Promovendus Adoptie van digitale communicatietechnologie door kwetsbare burgers

Promovendus Adoptie van digitale communicatietechnologie door kwetsbare burgers

Geplaatst Deadline Locatie
17 jun 14 jul Van u wordt verwacht dat u (minimaal) twee dagen per week aanwezig bent op de campus in Heerlen.

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 14 jul 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij de promovendus die apps met publiek belang, zoals de CoronaMelder, toegankelijk maakt voor iedereen? Dus ook bijvoorbeeld voor mensen met beperkte digivaardigheden of die moeite hebben met lezen? Word jij Academisch expert in het inclusief maken en implementeren van apps voor publieke gezondheid en veiligheid? Dan ben jij onze kandidaat.

Voor het interdisciplinaire project ‘Adoptie van digitale communicatietechnologie door kwetsbare burgers’ zoeken wij een promovendus die zich gaat specialiseren op het snijvlak van gezondheid, design, gedrag en communicatiewetenschappen. Daarmee lever je een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en innovatie van effectievere en inclusievere digitale apps voor volksgezondheid en veiligheid. Dat doe je met een combinatie van kwalitatief onderzoek, bigdata-analyse en praktijkproeven.

Achtergrond
De overheid en publieke gezondheidszorgorganisaties zetten immers steeds vaker apps in om burgers te informeren en te ondersteunen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Denk behalve aan de CoronaMelder ook aan NL-alert of de Rotterdam extreme hitte-app. Het is dus cruciaal dat ze bewezen effectief zijn, door voldoende burgers gebruikt worden en voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk zijn. Dit is echter vaak onvoldoende het geval en zowel praktische als wetenschappelijke inzichten over hoe dit te doen, zijn nog heel beperkt.

Onderzoek
In dit onderzoeksproject ga je aan de slag met zes studies waarmee je bijdraagt aan theorievorming en praktijkkennis over implementatie van technologie op het gebied van publieke veiligheid en gezondheid in stedelijke gebieden.

In de eerste vier studies onderzoek je de factoren die de inclusiviteit van dergelijke apps bevorderen of belemmeren. Je bekijkt onder andere de literatuur, kenmerken van de apps, gebruiksgegevens van apps, de percepties van de gebruikers en de ondersteuning die (potentiele) gebruikers krijgen. De studies:
-een scoping review naar faciliterende en belemmerende factoren voor het gebruik van apps op het gebied van publieke gezondheid en veiligheid;
- een kwalitatief onderzoek naar adoptie van bovengenoemde soorten apps door kwetsbare groepen;
- een kwalitatief onderzoek naar ethische, culturele en juridische aspecten van het gebruik van dergelijke apps;
- een bigdata-analyse naar voorspellers van adoptie en gebruik van dergelijke apps.
Hierbij richt het project zich vooral op moeilijk bereikbare groepen, zoals mensen met beperkte digitale vaardigheden of een laag opleidingsniveau. De uitkomsten van deze studies worden gebruikt om de apps en gebruikersondersteuning te verbeteren.

De laatste twee studies betreffen: 1) een focusgroep-studie om in co-creatie verbeterde apps te ontwikkelen, en 2) een experiment waarin verbeterde apps worden getest op effecten en inpasbaarheid in de praktijk.

Op basis van deze studies schrijf je een proefschrift. Het onderzoek maakt deel uit van het multidisciplinaire onderzoeksprogramma ‘Innovating for Resilience’ van de Open Universiteit (zie voor meer informatie bij werkgever).

Specificaties

  • 30.4—38 uur per week
  • Van u wordt verwacht dat u (minimaal) twee dagen per week aanwezig bent op de campus in Heerlen. Bekijk op Google Maps

Open Universiteit (OU)

Functie-eisen

Je hebt een (bijna) afgeronde master opleiding in het onderzoeksveld met relevante kennis op het gebied van het ontwerpen, implementeren en evalueren van eHealth toepassingen en of digitale media. Je kunt denken aan de volgende opleidingen: Health Psychology & Technology, Human-Technology Interaction, New Media Design, Design for Interaction, Gezondheidspsychologie, Health Promotion, Communicatie en Informatiewetenschappen.

Je hebt affiniteit en of ervaring met doelgroepen die moeilijk met digitale media, eHealth te bereiken zijn, zoals mensen met een laag opleidingsniveau, ouderen, mensen met (chronisch) psychiatrische achtergrond, daklozen, mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en weinig digitale vaardigheden hebben.
Je werkt graag in teamverband maar ook zelfstandig.
Je hebt goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en het Engels.
Je hebt kennis van sociaalwetenschappelijke methoden van dataverzameling en analyse, zowel kwalitatief als kwantitatief (SPSS of R).

Je kunt in grote mate zelfstandig het onderzoek vormgeven: vragenlijst en interviews-scripts ontwikkelen, interviews houden en interventies ontwikkelen en evalueren.

Je beschikt over sterke wetenschappelijke schrijfvaardigheden. Ervaring in het schrijven van Engelstalige wetenschappelijke artikelen strekt tot aanbeveling.

Je werkt gestructureerd en beschikt over goede, sterke organisatorische, sociale en logistieke vaardigheden
Je bent resultaatgericht met een proactieve instelling en een representatief voorkomen.

Je kunt in oktober of november 2021 beginnen. Dat mag ook eerder (maar niet later).

Je beschikt over een rijbewijs en bij voorkeur ook een auto.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: De aanstelling van de promovendus geschiedt in tijdelijke dienst voor de periode van 15 maanden. Bij een goede voortgang en goed functioneren zal de aanstelling in principe worden verlengd tot 4 jaar bij een voltijds dienstverband. Een dienstverband van 0.8 fte (4 dagen per week) voor 5 jaar behoort tot de mogelijkheden. Desgewenst kan bekeken worden of het promotietraject gecombineerd kan worden met ander werk dat u doet. Dan kan het dienstverband kleiner gemaakt worden maar dat heeft niet de voorkeur.

Het salaris wordt vastgesteld overeenkomstig salarisschaal P van Bijlage A van de CAO Nederlandse Universiteiten en bedraagt bij aanvang € 2.395,- bruto per maand.

De Open Universiteit biedt goede secundaire en flexibele arbeidsvoorwaarden op het gebied van onder meer opleiding en mobiliteit, werken in deeltijd en betaald ouderschapsverlof bij een volledig dienstverband.

Werkgever

Open Universiteit

Online studeren overal in Nederland en Vlaanderen
De Open Universiteit (OU) is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er online activerend onderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen universitaire bachelor- en masteropleidingen in zeven vakgebieden doorlopen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit. Er is veel aandacht voor verbetering van het studiesucces van studenten. Aan de OU studeren ruim 15.000 studenten en werken bijna 700 medewerkers. De OU heeft vestigingen in Nederland en België (zie https://www.ou.nl/studiecentra). De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen. 

De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de OU een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De OU investeert niet alleen in onderzoek in de vakgebieden van de opleidingen, maar ook in onderzoek op het gebied van leren, doceren en technologie.

Tevreden studenten
In de Nationale Studenten Enquête (NSE), de Keuzegids Universiteiten (vergelijking waardering van studenten en experts voor bacheloropleidingen van de veertien universiteiten) en de Keuzegids Masters scoort de OU al jaren op rij een topnotering in de lijst van de veertien Nederlandse universiteiten. Bovendien staan alle opleidingen hoog in de ranglijsten van de universiteiten voor de betreffende studierichtingen. Alle beoordelingen staan op de OU-website  (https://www.ou.nl/rankings). 

Multidisciplinaire onderzoeksprogramma ‘Innovating for Resilience’
Naast het vakinhoudelijke onderzoek op acht wetenschapsgebieden, kent de Open Universiteit één multidisciplinair programma, genaamd Innovating for Resilience. Dit onderzoeksprogramma bevat verschillende thema's die gegroepeerd kunnen worden langs drie programmalijnen:

Safety and Resiliency in Urban Environments. Veiligheid is een hot item. Zeker op plekken waar veel mensen wonen, werken, leven en verblijven. Plekken zoals onze steden. De veiligheid komt er regelmatig in het nauw. Denk aan aanslagen, schietpartijen, roofovervallen en andere vormen van misdaad en geweld, ongelukken, branden, instortende gebouwen en dergelijke.
Learning and Innovation in Resilient Systems. Deze lijn integreert de vakgebieden managementwetenschappen, natuurwetenschappen en informatica rond het thema veerkrachtige systemen. Hoofddoel van het onderzoek is het vergroten van ons begrip van de innovatieve en lerende mogelijkheden van veerkrachtige systemen, met een focus op informatie en computersystemen, organisatie- en managementsystemen, en tot slot omgevingssystemen
Innovation in Education: Onderwijs dat houdbaar is voor de toekomst. Een veerkrachtige samenleving vraagt om onderwijs dat inspeelt op de snel veranderende technologieën en de nieuwe vaardigheden die verwacht worden op de arbeidsmarkt. Bovendien moet het onderwijs niet alleen kennisdoelen nastreven, maar ook sociale samenhang en wereldburgerschap. Innovatief onderwijs kan lerenden helpen om deze doelen te bereiken.

Specificaties

  • Promotiestudent; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Onderwijs
  • 30.4—38 uur per week
  • Universitair
  • AC/FAC/PSY/21062

Werkgever

Open Universiteit (OU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Postbus 2960, 6401 DL, Van u wordt verwacht dat u (minimaal) twee dagen per week aanwezig bent op de campus in Heerlen.

Bekijk op Google Maps

Interesting for you