Lector Familiebedrijven

Lector Familiebedrijven

Geplaatst Deadline Locatie
2 feb 28 feb Zwolle

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij gepromoveerd op het terrein van familiebedrijven of vergelijkbaar vakgebied? Windesheim zoekt een lector voor het opzetten, uitvoeren en coördineren van praktijkgericht onderzoek voor het lectoraat Familiebedrijven.

Jouw werk
Familiebedrijven onderscheiden zich van niet-familiebedrijven. Niet zozeer omdat ze in handen zijn van een familie, maar omdat ze daardoor anders handelen. Als gevolg van de sterke interactie tussen het bedrijfs-, eigendoms-, en familiesysteem heeft een familiebedrijf veelal een langetermijnoriëntatie, een lange historie, korte beslislijnen, een lokale en regionale inbedding en een sterke betrokkenheid van personeel en eigenaren. Deze interactie tussen de drie systemen zorgt ook voor specifieke uitdagingen, zoals het balanceren van verschillende belangen, inleven in elkaars rollen, communicatie en de bedrijfsopvolging. Gezien hun impact op de economie is het belangrijk dat er meer specifieke kennis komt over familiebedrijven. Kennis waarmee deze uitdagingen door familiebedrijven goed opgepakt kunnen worden.
In het lectoraat Familiebedrijven is in de afgelopen 11 jaar veel kennis ontwikkeld op verschillende onderwerpen rondom het thema familiebedrijven. Daarnaast heeft het lectoraat een sterk netwerk opgebouwd. Windesheim loopt daarmee landelijk gezien voorop met praktijkgericht onderzoek naar familiebedrijven. De missie van het lectoraat is het versterken van de ondernemende kracht van familiebedrijven in Nederland.
Als lector is het jouw opdracht kennis te ontwikkelen over de relatie tussen het familiesysteem en uitdagingen op het gebied van energietransitie en duurzaamheid, digitalisering, human capital en bedrijfsopvolging. Onderzoeksvragen die hieruit voortvloeien zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe beïnvloeden familiedynamieken, opvattingen en overtuigingen de strategische keuzes en besluitvormingsprocessen binnen het familiebedrijf de weerbaarheid en de veranderingsbereidheid van familiebedrijven?
 • Welk tijdsperspectief wordt gehanteerd inzake het terugverdienen van dergelijke transities?
 • Wat zijn de familiale determinanten die bepalen of en hoe ondernemende families in staat zijn het ‘innovation through tradition’ principe toe te passen?

De kennisontwikkeling vindt plaats in nauwe interactie met familiebedrijven, wordt breed gedeeld en moet leiden tot praktische aanbevelingen voor ondernemers en hun familieleden en andere stakeholders (waaronder adviseurs en werknemers) over hoe zij de familiefactor kunnen managen en zo optimaal mogelijk kunnen benutten.

Jouw team
In 2009 is binnen het Kenniscentrum Strategisch Ondernemerschap (KSO) van Hogeschool Windesheim het lectoraat Familiebedrijven opgericht. Anno 2020 is het lectoraat familiebedrijven uitgegroeid tot een team van 15 personen bestaande uit 2 associate lectoren, 1 senior onderzoeker, 4 promovendi, 3 junior onderzoekers, 4 docent-onderzoekers en een projectondersteuner. Binnen het lectoraat zijn er twee leeropdrachten, die samen het kader vormen voor het praktijkgerichte onderzoek van het lectoraat.

Specificaties

Hogeschool Windesheim

Functie-eisen

Wat neem je mee?
Je bent een gekwalificeerde onderzoeker met een sociaalwetenschappelijke achtergrond, gepromoveerd op het terrein van Familiebedrijven of een vergelijkbaar relevant vakgebied met:

 • Een aantoonbare passie voor leren en ontwikkelen, praktijkgericht onderzoek en hoger beroepsonderwijs.
 • Meerjarige leidinggevende ervaring, bij voorkeur in verschillende arbeidsorganisaties. Je kunt aantonen dat je een team gefaciliteerd hebt in het bereiken van een hoger niveau.
 • Relevante publicaties in vaktijdschriften en wetenschappelijke tijdschriften en boeken.
 • Een relevant nationaal en internationaal onderzoeksnetwerk.
 • Ervaring in het aanvragen en verkrijgen van onderzoeksubsidies.
 • Het vermogen om de juiste tone of voice te gebruiken in gesprekken met ondernemers.
 • Skills en ervaring op het gebied van coaching en onderzoeksbegeleiding.
 • Het vermogen om docenten en studenten te inspireren tot praktijkgericht onderzoek.
 • Het vermogen om vanuit het onderzoek bij te dragen aan enerzijds de (ontwikkeling van de curricula van de) betrokken opleidingen en anderzijds de beroepspraktijk.
 • De flexibiliteit om binnen kaders te werken en deze te creëren daar waar ze ontbreken.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Vier jaar, met uitzicht op verlenging.

We bieden een uitdagende functie voor 40 uur per week voor de duur van vier jaar, met uitzicht op verlenging. De functie valt onder de standaard functiekarakteristiek van lector a. Afhankelijk van jouw opleiding en relevante werkervaring bedraagt het bruto maandsalaris bij een fulltime dienstverband tussen de € 5.797,- en € 7.485,- (conform schaal 15 van de cao hbo).

Wil je meer te weten komen over Windesheim als werkgever en onze arbeidsvoorwaarden? Klik dan hier.

Werkgever

Hogeschool Windesheim

Bij Windesheim in Almere en Zwolle studeren ruim 24.000 studenten, honderden cursisten en werken ruim 2.200 medewerkers. Wij willen actief bijdragen aan een inclusieve en duurzame samenleving. Dat doen wij door het opleiden van waardevolle professionals en door het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.
We zien het als onze maatschappelijk opdracht om iedereen die daarvoor het talent heeft, de mogelijkheid te bieden op onze hogeschool hoger onderwijs te volgen. Ongeacht afkomst, vooropleiding, achtergrond of leeftijd. Elke student met talent verdient de kans zich ten volste te ontwikkelen.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Lector; Beleid- en staf
 • Gedrag en maatschappij; Taal en cultuur
 • max. 40 uur per week
 • €5797—€7485 per maand
 • Gepromoveerd
 • SP 156225

Werkgever

Hogeschool Windesheim

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Campus 2, 8017 CA, Zwolle

Bekijk op Google Maps

Interesting for you