Hoofd Geschiedenis (36 uur per week)

Hoofd Geschiedenis (36 uur per week)

Geplaatst Deadline Locatie
28 feb 30 mrt Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum is verantwoordelijk voor een historische benadering van en visie op de museale collectie en presentatie. De collectie is hierbij steevast het uitgangspunt, wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke inzichten vormen hiervoor de basis. De afdeling maakt tentoonstellingen, publicaties en zij initieert andere publieksgerichte uitingen als vooraanstaand en kritisch deelnemer aan het debat over de geschiedenis van Nederland. In de keuze en benadering van de thematiek wegen de maatschappelijke relevantie en inbedding zwaar, waarbij meerstemmigheid en verschillende perspectieven vanzelfsprekend zijn. Dit geldt ook voor het onderzoek naar en de uitbreiding van de bestaande collectie.

Het Hoofd Geschiedenis heeft als taak voor deze afdeling de visie verder te ontwikkelen en beleid, jaarplannen, -programma’s en projecten te realiseren. Tevens wordt gevraagd bij te dragen aan de ontwikkeling van een museumbeleid in het algemeen waarin een breed en divers publiek zich herkent. Het hoofd Geschiedenis ressorteert rechtstreeks onder de Hoofddirecteur. De afdeling bestaat uit 12 medewerkers.

Specificaties

Rijksmuseum Amsterdam

Functie-eisen

Wij zoeken een afdelingshoofd met een brede, onafhankelijke en doordachte visie op zowel de maatschappelijke rol van musea als het belang van historische kennis.

  • Hij/zij kan op een flexibele manier inspelen op bestaande en toekomstige ontwikkelingen binnen de samenleving en deze ook op de langere termijn in museaal beleid en historische relevantie vertalen.
  • Zij/hij heeft een duidelijke, open en kritische visie op objecten en hun rol in musea, bezit op wetenschappelijk niveau als generalist aantoonbaar inzicht in en kennis van de geschiedenis van Nederland en is een lateraal denker die vanzelfsprekend lijnen trekt en verbanden legt.
  • Hij/zij is een open teamspeler die op een stimulerende manier ruimte biedt aan haar/zijn medewerkers zodat deze optimaal tot hun recht komen.
  • Zij/hij heeft ervaring met het vertalen van beleidsuitgangspunten naar concrete uitvoering binnen een grote organisatie. Bovendien ervaring met het opzetten van projecten en projectmatig werken in interdisciplinair (wetenschappelijk) verband.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: na 3 jaar, vooruitzicht op vaste aanstelling.

De aanstelling is in eerste instantie voor een jaar met uitzicht op een vaste aanstelling na drie jaar. De functie is gewaardeerd in salarisschaal 15 (minimaal €4.910,- en maximaal €7.515,- bruto per maand voor 36 uur), exclusief vakantietoelage en eindejaarsuitkering. De museum cao is van toepassing. Kandidaten worden gevraagd na het eerste gesprek twee referenties te overleggen. Voor deze functie zal een assessment onderdeel uitmaken van de procedure.

Werkgever

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland voor kunst en geschiedenis. De collectie telt ruim miljoen objecten van en over Nederland vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. Miljoenen  mensen uit de hele wereld bezoeken jaarlijks het museum met hoogtepunten uit de collectie zoals de Nachtwacht van Rembrandt en het Melkmeisje van Vermeer. Verder organiseert het Rijksmuseum vele tentoonstellingen, evenementen, lezingen, cursussen en workshops voor jong en oud.

Specificaties

  • PhD
  • Taal en cultuur; Gedrag en maatschappij
  • max. 36 uur per week
  • €4910—€7515 per maand
  • Universitair
  • AT Hoofd Geschiedenis

Werkgever

Rijksmuseum Amsterdam

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Museumstraat 1, 1071 XX, Amsterdam

Bekijk op Google Maps