Onderzoeksassistent Persisting Symptoms after Concussion – A Neuroscience Perspective

Onderzoeksassistent Persisting Symptoms after Concussion – A Neuroscience Perspective

Geplaatst Deadline Locatie
2 jul 31 jul Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Wat ga je doen
Eén van de speerpunten van de Emma Neuroscience Group is onderzoek naar de effecten van traumatisch hersenletsel bij kinderen, sporters en jongvolwassenen met ernstig hersenletsel. Daarbij maken we intensief gebruik van neurowetenschappelijke methoden, zoals neurocognitief onderzoek, eye-tracking, MRI en machine learning.
De vacante positie (beschikbaar per 1 september 2021) kent werkzaamheden als onderzoeker in twee projecten die gerelateerd zijn aan het thema traumatisch hersenletsel. Deze combinatie van projecten maakt het een uitdagende functie die zowel technische als sociale en organisatorische vaardigheden vergt. Het is mogelijk dit project uit te bouwen tot een promotietraject door gezamenlijk subsidieaanvragen te ontwikkelen.

1. Evaluatie van een populaire behandeling voor langdurige klachten na een hersenschudding (ACTC Studie)
Traumatisch hersenletsel komt voor bij 54-60 miljoen mensen per jaar. De meeste mensen herstellen binnen een maand, maar 10-30% van de mensen houdt langdurig last van klachten. In opdracht van de Hersenstichting doet de Emma Neuroscience Group van het Amsterdam UMC in samenwerking met het UMC Groningen onderzoek naar een behandeling die wordt aangeboden in de Verenigde Staten bij het centrum Cognitive FX (CFX) in Utah. Deze relatief onbekende en nieuwe behandeling geniet een opvallende populariteit onder Nederlandse patiënten, maar er is zeer weinig wetenschappelijk onderzoek voorhanden en de hoge kosten van de behandeling worden niet vergoed door de zorgverzekering. De Emma Neuroscience Group leidt het ‘Quantitative Work Package’ van het onderzoek, waarbij patiënten die de behandeling uit eigen initiatief ondergaan longitudinaal worden gevolgd met multidisciplinaire metingen (vragenlijsten, geavanceerd balansonderzoek, computergestuurd neurocognitief onderzoek, eye-tracking, functionele MRI). We maken ook gebruik van geavanceerde analysemodellen uit de kunstmatige intelligentie. Het doel is om te bepalen of deze patiënten duurzame en objectiveerbare vooruitgang laten zien in hun functioneren. Op deze manier wordt beter inzicht verkregen in de potentiële waarde van de behandeling. Het UMC Groningen leidt het kwalitatieve deel van het onderzoek, dat gericht is op de subjectieve perceptie van de behandeling, het inventariseren van de behandelelementen en de mogelijk werkzame mechanismen met een groep van nationale experts. Voor meer informatie over het onderzoek:

 • https://www.hersenstichting.nl/nieuws/hersenstichting-financiert-onderzoek-naar-werking-veelbesproken-cognitive-fx-behandeling-na-hersenschudding/
 • https://share.transistor.fm/s/b331a1b5

2. Polikliniek voor Sport gerelateerde Hersenschuddingen bij de KNVB
De Emma Neuroscience Group werkt samen met de KNVB in de polikliniek voor sport gerelateerde hersenschuddingen. In deze polikliniek wordt sportmedische begeleiding geboden aan amateur en topsporters met langdurige klachten na een hersenschudding. Dit traject is gestructureerd ingericht, met een centrale rol voor longitudinale multidisciplinaire monitoring van het functioneren. Deze manier van werken heeft primair een zorgfunctie, maar levert ook cruciale gegevens voor zorgevaluatie, innovatie en onderzoek. Het wetenschappelijk onderzoek is gericht op een beter begrip van de heterogeniteit van langdurige klachten van een hersenschudding. Het uiteindelijke doel is om bij te dragen aan meer gepersonaliseerde zorg voor mensen met een hersenschudding, die direct aansluit bij het profiel van de patiënt.

Taakomschrijving
De vacante positie omvat onder meer de volgende taken:

 • Rekruteren van deelnemers
 • (Supervisie over) het uitvoeren van neurowetenschappelijke metingen
 • Superviseren van master-studenten in het uitvoeren van metingen en het schrijven van een M-these
 • Management van de datastromen die voortvloeien uit de beschreven projecten (in Castor)
 • Data-analyse met verschillende softwarepakketten (SPSS, R, Python, FSL)
 • Rapportage in (i) wetenschappelijke artikelen en (ii) openbare samenvattingen voor verschillende doelgroepen
 • Achterwacht voor de polikliniek voor sport gerelateerde hersenschuddingen bij de KNVB.

Specificaties

Academisch Medisch Centrum (AMC)

Functie-eisen

Wat we van je verwachten
Wij zijn op zoek naar kandidaten met interesse in traumatisch hersenletsel en sport, een proactieve werkstijl en een vasthoudend karakter. Vanwege betrokkenheid bij meerdere projecten zijn uitstekende organisatorische vaardigheden van groot belang. Omdat samengewerkt wordt met veel verschillende (medisch) specialisten zijn ook uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden cruciaal. De bewerking en analyse van neurowetenschappelijke data vraagt om ervaring op het gebied van data science en/of programmeren (bijvoorbeeld FSL, R of Python). De kandidaat heeft een afgeronde WO-opleiding in de Psychologie, Gezondheidswetenschappen, Biomedische Wetenschappen, Neurowetenschappen of vergelijkbare dan wel aanverwante opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden met intentie tot verlenging met 12 maanden.

Wij bieden je ruime gelegenheid tot ontplooiing, verdieping en verbreding, extra scholing en een plek om te groeien! Werken bij Amsterdam UMC betekent werken in een inspirerende en professionele omgeving waar ontwikkeling, in alle opzichten, wordt gestimuleerd.

 • Het salaris is afhankelijk van achtergrond en ervaring en bedraagt maximaal € 2.633,- bruto per maand op basis van 36 uur (schaal 7 CAO UMC)
 • Het salaris is exclusief vakantiegeld (8%) en een eindejaarsuitkering (8,3%).
 • Wij bieden een contract voor 12 maanden met intentie tot verlenging met 12 maanden.
 • Naast uitstekende bereikbaarheid met het OV, zijn er voor medewerkers ook parkeerplaatsen beschikbaar.
 • Pensioen wordt opgebouwd bij Be Frank.

Kijk voor een overzicht van al onze andere arbeidsvoorwaarden op https://werkenbijamc.nl/arbeidsvoorwaarden-amr/.
Amsterdam UMC heeft een open cultuur. Dit betekent dat wij hopen dat iedereen zich welkom voelt bij onze organisatie en dat wij streven naar het bieden van gelijke kansen aan iedereen. Wij nodigen dan ook alle geïnteresseerden van harte uit om te reageren op deze vacature.

Werkgever

AMC

Als universitair medisch centrum heeft het AMC drie hoofdtaken. Voorop staat de behandeling van patiënten. Daarnaast wordt in het AMC veel medisch-wetenschappelijk onderzoek verricht. Derde hoofdtaak is het verzorgen van onderwijs en opleiding.

Afdeling

Emma Kinderziekenhuis

Het Emma Kinderziekenhuis is een academisch kinderziekenhuis dat deel uitmaakt van het Amsterdam UMC (voorheen Academisch Medisch Centrum – AMC – en VU Medisch Centrum).
De Emma Neuroscience Group (dr. Marsh Königs & prof. dr. Jaap Oosterlaan) bestaat uit een jong team van artsen en neurowetenschappers dat toonaangevend wetenschappelijk onderzoek uitvoert naar de effecten van ziekte en behandeling op de hersenen van kinderen en jongeren. Het onderzoek is gericht op het ontrafelen van ziekte-etiologie, het verbeteren van prognosemodellen en het evalueren van behandeleffecten. Veelgebruikte meetmethoden zijn: computergestuurd neurocognitief testonderzoek, geavanceerde MRI, eye-tracking en vragenlijstonderzoek.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Paramedische patiëntenzorg; Patiëntenzorg: overig; Techniek / laboratorium
 • Natuurwetenschappen; Gezondheid; Gedrag en maatschappij; Techniek
 • max. 28 uur per week
 • max. €2633 per maand
 • Universitair
 • AT 2739465

Werkgever

Academisch Medisch Centrum (AMC)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Meibergdreef 9, 1105 AZ, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you