Junior onderzoeker Digitale geletterdheid en inclusie: Opgroeien met media

Junior onderzoeker Digitale geletterdheid en inclusie: Opgroeien met media

Geplaatst Deadline Locatie
2 apr 26 apr Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 26 apr 2020).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij grensverleggend en interdisciplinair onderzoek doen op het snijvlak van mediagebruik, digitale geletterdheid en inclusie?

Voor het onderzoeksproject “Opgroeien met Media”, onderdeel van de proeftuin Digitale Inclusie, zijn wij op zoek naar een junior onderzoeker. Media

Functieomschrijving

Wil jij grensverleggend en interdisciplinair onderzoek doen op het snijvlak van mediagebruik, digitale geletterdheid en inclusie?

Voor het onderzoeksproject “Opgroeien met Media”, onderdeel van de proeftuin Digitale Inclusie, zijn wij op zoek naar een junior onderzoeker. Media spelen een steeds centralere rol in het leven van opgroeiende kinderen. Dit project onderzoekt de individuele, sociale, en technologische factoren die bepalend zijn voor hoe kinderen digitale geletterdheid en mediawijsheid ontwikkelen. Door de ervaring van het kind als uitgangspunt te nemen en die te relateren aan de rol van het gezin, school en kinderopvang, biedt dit project een nieuw perspectief op hoe kinderen begrip opbouwen van digitale media en de vraag of en hoe ze zich ontwikkelen tot geïnformeerde burgers.

Dit project focust op hoe ouders en kinderen van elkaar leren in de context van het gezin. We volgen hiervoor kinderen uit gezinnen met verschillende opleidings- en welstandsniveaus uit diverse wijken in de stad Groningen. Het project onderzoekt hoe ouders en kinderen samen digitale vaardigheden ontwikkelen en hoe dit hen in staat stelt betekenis te geven aan de wereld om hen heen. Op basis hiervan ontwikkelen we strategieën en tools die helpen om digitale geletterdheid doeltreffend te stimuleren.

In dit onderzoeksproject werk je binnen een team van mediawetenschappers samen met partners in de Digital Literacy Coalition (digital-literacy.nl) uit de wetenschap, het bedrijfsleven, de overheid, en de educatieve en culturele sector. Binnen dit deelproject wordt met name samengewerkt met de Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG). Jouw taak bestaat uit etnografisch onderzoek (observaties en diepte-interviews) met kinderen en ouders, maar ook pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Jouw onderzoek genereert daarmee kennis over gebruikspraktijken en betekenisgevingsprocessen rond digitale media waarmee digitale geletterdheid en inclusie kunnen worden bevorderd.

Dit onderzoek dient als voorbereiding op een mogelijk promotieproject.

Specificaties

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Functie-eisen

- afgeronde universitaire opleiding (MA of MSc) in media studies, communicatiewetenschap, sociologie, onderwijswetenschappen, pedagogische wetenschappen of een andere relevante discipline
- bij voorkeur ervaring met kwalitatief onderzoek (met name interviews en etnografisch onderzoek)
- uitstekende communicatieve en organisatorische vaardigheden
- je bent zelfstandig, ambitieus, proactief en collegiaal
- kennis van en affiniteit met genoemde doelgroepen en genoemde praktijkvelden
- uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands en Engels
- bereid tot verdere opleiding op het gebied van dit onderzoeksproject
- actieve participatie in de activiteiten van het Centre for Media and Journalism Studies.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 10-12 maanden.

Wij bieden in overeenstemming met de cao Nederlandse Universiteiten:
- een salaris van € 2.325,- bruto per maand (schaal promovendus)
- 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto-inkomen
- een tijdelijk contract voor de periode van 10-12 maanden.

Beoogde startdatum van de aanstelling: 1 juni 2020

Afdeling

Faculteit der Letteren

De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese research universiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. In een breed scala van vakgebieden beoefenen onderzoekers en docenten hun vak vanuit wetenschappelijke hartstocht. Iedereen wordt in staat gesteld om het beste uit zichzelf te halen. Talent, ambitie en prestatie van de ruim 32.000 studenten en 5.600 medewerkers worden zoveel mogelijk gestimuleerd.

Dit onderzoek vindt plaats binnen het Centre for Media and Journalism Studies. Het centrum doet toonaangevend onderzoek op het gebied van digitale geletterdheid, media en journalistiek, en is in de meest recente onderzoeksvisitatie beoordeeld als een excellent onderzoekscentrum. Het biedt een stimulerende en interdisciplinaire omgeving voor onderzoekers en heeft een sterke internationale positie. Binnen het centrum werk je met name samen met de onderzoeksgroep rond digitale geletterdheid.

Specificaties

  • PhD
  • Taal en cultuur
  • max. 38 uur per week
  • max. €2325 per maand
  • Universitair
  • 220122

Werkgever

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Broerstraat 5, 9712 CP, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you