Promovendus juridisch empirisch onderzoek naar Verhuizen met kinderen na scheiding

Promovendus juridisch empirisch onderzoek naar Verhuizen met kinderen na scheiding

Geplaatst Deadline Locatie
25 sep 8 okt Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 8 okt 2020).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wij zoeken een enthousiaste promovendus met een afgeronde master rechtsgeleerdheid en bij voorkeur ook een bachelor psychologie of pedagogiek op zak. Heb je ook nog affiniteit met empirisch onderzoek en heb je specifieke interesse in het familierecht? Dan zoeken wij jou voor een multidisciplinair promotie-onderzoek naar verhuizing met kinderen na scheiding. We nodigen je van harte uit te solliciteren op deze functie bij het Amsterdams centrum voor familierecht (ACFL) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Functieomschrijving

Om te kunnen beslissen of een ouder wel of geen toestemming krijgt om met een kind binnen Nederland te verhuizen, passen rechters in de juridische praktijk ontwikkelde toetsingskaders toe. Die toetsingskaders gaan uit van een aantal veronderstellingen. Het is echter de vraag in hoeverre deze veronderstellingen aansluiten op de realiteit als men kijkt naar de (korte- en langetermijn) gevolgen voor kinderen en ouders van het al dan niet verkrijgen van toestemming voor verhuizing. Dit staat centraal in dit multidisciplinaire onderzoekstraject, waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van empirische onderzoeksmethoden als ook een juridisch-dogmatische aanpak. Doel van dit onderzoeksproject is helderheid te verkrijgen over de validiteit van de huidige toetsingskaders in verhuiszaken. Daarbij richten we ons specifiek op de potentiële gevolgen voor de ontwikkeling van het kind, de relatie tussen het kind en de ouders, en de relatie tussen de ouders onderling bij verandering van de woonplaats van het kind en de mogelijk grotere afstand tussen het kind en de ouder die niet verhuist. Dit is ook de reden dat we op zoek zijn naar een jurist met een achtergrond in psychologie of pedagogische wetenschappen.

De (werk)titel van dit vierjarige promotietraject is: Goed voorspeld of anders dan verondersteld? Toetsingskaders en de korte- en langetermijngevolgen voor ouders en kinderen in verhuiszaken. 

Het onderzoeksvoorstel is op te vragen bij mr. dr. Machteld Vonk via m.j.vonk@vu.nl.

Jouw taken
  • het onder begeleiding uitvoeren van een juridisch empirisch onderzoek 
  • daarnaast word je zo nu en dan ingezet voor onderwijstaken (max 10% van de werktijd)

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

  • afgeronde master rechtsgeleerdheid
  • afgeronde bachelor psychologie of pedagogiek
  • goede Nederlandse en Engelse spreek- en schrijfvaardigheid
  • bereidheid om een beperkte onderwijstaak te vervullen
  • interesse in het familierecht 
  • affiniteit met empirisch onderzoek

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een multidisciplinaire onderzoeksgroep die hoogwaardig familierechtelijk onderzoek verricht. Het salaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.395 oplopend tot maximaal €3.061 bruto per maand in het vierde jaar bij een voltijds dienstverband. Wij bieden:
  • Lidmaatschap van de Graduate School van de rechtenfaculteit van de VU. De Graduate School biedt aan promovendi een kader voor opleiding, begeleiding en ondersteuning en uiteraard de mogelijkheid om opleidingen en cursussen te volgen
  • Mogelijkheid tot halen Basiskwalificatie Onderwijs (BKO)
  • Goede dagelijkse begeleiding door ervaren (co-)promotoren
De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur 1 jaar en bij voldoende perspectief verlengd tot een totaal van 4 jaar. Aan het einde van het vierde jaar wordt de arbeidsovereenkomst afgesloten met een dissertatie. Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
  • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden
  • goede doorgroei mogelijkheden
  • uitstekende sportfaciliteiten

Werkgever

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken en meer dan 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
De faculteit der Rechtsgeleerdheid verzorgt bacheloropleidingen op drie gebieden: Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie. Daarnaast hebben we een uitgebreid aanbod aan masteropleidingen en contractonderwijs. Ons onderwijs en onderzoek richten zich op de maatschappelijke functie en relevantie van het recht: van verbintenissen in de platformeconomie tot het nieuwe werken, van koloniaal onrecht tot medische aansprakelijkheid, van gezinshereniging tot burgerinspraak, van zedendelicten tot gijzelsoftware. Ons onderzoek heeft vaak een internationaal en multidisciplinair karakter.

Werken bij de faculteit Rechtsgeleerdheid is werken in een actieve en inspirerende academische omgeving. Samen met je collega’s draag je in een goede onderlinge werksfeer bij aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. De faculteit telt ruim 300 medewerkers en 3.000 studenten.
Over instituutHet Amsterdams Centrum voor Familierecht (ACFL) is een multidisciplinair onderzoekscentrum op het gebied van familie & recht. ACFL is in 2010 opgericht door onderzoekers van de Rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers van ACFL beschikken over uiteenlopende expertises op het gebied van het Nederlands, vergelijkend en Europees personen- familie- en jeugdrecht en de gedragswetenschappen. Een belangrijk doel van ACFL is het bundelen van deze kennis van zijn onderzoekers en het scheppen van een optimale omgeving voor de combinatie van klassiek-juridisch nationaal, rechtsvergelijkend en multidisciplinair (empirisch) onderzoek. Voorts beoogt ACFL bij te dragen aan het wetenschappelijk debat over de ontwikkeling van het Nederlands familierecht, alsmede aan het brede internationale discours over de ontwikkeling van familie & recht in Europa en daarbuiten. ACFL stelt zich daarnaast tot doel het bevorderen van samenwerking op het gebied van familie & recht tussen juristen en gedragswetenschappers in Nederland en in andere landen.ACFL maakt deel uit het onderzoeksinstituut Amsterdam Law and Behavior Institute (A-LAB) van de Vrije Universiteit. Het ACFL vormt samen met het Notarieel Instituut Groningen (NIG) van de Rijksuniversiteit Groningen en het Utrecht Centre for European Research in Family Law (UCERF) van het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht de Alliantie Familie & Recht. De Alliantie geeft de boekenreeks Familie & Recht (Boom Juridische uitgevers) uit.

Specificaties

  • PhD
  • Recht
  • 32—40 uur per week
  • €2395—€3061 per maand
  • Universitair
  • 6628

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081 HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you