Bijzonder hoogleraar Executie- en beslagrecht

Bijzonder hoogleraar Executie- en beslagrecht

Geplaatst Deadline Locatie
17 aug 1 okt Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 okt 2020).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft ingestemd met de vestiging van een nieuwe bijzondere leerstoel Executie- en beslagrecht binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) vanwege de Stichting Leerstoel Executie- en Beslagrecht. Het bestuur van deze Stichting bestaat uit een door de Koninkijke Beroepsorgansiatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) aangewezen onafhankelijke voorzitter en bestuursleden afkomstig van de KBvG.

Het executie- en beslagrecht biedt regels waarmee rechterlijke uitspraken ten uitvoer kunnen worden gelegd, onder meer via beslag. Het is een essentieel deel van de rechtstaat, waarbinnen burgers er immers van uit moeten kunnen gaan dat rechterlijke uitspraken ook worden uitgevoerd. Tegelijkertijd heeft het een belangrijke rol in het beschermen van schuldenaren en is het direct verbonden met maatschappelijke vragen rond bijvoorbeeld de schuldenproblematiek.

Het onderwijs en onderzoek van de bijzondere leerstoel zijn van wetenschappelijk en maatschappelijk belang en sluiten aan bij de focus van de FdR op de maatschappelijke betekenis van het privaatrecht. De leerstoel zal worden ingebed binnen de afdeling Privaatrecht van de FdR en meer in het bijzonder in het Amsterdam Centre on the Legal Profession and Access to Justice (ACLPA), het expertisecentrum van de FdR op het gebied van beroepsethische en rechtsstatelijke bestudering van de juridische beroepen en toegang tot recht.

Werkzaamheden

De te benoemen bijzonder hoogleraar zal onderzoek verrichten en onderwijs geven op het gebied van het executie- en beslagrecht, met een bijzonder accent op de positie van de deurwaarder.

In het onderwijs van de FdR wordt bijzonder gewicht toegekend aan de wijze waarop recht in de praktijk werkt en effecten kan sorteren. Het past hierbij om meer aandacht te besteden aan de laatste fase van gerechtelijke procedures: hoe wordt verzekerd dat tenuitvoerlegging daadwerkelijk wordt gerealiseerd? Hierbij zijn de rol en functie van de deurwaarder bij de uitvoering van zijn ambtelijke en niet-ambtelijke taken van bijzonder belang. Dat maakt studenten niet alleen duidelijk dat een rechterlijke uitspraak niet het eindpunt is voor partijen maar dat in een goed functionerende rechtsstaat ook tenuitvoerlegging nodig is. Het laat ook zien welke specifieke dilemma’s bij deze vorm van rechtshandhaving spelen. Door aandacht voor de rol van de deurwaarder wordt het verschil tussen ‘law in books’ en ‘law in action’ in de civiele rechtspleging inzichtelijk gemaakt.

Vakken waarin aandacht voor de executie- en beslagrecht, en in het bijzonder de rol van de deurwaarder, aan de orde kan komen zijn o.a. ‘Beroepsethiek en integriteit voor juristen’, ‘Juristen in de Rechtstaat’, ‘Insolventierecht en zekerheidsrecht’, ‘Burgerlijk procesrecht’, ‘Aansprakelijkheidsrecht’ en ‘Practicum Privaatrechtelijke Rechtspraktijk’. De bijzonder hoogleraar Executie- en beslagrecht zal in specifieke vakken toegesneden hoorcolleges en werkcolleges verzorgen.

In het onderzoek zal de bijzondere hoogleraar aansluiten bij de onderzoeksthema’s van het ACLPA. In samenhang met de leerstoelen die reeds zijn ondergebracht binnen het centrum (de leerstoelen Openbaar Ministerie, Advocatuur, Civiele Rechtspleging en Europese Rechtspleging) kan naar een breed spectrum van de juridische beroepen samenhangend onderzoek worden gedaan dat uitmondt in wetenschappelijke publicaties. Ook kan vanuit de leerstoel het onderzoek naar behavioural legal ethics en recht en gedrag verder versterkt worden.
innen de beperkte aanstelling kunnen vanzelfsprekend slechts beperkte bestuurlijke taken worden verricht. De leerstoelhouder zal echter mede leiding geven aan projecten in het ALCPA.

Van de leerstoelhouder wordt verwacht dat hij/zij zich zal inzetten om externe financiering te verkrijgen met het oog op uitbouw van het onderzoek.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

De aan te trekken hoogleraar beschikt over:

  • een voltooide juridische opleiding en PhD en het bewezen vermogen om gezaghebbend en vernieuwend onderzoek te doen op theoretisch en/of empirisch niveau;
  • aantoonbare excellentie in onderzoek op het gebied van het executie- en beslagrecht door nationale en bij voorkeur ook internationale publicaties;
  • bewezen competenties om nieuw onderzoek te initiëren, te organiseren en uit te voeren door het identificeren van innovatieve onderzoeksthema's;
  • aantoonbare interesse in onderzoek over de grenzen van (juridische) sub-discipline’s; alsmede in het verrichten van rechtsvergelijkend onderzoek;
  • de bereidheid om samen met de andere leden van het ACLPA een veelbelovende onderzoeksgroep uit te bouwen op het gebied van juridische professies in samenhang met de aanverwante gebieden;
  • uitstekende didactische kwaliteiten, zoals onder meer blijkend uit onderwijsevaluaties en -kwalificaties;
  • bij voorkeur bewezen bekwaamheid in het stimuleren en begeleiden van promotieonderzoek;
  • ervaring met het succesvol leggen van verbinding tussen het onderzoek en onderwijs op het gebied van executie- en beslagrecht en de beroepspraktijk;
  • netwerken en contacten die nodig zijn om relevante partnerschappen te initiëren;
  • aantoonbare organisatorische en bestuurlijke kwaliteiten;
  • een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Arbeidsvoorwaarden

Benoeming

De bijzondere hoogleraar is 7,6 uur per week beschikbaar voor het uitoefenen van de aan het bijzondere hoogleraarschap verbonden taken. Het bijzondere hoogleraarschap leidt niet tot een dienstverband bij de UvA en kent geen formele bezoldiging. Wel is per jaar een bedrag van maximaal €31.000 beschikbaar ter dekking van de kosten die met de uitoefening van de taken gemoeid zijn en om de beschikbaarheid van de bijzondere hoogleraar te realiseren. Het bijzondere hoogleraarschap is niet verenigbaar met een dienstverband aan de FdR van de UvA. De bijzondere hoogleraar wordt benoemd voor een periode van vijf jaar.

 

Werkgever

Universiteit van Amsterdam

Met meer dan 5000 werknemers, 30.000 studenten en een budget van ruim 600 miljoen euro, is de Universiteit van Amsterdam (UvA) een intellectueel knooppunt binnen Nederland. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvinden op het gebied van geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. Midden in Amsterdam, op locaties waar disciplines samenkomen en elkaar beïnvloeden.  

De studenten en medewerkers van de UvA zijn onafhankelijke denkers en competente rebellen. Zij durven het aan om dogma’s in twijfel te trekken en nemen geen genoegen met simpele antwoorden of standaardoplossingen. Werken bij de UvA betekent werken in een onafhankelijk, creatief, innovatief en internationaal klimaat. Kenmerkend is de open sfeer en een authentieke betrokkenheid met de stad Amsterdam en de samenleving.

Afdeling

Faculteit der Rechtsgeleerdheid – Afdeling Privaatrecht

Met ruim 4000 studenten en 450 medewerkers is de Faculteit der Rechtsgeleerdheid een van de grotere juridische faculteiten van Nederland. De Faculteit verzorgt de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid, Fiscaal recht en – samen met twee andere faculteiten – de opleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). Daarnaast biedt zij 19 masteropleidingen met verschillende varianten aan. Het onderzoek van de faculteit vindt plaats in een verscheidenheid aan onderzoeksgroepen, programma’s en centra. De faculteit heeft een internationaal profiel en kiest voor een maatschappelijke benadering van het recht.

Specificaties

  • Hoogleraar
  • Recht
  • max. 7.6 uur per week
  • Gepromoveerd
  • 20-486

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you