PhD kandidaat: Stimuleer gezond gedrag van jongeren door gebruik te maken van hun online sociale netwerken

PhD kandidaat: Stimuleer gezond gedrag van jongeren door gebruik te maken van hun online sociale netwerken

Geplaatst Deadline Locatie
14 mei 31 mei Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 31 mei 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij graag promoveren op het gebied van communicatie en gedragsverandering en ben je geïnteresseerd in gezond gedrag van jongeren en hun online sociale netwerken? Solliciteer dan naar deze PhD plek binnen het innovatieve team-science project “SocialMovez: Effective and responsible health campaigns for adolescents using online social networks". In jouw promotieproject onderzoek je hoe we sociale media kunnen inzetten voor gezondheidscampagnes. Samen met jongeren ontwikkel je een online sociale netwerkcampagne waarin jongeren elkaar helpen gezond te leven.

Functieomschrijving

Online Sociale Netwerken (OSN) zoals Instagram of TikTok bieden nieuwe mogelijkheden om een gezonde leefstijl te promoten bij jongeren, bijvoorbeeld via 'peer influencers': invloedrijke jongeren in het netwerk. Het SocialMovez project onderzoekt hoe we online sociale netwerken kunnen inzetten voor het stimuleren van gezond gedrag (zoals gezonde voeding, sporten en bewegen). We onderzoeken hoe we campagnes kunnen verbeteren met een combinatie van de input van jongeren en data analytics. Centraal in het project staan de jongeren zelf, en de vraag hoe we met een autonomie-ondersteunende aanpak hun wensen en ideeën over gezondheidscampagnes kunnen inzetten.

Als PhD word je lid van een onderzoeksteam met een multi-methodologische benadering. Zo gebruiken we automatische inhoudsanalyse om de online communicatie van jongeren beter ter begrijpen, kwalitatieve co-creatie focusgroepen om meer inzichten te krijgen samen met de jongeren, en rapid-cycle experimenten en een grootschalige veldinterventie hoe we gezond gedrag kunnen stimuleren.

Het SocialMovez project betrekt jongeren bij het ontwerpen en uitvoeren van OSN campagnes. Daarom zal jij in jouw PhD project onderzoeken hoe de autonomie van jongeren gewaarborgd kan worden en hoe dat een rol speelt in de effectiviteit van de campagne. Jouw rol is bijvoorbeeld om gevoelens van privacy te integreren in de theorie en praktijk rond OSN-gezondheidscampagnes. Je maakt gebruik van theorieën van communicatie, gedrag en sociale ontwikkeling, maar ook zul je kijken naar informatiewetgeving en de wensen van jongeren. Zo onderzoek je wat de meest effectieve mechanismen zijn om jongeren te betrekken bij een OSN-gezondheidscampagne. Omdat je daarvoor verschillende methoden zal gebruiken, verwachten we dat je affiniteit hebt met zowel kwalitatieve als kwantitatieve methoden, maar vooral ook begaan bent met de gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland.

Als promovendus maak je deel uit van dit innovatieve onderzoeksproject onder leiding van Prof. Moniek Buijzen. Het project is gesubsidieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Binnen ons team werken we nauw samen om onze doelstelling te bereiken: slimme, gezonde en gelukkige mediagebruikers. We werken graag samen met gezondheidsexperts, jongerencommunicatieprofessionals en, bovenal, de doelgroep zelf.

Lijkt het je leuk om deel uit te maken van ons Movez team en jouw kennis en motivatie in te zetten? Schrijf dan een kort onderzoeksvoorstel dat ingaat op het onderzoeksdoel van het PhD-project. In het voorstel willen we graag zien hoe jij de autonomie van jongeren gaat ondersteunen en inzetten in OSN-gezondheidscampagnes. We zijn erg benieuwd naar jouw ideeën over het onderzoeksopzet en wat voor methoden en analyses jij zou gebruiken. In het voorstel kan je je huidige onderzoekscompetenties laten zien en kan je mag ook je eigen ideeën en aspiraties voor de toekomst beschrijven!

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

Wat verwachten we van je:

  • Een masterdiploma in de sociale wetenschappen (of in de nabije toekomst te behalen); bijvoorbeeld een Research Master in Gedragswetenschappen, Communicatiewetenschappen, Psychologie, Informatierecht, of een vergelijkbare studie.
  • Aantoonbare affiniteit met (gebruik en gevolgen van) digitale communicatietechnologie, zoals online sociale netwerken, sociale media en smartphone apps.
  • Uitstekende onderzoeks-, methodologische en statistische vaardigheden.
  • Uitstekende mondelinge en schriftelijke beheersing van het Engels.
  • Een beheersing van het Nederlands heeft de voorkeur, gezien de interactie met de doelgroep.
  • Ervaring en affiniteit met onderzoek met jeugd heeft de voorkeur (kinderen, adolescenten, jongvolwassenen).
  • Een team-science en open-science aanpak wordt zeer op prijs gesteld.

Arbeidsvoorwaarden

Een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met goede arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU). Het dienstverband wordt aangegaan voor de periode van 1 jaar en zal bij goed functioneren met 3 jaar worden verlengd. Je salaris begint met € 2395,- bruto per maand (salarisschaal P.0, CAO NU). De EUR heeft aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, waaronder 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3% en een zeer ruime verlofregeling. Verder is de EUR aangesloten bij het ABP voor de pensioenvoorziening en bieden wij gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof. Ook kunnen medewerkers gebruikmaken van EUR faciliteiten, zoals het Erasmus sportcentrum en de Universiteitsbibliotheek.

Wij hechten grote waarde aan diversiteit en geloven dat een diversiteit aan talenten bijdraagt aan onze visie en strategie om als universiteit te kunnen excelleren op onderzoek en onderwijs. Dat maakt dat wij op zoek zijn naar een persoon die ons team vanuit diversiteitsperspectief goed kan aanvullen.

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke oriëntatie in haar onderwijs en onderzoek. Onze wetenschappers en studenten werken in nauwe samenwerking met interne en externe partijen aan het oplossen van mondiale, sociale uitdagingen, geïnspireerd door het altijd dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Ons academisch onderwijs is intensief, actief en toepassingsgericht. Ons onderzoek vindt steeds vaker plaats in multidisciplinaire teams, die sterk verweven zijn met internationale netwerken. Met onze onderzoeksimpact en dankzij de hoge kwaliteit van onderwijs kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. De Erasmian values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar voor de buitenwereld: ondernemend, maatschappelijk betrokken, wereldburger, ruimdenkend en verbindend.

Afdeling

Het Erasmus Movez lab

Empowering generation next: naar slimme, gezonde en gelukkige mediagebruikers
Kan alledaags mediagebruik jongeren helpen gezond en gelukkig te leven, nu en in de toekomst? Hoe kunnen we met behulp van de inzet van die media goed zorgen voor onszelf, voor elkaar, voor toekomstige generaties en voor de planeet? Met een multidisciplinair team van 10 wetenschappers onderzoeken we de voors en tegens van digitale mediatechnologie in het leven van jongeren. We hebben wekelijkse team meetings en een dagelijks (digitaal) koffiemomentje. In deze coronatijden gebruiken we digitale technologie, om samen te werken maar ook gewoon voor de gezelligheid en om elkaar te laten zien hoe groot je citroenplant al is en op welke pup Bojan vandaag past . Ook geven we als team samen onderwijs. Zo bieden we de minor ‘Communication and Behavioral Change’ aan, die we passend ook promoten op de Instagram van de faculteit. Daarnaast begeleiden we thesisstudenten van verschillende opleidingen met tal van onderwerpen. Kijk voor meer informatie over het Movez lab op onze website of op de sociale platforms LinkedIn en Twitter.

Het Movez team heeft drie projectlijnen. In de projectlijn SocialMovez willen we positief gedrag van jongeren stimuleren via hun online sociale netwerken. We gebruiken innovatieve data-analytische technologieën, waarbij behoud van privacy en eigendom vooropstaat. De projectlijn MediaMovez onderzoekt hoe jongeren in staat gesteld kunnen worden digitale media zelfstandig op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken, bijvoorbeeld door media-educatie op scholen. Met de projectlijn AI Movez bekijken we hoe we kunstmatige intelligentie (AI) kunnen inzetten om jonge mediagebruikers slim, gezond en gelukkig te maken. Het afgelopen jaar hebben we ook veel corona-gerelateerd onderzoek gedaan, om te kijken hoe we jongeren kunnen helpen bij het naleven van de maatregelen en studenten verantwoord naar de campus kunnen laten komen.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij; Gezondheid
  • 32—40 uur per week
  • €2395—€3061 per maand
  • ESSB/20210514

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you