PhD Fellow Rechtssociologie

PhD Fellow Rechtssociologie

Geplaatst Deadline Locatie
14 jul 16 aug Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Bij het Van Vollenhoven Instituut voor Recht, Bestuur en Samenleving van de Faculteit Rechtsgeleerdheid is een vacature voor een PhD Fellow Rechtssociologie

Functieomschrijving

Als PhD Fellow voer je een zelf voorgesteld onderzoeksproject uit binnen de rechtssociologie. Het promotieonderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma van het Van Vollenhoven Instituut (VVI). Het onderzoek wordt uitgevoerd onder begeleiding van Dr. Danielle Chevalier en één van de hoogleraren binnen de afdeling.

Onze samenleving komt voor een belangrijk deel tot stand in het publieke domein. Hier vinden de verbale en fysieke ontmoetingen plaats die vormgeven aan het gesprek over hoe de samenleving moet worden ingericht. Deelname aan het publieke domein is van wezenlijk belang om vertegenwoordigd te zijn in dat gesprek. Tegelijkertijd wordt de toegang tot het publieke domein door verschillende mechanieken gereguleerd en beperkt. Jouw project onderzoekt de formele en informele regulering van openbare ruimte, hoe deze zich tot elkaar verhouden en welke gevolgen dit heeft op de sociale en politieke dynamiek van het publieke domein. Daarbij beweeg je je op het snijvlak van rechtssociologie, staats- en bestuursrecht en stadssociologie. In je onderzoek maak je gebruik van kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Naast het verrichten van wetenschappelijk onderzoek verzorg je onderwijs op het gebied van rechtssociologie in het algemeen, waaronder Rechtssociologie en Law, Politics and Society. De werkzaamheden bestaan onder andere uit:

 • Het uitvoeren van het promotieonderzoek;
 • Het deelnemen aan en mede organiseren van wetenschappelijke activiteiten in het kader van het onderzoeksproject (lezingen, conferenties, symposia);
 • Het tussentijds publiceren van een of meerdere artikelen in (internationale) tijdschriften;
 • Het verzorgen van onderwijs op het gebied van rechtssociologie in de bachelor en masterfase in het Nederlands en het Engels;
 • Het begeleiden van scripties en papers;
 • Deelname aan de promovendi-opleiding maakt deel uit van de functie, net als het behalen van een certificaat “basiskwalificatie onderwijs” (BKO).

Specificaties

Universiteit Leiden

Functie-eisen

We zijn op zoek naar een enthousiaste PhD Fellow die is afgestudeerd in het recht of in de criminologie en aantoonbare affiniteit heeft met rechtssociologie en grootstedelijke vraagstukken. Je beschikt over een grote mate van zelfstandigheid en flexibiliteit. Je bent in staat om deadlines te halen en gericht op samenwerken. Je bent communicatief sterk in het Nederlands en Engels. Daarnaast beschik je over:

 • Afgeronde juridische of criminologische masteropleiding met een rechtssociologische specialisatie, dan wel aantoonbare vergelijkbare kennis van de rechtssociologie;
 • Onderzoekservaring, blijkend uit afstudeerscriptie en/of publicaties;
 • Onderwijservaring  is niet vereist, maar is een voordeel.

Arbeidsvoorwaarden

Aanstelling in de functie van Promovendus/Docent (PhD Fellow) van het universitaire functie-ordeningssysteem. Als PhD Fellow besteed je jaarlijks 60% van de tijd aan onderzoek en 40% aan onderwijs. De aanstelling vindt plaats conform de cao Nederlandse Universiteiten voor de duur van 6 jaar met een tussentijdse opzeggingsmogelijkheid; met het oog op de tussentijdse opzeggingsmogelijkheid vindt aan het einde van het tweede jaar en opnieuw aan van het vierde jaar waarin gekeken wordt naar de promovendi-opleiding, de haalbaarheid van het proefschrift, en naar de progressie in de didactische kwaliteiten. Het gaat om een fulltime functie vanaf 01-10-2020. Inschaling vindt plaats conform de CAO Nederlandse Universiteiten. Het salaris bedraagt minimaal € 2.790,- bruto per maand en wordt jaarlijks verhoogd tot maximaal € 3.491,- in het zesde jaar (schaal 10).

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden.  Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%) en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen.

Werkgever

Universiteit Leiden

De Faculteit Rechtsgeleerdheid is met ruim 5.000 studenten en 450 medewerkers een van de grootste faculteiten van Nederland, die zich in alle verscheidenheid toch kenmerkt door kleinschaligheid. De faculteit richt zich op veelzijdig onderwijs en onderzoek van hoog niveau, nationaal én internationaal. Stimuleren van talent staat hoog in het vaandel van de faculteit die is ondergebracht in het prachtig gerestaureerde Kamerlingh Onnes Gebouw. Werken voor de Faculteit Rechtsgeleerdheid betekent werken in een inspirerende wetenschappelijke omgeving.

Het Van Vollenhoven Instituut voor Recht, Bestuur en Samenleving (VVI) is onderdeel van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Het onderzoek dat wordt verricht bij het VVI kenmerkt zich door een extern perspectief op het recht waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van juridische en empirische onderzoeksmethoden. Het onderzoek kent daarnaast een mondiaal karakter: het VVI heeft onderzoeksprojecten in Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Europa.

Met haar interdisciplinaire en grensoverschrijdende onderzoek draagt het VVI bij  aan de wetenschappelijke kennis over vorming en  functioneren van  recht binnen zijn sociale context, de invloed van rechtssystemen op de samenleving en vice versa, en over de effectiviteit van recht in het realiseren van ‘goed bestuur’ en ontwikkeling.

Het VVI biedt Nederlandstalig en Engelstalig onderwijs aan op bachelor- en masterniveau. Het betreft zowel algemeen inleidende vakken als thematische of regiospecifieke vakken. Binnen deze vakken wordt  gereflecteerd op het recht en de doorwerking daarvan binnen de samenleving. Medewerkers van het VVI begeleiden daarnaast (inter)nationale promovendi, brengen (beleids)adviezen uit en verzorgen cursussen bestemd voor praktijk en wetenschap.

Specificaties

 • PhD
 • Recht
 • Universitair
 • 20-313

Werkgever

Universiteit Leiden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Steenschuur 25, 2311 ES, Leiden

Bekijk op Google Maps