Postdoc ‘Responsible Design towards Citizen Science’ aan het DesignLab

Postdoc ‘Responsible Design towards Citizen Science’ aan het DesignLab

Geplaatst Deadline Locatie
17 jan 2 feb Enschede

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 2 feb 2020).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

In het 3-jarige onderzoeks- en innovatieprogramma TOPFIT Citizenlab werken burgers, zorgprofessionals en bedrijven samen met wetenschappers aan het ontwikkelen en inzetten van technologische innovaties voor zorg en gezondheid.

Citizen Science in domein van Zorg & Gezondheid
In de nabije toekomst staan we voor grote uitdagingen om de zorg bemensbaar en betaalbaar te houden. Dit vraagt om een nieuw soort oplossingen die zorg kan voorkomen, vervangen of verplaatsen. Doordat er steeds meer bekend wordt over de rol van gedrag, leefstijl en leefomgeving op onze gezondheid, komt meer nadruk te liggen op preventie en gezondheidsbevordering. Hierbij bestaat in Nederland het streven om de bevolking vijf jaar langer gezond te houden. Bij het toewerken naar betere gezondheid en de aandacht voor preventie, komt de burger steeds centraler te staan. Dit past ook bij de trend van zelfmanagement en zelfcontrole in de zorg, waarbij de burger meer inzicht in en autonomie over de eigen gezondheid wil hebben. Dat vraagt om meer betrokkenheid van de burgers bij het onderzoeken, testen, aanpassen, en implementeren van innovaties. Maar ook het uitdenken van en betekenis geven aan gezondheidsproblemen en relevante technologische innovaties, ook wel citizen science genoemd.

TOPFIT Citizenlab
TOPFIT Citizenlab werkt vóór en dóór burgers aan een citizen science methodiek die past en toepasbaar is in de gezondheidszorg. Het gaat hierbij om burgers in diverse stadia van hun gezondheid, volgens het principe van ‘positieve gezondheid’; het vertrouwen in het vermogen van mensen om met levensuitdagingen om te gaan en eigen regie te voeren. De situatie van de betreffende persoon vormt altijd het vertrekpunt: zijn of haar gezondheidssituatie, werkomgeving en rol van nieuwe technologie. Burgers worden op verschillende manieren betrokken bij TOPFIT Citizenlab. Bijvoorbeeld door experimenteerruimtes open te stellen voor onderzoek door of met burgers (‘Citizenlab Locaties’), door burgers actief te betrekken (‘Citizenlab Mobiel’) en een open platform te creëren waarmee burgers zelf hun data kunnen verzamelen, analyseren en resultaten kunnen delen (‘Citizenlab Digitaal’).

Voor dit ambitieuze project zijn we bij de Universiteit Twente op zoek naar 6 collega’s. Deze collega’s zullen terecht komen in een uniek programma, samen met Rijk en Regio, en de nadruk niet (alleen) ligt op wetenschappelijke publicaties, maar zeker ook op de impact in de maatschappij. Naast het toewerken naar de doelstellingen van je eigen deelproject binnen TOPFIT Citizenlab, werk je nauw samen binnen een multidisciplinair team van postdocs (op de universiteit) en de overige projectpartners (op projectniveau) op de talloze dwarsverbanden die dit project telt. Samen werken jullie toe naar een duurzaam model zodat Citizenlab ook na de projectperiode blijft draaien met een enthousiaste gemeenschap van betrokken burgers en wetenschappers. Tenslotte wordt er van je verwacht dat je meebouwt aan het domein citizen science binnen onze universiteit.

De overige 11 vacatures bij de Universiteit Twente en Saxion zijn te vinden op de TOPFIT Citizenlab website.

Citizenlab is mede mogelijk gemaakt in het kader van de Regiodeal Twente door middel van bijdragen vanuit de Regio Envelop van het Rijk, de Provincie Overijssel en Regio Twente.

DesignLab
DesignLab is een platform voor transdisciplinaire samenwerking en creativiteit, dat zich richt op onderwijs en onderzoek in design research. DesignLab realiseert creatieve en transdisciplinaire verbindingen tussen wetenschap en samenleving via de Science2Design4Society-aanpak. DesignLab draagt bij aan het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen en problemen door wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op een innovatieve manier te vertalen naar deze vraagstukken. Bij het ontwikkelen van oplossingen en producten staat altijd de impact op de samenleving centraal. Zie voor meer informatie: https://www.utwente.nl/en/designlab.

De uitdaging
De focus van de postdoc positie ligt op het onderzoek hoe citizen science aan te pakken binnen een wetenschappelijke context, op basis van design thinking. Een relevante onderzoeksvraag is bijvoorbeeld: Hoe speelt design thinking een rol in het stimuleren en activeren van communities van burgers?

Binnen de drie pilots:

  • Burgers & hun aandoening (Diabetes type 2)
  • Burgers gezond aan het werk (Mantelzorg & Werken in de zorg)
  • Burgers & hun rol bij Nieuwe technologie (Reuma HandScan & Diameter)
werk je vanuit DesignLab op een transdisciplinaire wijze aan een responsible design-methode, samen met collega’s van andere faculteiten, onderwijsinstellingen, de overheid en het bedrijven. De ervaringen uit de drie pilots gebruik je om tot een methode te komen voor operationele organisaties binnen Citizen Science.

Specificaties

Universiteit Twente (UT)

Functie-eisen

  • Je bent een gepromoveerd onderzoeker op het gebied van design research, gezondheidswetenschappen, communicatiewetenschappen, technische bedrijfskunde of ander relevant vakgebied;
  • Je hebt affiniteit met de visie van Citizen Science, het werken in een transdisciplinair team, design thinking, technologie en met zorg en welzijn;
  • Je hebt de ambitie om zelf actief bij te dragen aan het betrekken van burgers in communities in zorgonderzoek op een transdisciplinaire wijze.
  • Je bent sterk analytisch en communicatief vaardig (Nederlands en Engels op C2 niveau);
  • Je weet ‘communities’ te enthousiasmeren en te verbinden;
  • Je hebt inlevingsvermogen (o.a. in relatie tot contact met de burger), kan goed samenwerken (samen met de collega-postdocs en met de burgers om tot resultaten te komen) en weet flexibel te handelen (project zal zich vormen gedurende de looptijd).

Informatie en sollicitatie
Voor nadere informatie over de functie kan contact worden opgenomen met S.E. Wildevuur, directeur DesignLab via mailto:s.e.wildevuur@utwente.nl.
De sollicitatie, vergezeld van motivatiebrief en curriculum vitae, kan tot uiterlijk 2 februari 2020 worden geüpload via onderstaande link.

Screening kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een uitdagende functie, waarin ruimte is voor eigen ideeën en initiatieven.
Het betreft een positie voor 28-38 uur per week (0.7-1.0 FTE) voor de duur van minimaal 2 jaar met een proeftijd van 2 maanden.
De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Nederlandse Universiteiten. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 3.255 en maximaal € 4.978 bruto per maand (schaal 10/11) bij een fulltime dienstverband (38 uur per week).

Werkgever

DesignLab is hét creatief, cross-disciplinair ecosysteem van de Universiteit Twente, dat wetenschap en samenleving verbindt door diverse vormen van design thinking. Onderzoekers en studenten uit verschillende disciplines werken er samen met bedrijven en overheden, gebruikmakend van wetenschappelijke inzichten om innovatieve en zinvolle oplossingen te ontwikkelen voor complexe maatschappelijke vraagstukken. De wetenschappelijke leiding is in handen van de hoogleraren Peter-Paul Verbeek, Mascha van der Voort en Vanessa Evers. De dagelijkse leiding is in handen van het DreamTeam, bestaande uit toegewijde studenten. Daarnaast heeft DesignLab een zeer gemotiveerde staf en een uitgebreid netwerk binnen en buiten de UT.

Specificaties

  • Postdoc
  • Techniek
  • max. 38 uur per week
  • €3255—€4978 per maand
  • Gepromoveerd
  • 1087465

Werkgever

Universiteit Twente (UT)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Drienerlolaan 5, 7522 NB, Enschede

Bekijk op Google Maps

Interesting for you