PhD candidate 'Hereditary Ovarian Cancer'

PhD candidate 'Hereditary Ovarian Cancer'

Geplaatst Deadline Locatie
9 apr 10 mei Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 10 mei 2020).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Heb je interesse in onderzoek op het raakvlak klinische genetica, pathologie en oncologie en wil je bijdragen aan een betere herkenning van mensen met sterk verhoogd risico op erfelijke kanker? Dan is dit promotieproject iets voor jou!

Eierstokkanker treft jaarlijks 1.350 vrouwen in Nederland. Gemiddeld is vijf jaar na de diagnose slechts 35% van de vrouwen in leven. Recent zijn nieuwe medicijnen, PARP-remmers, beschikbaar gekomen voor een deel van de patiënten met een pathogene BRCA1 of BRCA2 variant in de tumor, die soms erfelijk zijn. Het voorkómen van eierstokkanker bij vrouwen met een erfelijke aanleg is de meest effectieve manier om de sterfte aan eierstokkanker terug te dringen. Hiervoor moeten alle vrouwen met een erfelijke aanleg worden opgespoord en het preventief verwijderen van de eierstokken en eileiders worden besproken. Meer dan 10% van alle gevallen van eierstokkanker wordt veroorzaakt door een erfelijke aanleg. In Nederland gaat het om zo'n 150 eierstokkankerpatiënten per jaar met erfelijke afwijkingen in de BRCA1-, BRCA2-, BRIP1-, RAD51C- of RAD51D-genen.

Erfelijke aanleg van eierstokkanker kan bij meer vrouwen, gemakkelijker en efficiënter worden opgespoord door van iedere nieuwe patiënte eerst het tumorweefsel te testen op genetische afwijkingen (voorselectie). Deze informatie kan direct meegenomen bij het kiezen van het behandeltraject. Als er geen genetische afwijkingen zijn in het tumorweefsel, is er ook geen erfelijke aanleg, en hoeft hiervoor geen bloedtest gedaan te worden. Als er wel een genetische afwijking in het tumorweefsel aanwezig is (dit is bij ~20%) is de kans op een erfelijke aanleg ~60% en wordt een bloedtest aangevraagd. Afhankelijk van de voorkeur van de patiënt en/of de gynaecoloog kan de bloedtest direct worden aangevraagd door de gynaecoloog of via de klinisch geneticus. Deze nieuwe werkwijze heet de Tumor-First-werkwijze. Alle academische ziekenhuizen en het Antoni van Leeuwenhoek gaan de ziekenhuizen in hun regio ondersteunen bij het implementeren van de Tumor-First-werkwijze.

In dit 4 jaar durende promotieproject zal je onderzoek verrichten naar het optimaliseren van de herkenning van erfelijke eierstokkanker in de dagelijkse praktijk van gynaecologen, pathologen, medisch oncologen en klinisch genetici.

Taken en verantwoordelijkheden
  • Het opzetten en uitvoeren van de wetenschappelijk onderzoek binnen het raakvlak van erfelijke kanker en oncologie.
  • Uitvoeren en coördineren van dataverzameling in lokale en nationale context, zoals klinische data en vragenlijstonderzoek.
  • Data analyse van klinische data, moleculaire data en vragenlijst data.
  • Het presenteren van onderzoeksresultaten tijdens interne en externe overleggen en (internationale) congressen.
  • Schrijven van wetenschappelijke publicaties.
  • Mogelijkheid om cursussen te volgen om relevante vaardigheden (verder) te ontwikkelen.
  • Mogelijkheid om studenten (mede) te begeleiden tijdens hun wetenschappelijke stage.
  • Werken in een multidisciplinair team met o.a. onderzoekers, epidemiologen, moleculair genetici, klinisch genetici, pathologen, oncologen en gynaecologen.
  • Het project afronden met een proefschrift.

Specificaties

Radboudumc

Functie-eisen

  • Afgeronde master opleiding in Biomedische Wetenschappen of Geneeskunde.
  • Affiniteit met onderzoek en een interesse in het optimaliseren van zorg- en diagnostische trajecten.
  • Je bent een dynamische en enthousiaste kandidaat die nauwkeurig en gestructureerd te werk gaat.
  • Je bent een netwerker en communicatief vaardig, zowel in de Nederlandse als de Engelse taal.
  • In staat om zowel zelfstandig te werken als samen te werken in een multidisciplinair team binnen een nationale context.
  • Je bent op korte termijn beschikbaar. De startdatum van het project is bespreekbaar, maar is bij voorkeur rond juli 2020.
  • Tot slot herken je jezelf in de Radboud manier van werken.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar.

Bij indiensttreding vragen wij om een verklaring omtrent gedrag (VOG) en vindt er, afhankelijk van de functie, een screening plaats op basis van het aangeleverde cv. De procedure hiervoor verloopt via de afdeling HR van het Radboudumc.

Lees meer over de arbeidsvoorwaarden en sollicitatieprocedure binnen het Radboudumc.

Werkgever

Radboudumc

Genetica
De afdeling Genetica houdt zich bezig met erfelijkheidsvoorlichting en zowel diagnostisch als wetenschappelijk onderzoek naar erfelijke ziekten. De afdeling heeft ruim 350 werknemers en bestaat uit 3 secties die zeer nauw met elkaar samenwerken: Klinische Genetica (erfelijkheidsadvisering), Genoomdiagnostiek en Genoomresearch.

Binnen de afdeling wordt een breed spectrum aan onderzoek verricht naar erfelijk kanker: "from molecule to man to population", waarbij nauw wordt samengewerkt tussen de diverse disciplines. Dit promotieproject betreft klinisch implementatie-onderzoek en begeeft zich in het spectrum: 'molecule to man'. Het promotieproject vindt plaats onder supervisie van prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge (internist en professor in Erfelijke kanker), Prof. dr. Marjolijn Ligtenberg (laboratorium specialist klinische genetica en klinisch moleculair bioloog in de pathologie) en dr. Joanne de Hullu (gynaecologisch oncoloog).

Het Radboudumc
Het Radboudumc wil vooroplopen in de ontwikkeling van duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. En daarmee aan de gezondheid van mens en maatschappij in Nederland en daarbuiten. Onze missie is dan ook: To have a significant impact on healthcare. Bekijk zelf hoe dat zich uit in onze strategie.

Lees meer over wat werken bij het Radboudumc betekent en wat onze medewerkers daarover vertellen.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Natuurwetenschappen
  • max. 36 uur per week
  • Universitair
  • 118863-P612733-1

Werkgever

Locatie

Geert Grooteplein-Zuid 10, 6525 GA, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you