Junior onderzoeker (PhD student) – rumineren en mindfulness

Junior onderzoeker (PhD student) – rumineren en mindfulness

Geplaatst Deadline Locatie
9 sep 14 okt Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 14 okt 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Wij zoeken een enthousiaste PhD student/promovendus met affiniteit voor depressie en ambitie om wetenschappelijk onderzoek in de klinische praktijk uit te voeren. Dit project betreft een nauwe samenwerking tussen het TOPGGz Expertisecentrum Depressie van Pro Persona, het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit en het Radboud University Medical Center, afdeling psychiatrie.

Je coördineert een gecontroleerde trial naar de werkingsmechanismen van mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) voor recidiverende en chronische depressie.
Daarnaast werk je mee aan een gecontroleerde trial gericht op MBCT voor bipolaire stoornis.

Achtergrond en doel van het onderzoek:
MBCT is een 8-weekse groepstherapie ontwikkeld voor mensen met een recidiverende depressieve stoornis. MBCT is bewezen effectief voor het behandelen van depressieve klachten en wordt tegenwoordig ingezet in veel behandelcentra in de geestelijke gezondheidszorg. Hoe MBCT precies werkt is echter minder bekend, terwijl het kennen van het werkingsmechanisme van een therapie juist belangrijk is voor het verbeteren van de (uitkomst van) de therapie en om te voorspellen voor wie de therapie het meest geschikt is. Dit project richt zich op ‘repetitive negative thinking’ (rumineren) als mogelijk werkingsmechanisme. Doel is om rumineren als mediator van MBCT te onderzoeken. Hiervoor wordt op drie tijdstippen rumineren door middel van zelfrapportage en een gedragsmaat bij deelnemers aan de MBCT en een wachtlijst-controlegroep in kaart gebracht. Ook wordt rumineren wekelijks gemeten om het temporele beloop van rumineren en verbetering in depressieve klachten verder in kaart te brengen. Daarnaast is het doel om te onderzoeken welke gerelateerde processen, zoals werkgeheugen en inhibitie controle, samenhangen met het effect van MBCT op rumineren en depressieve klachten. Deze processen worden middels computertaken onderzocht.

Een tweede deel van het project richt zich op de effecten van MBCT op rumineren, geheugenbias en inhibitie controle bij bipolaire depressie. Dit is een lopend onderzoek waarbij de data in de loop van 2020 beschikbaar zal zijn.

Beide onderzoeken zijn multicenter studies, of moeten nog uitgebreid worden naar meerdere centra. Je voert het eerstgenoemde onderzoek uit en fungeert als de spil tussen de verschillende organisaties, maar ook tussen patiënten, behandelaren, MBCT trainers en onderzoekers. Je bent sturend in de opzet en uitvoer van het project. Je wordt hierin in het begin ondersteund door twee gemotiveerde onderzoeksassistenten. Je maakt deel uit van meerdere enthousiaste onderzoeksgroepen met een brede expertise in depressie, mindfulness en onderzoek.

Taken
Je werkzaamheden betreffen:

  • het opzetten en coördineren van het onderzoek en de dataverzameling
  • het aansturen van onderzoeksassistenten
  • het onderzoek uitbreiden naar meerdere locaties
  • afstemming zoeken met de verschillende partners
  • participeren in samenwerkingsverbanden en overlegstructuren
  • verwerken en analyseren van de data
  • het schrijven van wetenschappelijke artikelen en presenteren van de resultaten 

Specificaties

Pro Persona

Functie-eisen

De junior onderzoeker:

  • heeft een afgeronde academische opleiding in de sociale wetenschappen (specifiek psychologie) of medische richting. Voorkeur voor een (bijna) afgeronde Research Master
  • heeft kennis van en affiniteit met psychologie/psychiatrie en met onderzoek
  • heeft bij voorkeur ervaring in het opzetten, uitvoeren en coördineren van (wetenschappelijk) onderzoek
  • heeft ervaring met verzameling en analyse van onderzoeksdata
  • heeft goede kennis van statistiek
  • kan goed organiseren en overzicht houden
  • is proactief en flexibel
  • is zorgvuldig en werkt netjes
  • heeft goede communicatieve vaardigheden en kan goed samenwerken
  • is ambitieus

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Het betreft een aanstelling voor een jaar, die bij goed functioneren verlengd kan worden zodat een volledig PhD project mogelijk is. Je komt in dienst bij Pro Persona en wordt buitenpromovendus bij de Radboud Universiteit. De werkzaamheden zullen grotendeels uitgevoerd worden bij het Radboudumc en Pro Persona. Het project wordt deels gefinancierd door een subsidie van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen.

Werkgever

Pro Persona

Pro Persona is een organisatie met deskundigheid in het behandelen van hulpvragen op het gebied van specialistische geestelijke gezondheid. Wij bieden specialistische zorg aan jeugdigen, volwassenen en ouderen met psychische problemen. De voor de cliënt meest effectieve behandeling is gebaseerd op de voorhanden zijnde degelijke wetenschappelijke kennis. De behandeling wordt uitgevoerd door deskundige medewerkers, die op de hoogte zijn van de actuele stand van de wetenschap. Het behandel- of zorgplan wordt met de cliënt doorgenomen. De voortgang van de behandeling wordt regelmatig getoetst. Wij behandelen zoveel mogelijk thuis, ambulant en in deeltijd. Als het echt niet anders kan kunnen cliënten in onze klinische voorzieningen worden opgenomen. De behandeling is altijd zo licht als mogelijk en zo zwaar als noodzakelijk.

Specificaties

  • PhD; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 32 uur per week
  • Universitair
  • AT PhD rumineren en mindfulness

Werkgever

Locatie

Tarweweg 2, 6534 AM, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you