). We bieden meerdere intensieve behandelprogramma’s.

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • max. 38 uur per week
 • €2709—€2972 per maand
 • Universitair
 • 1047584

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Domplein 29, 3512 JE, Utrecht

Bekijk op Google Maps