Phd-Positie Over De Ontwikkeling Van Prosociaal Gedrag En Discriminatie

Phd-Positie Over De Ontwikkeling Van Prosociaal Gedrag En Discriminatie

Geplaatst Deadline Locatie
18 feb 11 apr Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 11 apr 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij geïnteresseerd in hoe en wanneer kinderen elkaar helpen en welke rol discriminatie daarbij speelt? Solliciteer dan op deze PhD-positie op de afdeling Sociale Psychologie, in samenwerking met de afdeling Klinische Neuro- en Ontwikkelingspsychologie, aan de Vrije Universiteit Amsterdam! Het project is ingebed in een groter, interdisciplinair project dat wordt gefinancierd door de Ammodo Science Award 2020.

Functieomschrijving

In dit project onderzoeken we hoe en wanneer jonge kinderen (4-12 jaar) zich prosociaal gedragen en welke rol groepsgrenzen hierbij spelen. Prosociale vaardigheden zijn cruciaal in situaties die vragen om grootschalige samenwerkingen (denk aan vluchtelingenproblematiek, de klimaatcrisis of corona). Hoe kunnen we sociaal gedrag in kinderen stimuleren? Waar komt wantrouwen naar andere groepen vandaan en hoe ontwikkelt discriminatie zich vroeg in het leven? Hoe kunnen we vooroordelen en discriminatie bestrijden en sociale cohesie bevorderen? Dit soort vragen bestuderen we door gebruik te maken van inzichten uit de ontwikkelingspsychologie, alsmede de sociale, cognitieve, en onderwijspsychologie; neurowetenschappen, sociologie (sociometrie) en experimentele economie.  

Binnen het project hopen we verschillende experimentele gedragsstudies op te zetten waarin we kindvriendelijke taken zullen ontwikkelen en afnemen (denk aan: social-mindfulness taken of economic games; zie bijvoorbeeld Zhao et al., 2021 Child Development; Fehr et al., 2008 Nature). Naast gedrags- en cognitiematen, is er de mogelijkheid om methoden in te zetten als eye tracking, neuroimaging (portable EEG) en fysiologische methoden (bijv. hartslag). Dataverzameling zal worden uitgevoerd online, in de VU-labs, op scholen, naschoolse opvang en musea (bijv. NEMO museum in Amsterdam).

Als promovendus werk je nauw samen met het team van Social Educational Neuroscience Amsterdam (SENSA). Binnen het SENSA-team maak je deel uit van een multidisciplinaire groep, met zowel senior als junior onderzoekers. Dit project wordt begeleid door Dr. Jellie Sierksma, Dr. Nikki Lee, en Prof. Dr. Paul van Lange. Meer informatie over SENSA is te vinden op de website www.socialeducationalneuroscience.com

Jouw taken
  • Ontwikkelen en programmeren van de experimenten
  • Je bent verantwoordelijk voor alle onderdelen van de dataverzameling (zoals het werven van deelnemers en het uitvoeren van onderzoek)
  • Data-analyse (gebruik makend van R/SPSS etc.)
  • Schrijven van wetenschappelijke artikelen voor publicatie in internationale wetenschappelijke peer-reviewed tijdschriften
  • Presenteren van de onderzoeksbevindingen op nationale en internationale congressen

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

Van een ideale kandidaat verwachten wij:
  • Een (research)master in psychologie, bij voorkeur sociale psychologie of ontwikkelingspsychologie (studenten die in de zomer afstuderen zijn ook welkom om te solliciteren!)
  • Gedegen ervaring met kwantitatief onderzoek (experimenteel, statistisch) blijkend uit bijvoorbeeld een goede beoordeling van de masterthesis
  • Aantoonbare affiniteit en interesse in de (sociale) ontwikkeling van kinderen
  • Uitstekende beheersing van het Nederlands (woord en schrift), goede beheersing van het Engels
  • Doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en proactief
  • Goede organisatie- en planningsvaardigheden
  • Goede communicatieve vaardigheden en het vermogen om in een interdisciplinair team te werken

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.395 (PhD) oplopend tot €3.061 (PhD) bruto per maand in het vierde jaar bij een voltijds dienstverband. De beoogde startdatum is in overleg, met een voorkeur voor 1 oktober 2021.

De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur 1 jaar en bij voldoende perspectief verlengd tot een totaal van 4 jaar. Aan het einde van het vierde jaar wordt de arbeidsovereenkomst afgesloten met een dissertatie.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
  • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
  • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
  • goede en voordelige sportfaciliteiten

Werkgever

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken en meer dan 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
De Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) richt zich op het brede domein van gedrag en gezondheid. Met ons onderwijs en onderzoek spelen we actief in op de actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Van gezond ouder worden tot e-health, van jeugdcriminaliteit tot de aanpak van depressiviteit, van training voor topsporters tot social media als onderwijstool. Uniek is dat we drie disciplines combineren: psychologie, bewegingswetenschappen en pedagogiek.

Werken bij Gedrags- en Bewegingswetenschappen is werken bij een ambitieuze organisatie die zich kenmerkt door een informele sfeer en korte communicatielijnen. BIJ FGB krijg je alle ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling. De faculteit telt ongeveer 3.400 studenten en ca 600 medewerkers.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • 32—40 uur per week
  • €2395—€3061 per maand
  • Universitair
  • 7136

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081 HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you