Promovendus

Promovendus

Geplaatst Deadline Locatie
6 nov 28 nov Heerlen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 28 nov 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

U heeft tot taak het onder begeleiding van prof. mr. Sluiter uitvoeren van een onderzoeksproject op het terrein van de strafrechtelijke bestrijding van witwassen. Het onderzoeksproject vindt plaats binnen het kader van het facultaire onderzoeksprogramma ‘Recht in een geïndividualiseerde netwerksamenleving’ (onderdeel ‘Veilige Stad’) en het ‘Sectorplan Rechtswetenschappen’ (onderdeel ‘Globalisering - Effectieve Rechtsbescherming’). Het onderzoek mondt uit in een dissertatie over het volgende onderwerp:
Bestrijding van witwassen in tijden van globalisering – een onderzoek naar rechtsmacht, strafrechtelijke samenwerking en harmonisatie.
De bestrijding van witwassen heeft hoge prioriteit. Witwassen van de opbrengsten afkomstig uit misdrijf is de levensader van de (georganiseerde) misdaad. Indien dit succesvol gebeurt dan dreigt ondermijning van de bovenwereld, de rechtstaat, door criminelen.
Vanuit strafrechtwetenschappen is er blijvende behoefte aan vernieuwend onderzoek naar witwassen. Dit onderzoek richt zich veelal op de fundamentele vragen van, onder andere, de verhouding tussen witwassen en het grondfeit, de bewijslast ten aanzien van de verschillende fasen van witwassen, en de daaraan gerelateerde rechtsbescherming van de verdachte.Meer onderzoek is nodig naar de uitdaging van bestrijding van witwassen in tijden van toenemende globalisering. Immers, witwasconstructies zijn niet zelden grensoverschrijdend. Het doen van effectief onderzoek naar witwassen vergt dus adequate strafrechtsmacht en immer intensiverende Europese en internationale strafrechtelijke samenwerking. De vraag rijst in hoeverre betere strafrechtelijke samenwerking harmonisatie van witwas-strafbaarstellingen vereist. Samenwerking wordt bemoeilijkt indien landen er uiteenlopende strafrechtelijke benaderingen van witwassen op nahouden. Vanuit het perspectief van een mogelijke verdachte is er de vraag of een harmonisatieproces en effectievere samenwerking -ook met landen die de rechtstatelijke beginselen en de mensenrechten weinig respecteren- in strijd komen met de minimaal vereiste rechtsbescherming.
Het onderzoek zal door middel van rechtsvergelijking en met inachtneming van de meest recente Europese en internationale ontwikkelingen antwoord moeten vinden op de vraag hoe rechtsmacht, samenwerking en witwas-definities zich zouden moeten ontwikkelen in tijden van toenemende globalisering.
De kandidaat wordt verzocht alvast op het onderzoeksonderwerp te reflecteren, door haar/zijn sollicitatie te doen vergezellen van een mogelijk onderzoeksvraag en onderzoeksplan, op maximaal één A4.
​​​​​​​Het onderzoek zal deel uitmaken van een nieuwe, mogelijk multidisciplinaire, onderzoekslijn ‘Integriteit in de financiële wereld’. Het (mede) opzetten en verzorgen van een nieuw (master)vak ‘financieel (straf)recht’ kan tot het takenpakket behoren.

Specificaties

Open Universiteit (OU)

Functie-eisen

U bent met uitstekende resultaten afgestudeerd met een masterdiploma op het terrein van het recht (regulier of onderzoeksmaster). Ten behoeve van het onderzoek en de (beperkte) inzet in het onderwijs is een specialisatie op het gebied van het strafrecht wenselijk. U heeft aantoonbare wetenschappelijke interesse en onderzoekskwaliteiten, bij voorkeur blijkend uit een wetenschappelijke publicatie. U bent enthousiast en ambitieus op het terrein van wetenschappelijk onderzoek. Verder kunt u zowel in teamverband als zelfstandig werken en beschikt U over zeer goede communicatievaardigheden. Ook heeft u goede ICT-vaardigheden en bent u resultaatgericht met een proactieve instelling.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1,0 fte) tijdelijk voor de periode van 1 jaar. Bij een goede voortgang en goed functioneren zal de aanstelling worden verlengd tot in totaal 4 jaar.

Het salaris van de promovendus bedraagt € 2.325,= bruto per maand gedurende het eerste jaar, oplopend tot maximaal € 2.972,= bruto per maand gedurende het vierde jaar, gebaseerd op een volledige werkweek en conform de huidige salarisschalen volgens Bijlage A van de CAO van de Nederlandse Universiteiten.

De Open Universiteit biedt goede secundaire en flexibele arbeidsvoorwaarden op het gebied van onder meer opleiding en mobiliteit, werken in deeltijd en betaald ouderschapsverlof.

Werkgever

Open Universiteit

Online studeren overal in Nederland en Vlaanderen
De Open Universiteit (OU) is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er online activerend onderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen universitaire bachelor- en masteropleidingen in zeven vakgebieden doorlopen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit. Er is veel aandacht voor verbetering van het studiesucces van studenten. Aan de OU studeren ruim 14.000 studenten en er werken 655 medewerkers. De OU heeft vestigingen in Nederland en België. De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen.
De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de OU een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De OU investeert niet alleen in onderzoek in de vakgebieden van de opleidingen, maar ook in onderzoek op het gebied van leren, doceren en technologie.

Tevreden studenten
In de Nationale Studenten Enquête (NSE), de Keuzegids Universiteiten (vergelijking waardering van studenten en experts voor bacheloropleidingen van de veertien universiteiten) en de Keuzegids Masters scoort de OU al jaren op rij een topnotering in de lijst van de veertien Nederlandse universiteiten. Bovendien staan alle opleidingen hoog in de ranglijsten van de universiteiten voor de betreffende studierichtingen. Alle beoordelingen staan op de OU-website (www.ou.nl).

Afdeling

Faculteit Cultuur en Rechtswetenschappen

De faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen (CenR) houdt zich bezig met wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van cultuurwetenschappen en rechtswetenschappen. In deze twee wetenschapsgebieden biedt zij bachelor- en masteropleidingen aan. Het cluster Rechtswetenschappen verzorgt binnen de faculteit een academische bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, het schakelprogramma Schakelzone recht en een hbo-opleiding Rechten. De faculteit kent vier hoofdgebieden: het privaatrecht, het staats- en bestuursrecht, het strafrecht en het internationaal & Europees recht. De faculteit streeft naar integratie van inhoudelijke en onderwijskundige vernieuwing van het onderwijsaanbod, waarbij een sterk accent wordt gelegd op digitale hulpmiddelen en een elektronische leeromgeving. Daarnaast bouwt de faculteit aan de verwevenheid van onderwijs en onderzoek binnen het onderzoeksprogramma ‘Recht in een geïndividualiseerde netwerksamenleving’.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Onderwijs; PhD
  • Recht
  • max. 38 uur per week
  • €2325—€2972 per maand
  • Universitair
  • AT/Fac/CenR/19061

Werkgever

Open Universiteit (OU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Postbus 2960, 6401 DL, Heerlen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you