Lector Circulaire Maakindustrie

Lector Circulaire Maakindustrie

Geplaatst Deadline Locatie
29 apr 9 mei Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Rotterdam zoekt Lector Circulaire Maakindustrie!

Functieomschrijving

Er ligt de komende jaren een enorme duurzaamheidsuitdaging voor de Rotterdamse regio . Rotterdam is daarbij een living lab voor circulaire economie. In 2030 is circulair de maatstaf: dan draait de stad zo veel mogelijk op herbruikbare grondstoffen. Om dat in de toekomst te realiseren, is actieve betrokkenheid van het onderwijs nú cruciaal. Deze uitdaging is breed en divers maar is ook zeker van toepassing op de Rotterdamse Maakindustrie. De Hogeschool Rotterdam is als belangrijke kennispartner op zoek naar lectoren die ons onderwijs en de regio Rotterdam vooruit willen helpen met praktische kennis en onderzoek. Ben jij als gepromoveerde professional thuis in het circulaire gedachtengoed en de maakindustrie? Heb jij concrete ideeën hoe je onderzoek, onderwijs en de praktijk met elkaar verbindt? Dan is een baan als lector wellicht een prachtige kans om hier een nog grotere rol in te spelen.

Hogeschool Rotterdam heeft de Duurzame Havenstad als speerpunt en besteedt daarbinnen specifiek aandacht aan thema’s als klimaatadaptatie, circulaire maakindustrie en digitalisering.  De hogeschool richt zich hierbij vooral op het toepassen van het circulaire gedachtengoed  voor de maakindustrie in de Rotterdamse context. Daarbij wordt nu al ingezet op de biobased materialen en bijvoorbeeld het verwaarden van de groenstromen.
De bestaande lectoraten willen we nu versterken en vooral ook verder inzetten op het voorkomen van (andere) reststromen door in het ontwerpproces al uit te gaan van circulariteit en het daarop aansluitende onderhoud en eventuele recycling en herfabricage.

Wat ga je doen?
Voor ons onderwijs en onderzoek in de circulaire maakindustrie zijn wij op zoek naar een lector die de maakindustrie in onze regio kent en de drive heeft om samen met onderzoekers en studenten - voornamelijk vanuit onze engineeringopleidingen - toegepast onderzoek op te zetten, te verbeteren en uit te voeren met de ambitie om de maakindustrie duurzamer en meer circulair vorm te geven.  Als lector weet je aan te sluiten op het bestaande onderwijs en onderzoek dat we in het kader van de circulaire maakindustrie uitvoeren en je hebt daarbij specifiek aandacht voor de aspecten van het voorkomen van reststromen door circulair te ontwerpen en rekening te houden met het aansluitende onderhoud en herfabricage. Je kan enerzijds bij het onderwijs met enthousiasme het circulaire denken en handelen inzichtelijk maken, bijvoorbeeld met uitdagende vragen en voorbeelden. Anderzijds ben je de ambassadeur voor het onderwijs en vertaal je de innovatieve kennis en resultaten van ons toegepaste onderzoek richting de industrie. Onze ideale kandidaat heeft kennis van materialen en de grondstoffenproblematiek. Hij/zij neemt onze externe (MKB-)partners, studenten, docenten en onderzoekers mee in het opzetten, uitvoeren, valideren, opschalen, adapteren en implementeren van onze toegepaste onderzoeken en opgedane kennis.
Het gaat daarbij zowel om technologische innovaties en modellen die zijn ontwikkeld door studenten van Hogeschool Rotterdam in samenwerking met de praktijk en eindgebruikers, als  om het ontwikkelen van kennis over implementatie van deze innovaties en modellen in het (industriële) maakproces. Vanzelfsprekend moeten de technische innovaties, modellen en implementatie kloppen en de businesscase moet interessant zijn. Als lector heb je je eigen ideeën en ervaringen over op welke manier deze stappen het beste vorm kunnen worden geven. Tevens heb je of ben je in staat om relevante verbindingen aan te gaan.

De rol van een lector laat zich daarnaast beschrijven in de volgende taken:

 • Het bevorderen van deskundigheid en expertise van de stakeholders in de circulaire maakindustrie
 • De lector is een autoriteit en ambassadeur op zijn vakgebied en weet dat ook over het voetlicht te brengen. Tegelijk is het ook een verbinder naar andere vakgebieden en is in staat leiding te geven aan transdisciplinair onderwijs en onderzoek.
 • Het initiëren en acquireren van praktijkgericht onderzoek in samenwerking met relevante consortia
 • Betrokken zijn bij onderwijsontwikkeling, praktijkopdrachten en afstudeerprojecten gerelateerd aan de doelstelling van de lectoraatsopdracht
 • Het stimuleren van het professionaliseren van docenten en studenten
 • Het inbedden van in onderzoek ontwikkelde kennis in programma’s van de opleidingen
 • Het opbouwen en onderhouden van netwerken met de (circulaire) maakindustrie in de regio en kennispartners die daaraan verbonden zijn.

Idealiter kun je de werkzaamheden bij ons als lector combineren met werkzaamheden bij je huidige werkgever of als zelfstandig ondernemer. De inzichten die opgedaan worden binnen het lectoraat zijn op die manier makkelijker te delen met als doel dat er een win-win situatie ontstaat voor meerdere partijen.

Specificaties

Hogeschool Rotterdam (HR)

Functie-eisen

Ben jij wie we zoeken?
We zoeken een persoon die:

 • Een ontwerp- en of technische opleiding heeft genoten.
 • Gepromoveerd is.
 • Aantoonbare ervaring heeft met de maakindustrie en de daaraan gerelateerde circulaire vraagstukken.
 • Grote innovatie- en praktijkgerichte onderzoeksprojecten heeft verworven en uitgevoerd op het terrein van de geschetste onderzoeksopdracht.
 • Over goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikt.
 • Een relevant netwerk heeft passend bij de onderzoeksopdracht.
 • Aantoonbare ervaring met acquisitie.
 • Concrete ideeën heeft hoe onderwijs, onderzoek en praktijk te verbinden binnen het onderwerp van het lectoraat.
 • Kortom, een verbindende en zelfsturende onderzoeker die vanuit zijn huidige werk of bedrijf parttime zou willen bijdrage aan ons onderwijs. Het is wenselijk dat je ernaast nog werkt bij een relevante werkgever of binnen een eigen onderneming die opereert in een voor het lectoraat relevant werkgebied.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 6 jaar.

Wat bieden we jou?

 • Contract voor 2,5 dagen in de week met een bepaalde tijd (6 jaar) waarbinnen het onderzoek moet plaatsvinden
 • Afhankelijk van ervaring tussen de € 5.797,43 en maximaal € 7.485,19 bruto per maand
 • Een zelfstandige en dynamische functie, waarbij je een belangrijke rol kunt spelen bij het verbeteren van de duurzaamheid van de Rotterdamse haven
 • Een werkplek waar je samen met studenten, docenten, onderzoekers en bedrijfsleven maatschappelijke relevante innovaties creëert en toepast
 • Aantrekkelijke pensioenregeling via ABP

Bij Hogeschool Rotterdam is iedereen welkom. We zien talent als basis, en diversiteit als kracht. Een inclusieve werkomgeving is voor ons een voorwaarde om een goede leeromgeving voor onze studenten te creëren. Diverse teams presteren beter. Wij vinden herkenbare diversiteit in de samenstelling van onze teams belangrijk. We houden hier dan ook rekening mee tijdens de selectieprocedure.

Werkgever

Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam als werkgever
Als jij durft te kiezen voor een baan in het hoger onderwijs hebben wij de ideale werkplek voor je. Wij zijn de tweede hogeschool van Nederland en blijven de komende jaren flink verder groeien. Niet alleen in omvang We willen meetbaar de beste hogeschool van de Randstad zijn. Daarvoor hebben we mensen nodig zoals jij.

Afdeling

RDM Campus

De opleidingen waar je de meeste connectie mee hebt zijn gevestigd op het Academieplein en daar zijn ook een aantal specifieke labs en werkplaatsen gevestigd. Veel van de (multidisciplinaire) werkplaatsen, labs en testfaciliteiten zul je echter treffen op onze satellietlocaties zoals de RDM Campus en BlueCity. De RDM Campus ligt midden in haven van Rotterdam. Een plek die innovatie en techniek ademt en waar al meer dan 10 jaar met praktijkgericht onderzoek en innovatie wordt gewerkt aan een slimme en duurzame haven en stad. Dit is dan ook de plek waar veel samenwerking plaatsvindt met (Rotterdamse) partners en de verschillende instituten van de hogeschool op het snijvlak van techniek en economie.  Sinds 2020 werkt Hogeschool Rotterdam ook samen met BlueCity; een landingsplek voor duurzame ondernemers in een iconisch Rotterdamse setting. BlueCity is voor de hogeschool een satellietlocatie, waar onderwijs, onderzoek en ondernemers elkaar structureel vinden specifiek op het gebied van circulariteit. Als lector kan je werkplek in de stad dus per dag verschillen!
In jouw rol ga je daarnaast nauw samenwerken met de lector Circulaire economie  (dr. Koen Dittrich). Zijn onderzoek richt zich op de grondstofketens en het ontwikkelen van duurzame samenwerkings- en waardemodellen voor het verwaarden van bijvoorbeeld biomassa en andere reststromen ten behoeve van MKB-bedrijven in de voedingsindustrie en de maakindustrie. Daarnaast is er een directe connectie met onze onderzoeksgroep (olv dr. Barbara Schrameijer) op het terrein van het verwaarden van groenstromen. Met het lectoraat Circulaire maakindustrie dat daaraan wordt gekoppeld willen we vooral een extra brug slaan om ook het circulair ontwerpen en de implicaties voor onderhoud en (her-) fabricage te vertalen naar de dagelijkse praktijk van onze externe (MKB-) partners. Onze ideale kandidaat gaat onze studenten, docenten en onderzoekers meenemen in het opzetten, uitvoeren, valideren, opschalen, adapteren en implementeren van onze toegepaste onderzoeken en opgedane kennis bij deze partners.
Meer informatie over de activiteiten van je collega lectoren kun je vinden op: www.hogeschoolrotterdam.nl/onderzoek/kenniscentra.

Specificaties

 • Marketing en communicatie; Beleid- en staf; Management; IT; Techniek / laboratorium; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Onderwijs; Lector
 • Natuurwetenschappen; Techniek; Economie; Gedrag en maatschappij
 • max. 20 uur per week
 • €5797—€7485 per maand
 • Gepromoveerd
 • SP Lector Circulaire Maakindustrie

Werkgever

Hogeschool Rotterdam (HR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Lloydstraat 300, 3024 EA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you