Docent Nederlandse Taalkunde

Docent Nederlandse Taalkunde

Geplaatst Deadline Locatie
13 apr 9 mei Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Bij de afdeling Neerlandistiek verzorgt de capaciteitsgroep Nederlandse Taalkunde, onderwijs in onder andere de volgende opleidingen: de BA Nederlandse Taal en Cultuur, de BA Cognition, Language and Communicationde duale Master Nederlands als tweede taal en meertaligheidde Master Neerlandistiek en een educatieve master.

Wat ga je doen

Je geeft cursussen op het gebied van de Nederlandse taalkunde: verwerving van het Nederlands als eerste en tweede taal; grondslagen en theorie van de taalkunde; en toepassingen van de taalkunde in het werkveld (bijv. didactiek en geletterdheid). Naast het geven van inspirerende hoor- en werkcolleges zul je scripties en stages begeleiden van zowel bachelor- als masterstudenten van bovenstaande opleidingen. Je bent vertrouwd met methodologie en statistiek.

Taken en verantwoordelijkheden:

 • in samenspraak met anderen ontwikkelen, coördineren en verzorgen van onderwijs binnen bovengenoemde bachelor- en masteropleidingen: de Bachelor Nederlandse Taal en Cultuur, de Bachelor Cognition, Language and Communication, de duale Master Nederlands als tweede taal en meertaligheid, en de Master Neerlandistiek. Het onderwijs is op het terrein van Nederlands als eerste en tweede taal; grondslagen van de taalkunde en toepassingen van de taalkunde (didactiek en geletterdheid);
 • bachelor- en masterscripties begeleiden;
 • een actieve bijdrage leveren aan het ontwikkelen en implementeren van verbeteringen in didactiek en/of inhoud van het onderwijs;
 • het bijhouden van de vakliteratuur en het integreren van nieuwe onderzoekinzichten in het te verzorgen onderwijs.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Wat vragen we van jou

Van belang is een bewezen flexibiliteit in het verzorgen van onderwijs over diverse onderwerpen voor verschillende doelgroepen, de bereidheid om in interdisciplinaire docententeams te werken en het vermogen om inspirerende hoorcolleges en werkgroepen in het bachelor-, master-, en minorprogramma aan te bieden die aantrekkelijk zijn voor brede groepen studenten. Je vindt het belangrijk om studenten te enthousiasmeren en te inspireren en om interactief onderwijs te verzorgen o.a. door middel van de inzet van ICT. Je ziet de meerwaarde van samenwerking en je bent stressbestendig.

Jouw ervaring en profiel:

 • gepromoveerd op het terrein van de taalwetenschap of een ander relevant vakgebied;
 • breed inzetbaar in onderwijs op het terrein van de Nederlandse taalkunde op diverse niveaus;
 • aantoonbare ervaring met het geven van hoor- en werkcolleges en met scriptiebegeleiding;
 • in het bezit van een Basiskwalificatie Onderwijs, of de bereidheid om deze te behalen;
 • ruime ervaring met het gebruik van ICT in academisch onderwijs;
 • in staat om te functioneren in meer dan één onderwijsprogramma;
 • goed in organiseren en plannen;
 • betrouwbare teamspeler;
 • grondige beheersing van het Nederlands en Engels.

Ervaring met onderzoek, blijkend uit publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en bundels is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Wat bieden we jou

We bieden een tijdelijk dienstverband voor de periode van een jaar met een proeftijd van twee maanden, bij voorkeur met ingang van 1 augustus 2021.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, €2.790 tot €5.127 bruto per maand, op basis van 38 uur per week, exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder?

 • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
 • de mogelijkheid een Basiskwalificatie Onderwijs te halen;
 • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Werkgever

Universiteit van Amsterdam

Met meer dan 5000 werknemers, 30.000 studenten en een budget van ruim 600 miljoen euro, is de Universiteit van Amsterdam (UvA) een intellectueel knooppunt binnen Nederland. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvinden op het gebied van geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. Midden in Amsterdam, op locaties waar disciplines samenkomen en elkaar beïnvloeden.  

De studenten en medewerkers van de UvA zijn onafhankelijke denkers en competente rebellen. Zij durven het aan om dogma’s in twijfel te trekken en nemen geen genoegen met simpele antwoorden of standaardoplossingen. Werken bij de UvA betekent werken in een onafhankelijk, creatief, innovatief en internationaal klimaat. Kenmerkend is de open sfeer en een authentieke betrokkenheid met de stad Amsterdam en de samenleving.

Afdeling

Faculteit der Geesteswetenschappen – Afdeling Neerlandistiek

De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Docenten en onderzoekers van de faculteit werken samen in interdisciplinaire onderzoeksverbanden en zijn actief in uiteenlopende onderwijsprogramma’s.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Specificaties

 • Onderwijs; Lector; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Taal en cultuur
 • 15—23 uur per week
 • €2790—€5127 per maand
 • Gepromoveerd
 • 21-230

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Spuistraat 134, 1012 VB, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you