Hoogleraar Middelnederlandse literatuur en cultuur (1,0 fte)

Hoogleraar Middelnederlandse literatuur en cultuur (1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
21 sep 6 nov Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 6 nov 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Bij de faculteit Geesteswetenschappen is plek voor een hoogleraar Middelnederlandse literatuur en cultuur. Heb je interesse? Lees dan verder en solliciteer!

Functieomschrijving

De Universiteit Utrecht zoekt een hoogleraar Middelnederlands literatuur en cultuur. De leerstoel maakt deel uit van het Departement Talen, Literatuur en Communicatie van de faculteit Geesteswetenschappen en is geplaatst binnen de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur. De focus van het departement ligt op de bestudering van West-Europese talen en culturen in een globale context.


De kern van het onderzoek van de leerstoelhouder betreft de bestudering van de Nederlandstalige literatuur van de Middeleeuwen, met aandacht voor de veeltalige en cultureel diverse Europese context waarin deze literatuur is gesitueerd. Het zwaartepunt van het onderwijs van de leerstoel ligt in de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur, de minor Middle Ages en in de tweejarige onderzoeksmaster Ancient, Medieval and Renaissance Studies. De leerstoel vervult een spilfunctie binnen de Utrechtse mediëvistiek. De leerstoelhouder draagt dan ook een brede medeverantwoordelijkheid voor het onderwijs en onderzoek in de mediëvistiek van de faculteit, waarbij een uitstekende afstemming met collega's binnen en buiten het departement plaatsvindt.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

De beoogde leerstoelhouder Middelnederlandse literatuur en cultuur:

 • verricht uitmuntend onderzoek met een internationale uitstraling op het gebied van de Middelnederlandse literatuur en cultuur en weet dat onderzoek overtuigend in een bredere culturele context te plaatsen;
 • is een inspirerend docent op alle academische niveaus;
 • geeft leiding aan, stimuleert en vernieuwt het onderzoek en onderwijs op het terrein van de Middelnederlandse literatuur;
 • is succesvol in het verwerven van onderzoeksubsidies;
 • is in staat tot interdisciplinaire samenwerking, zowel met betrekking tot de verschillende mediëvistische expertises binnen de faculteit als buiten de mediëvistiek en faculteit;
 • is in staat en bereid tot het entameren van kennisvaloriserende activiteiten in samenwerking met maatschappelijke en culturele partners;
 • is in staat en bereid in het Nederlands en Engels te onderwijzen;
 • bezit de communicatieve, organisatorische en bestuurlijke vaardigheden die passen bij de senioriteit van de positie;
 • is in staat om op termijn bestuurlijke en organisatorische taken te vervullen, binnen het departement en op het bredere niveau van de faculteit.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een dienstverband (1,0 fte) voor de duur van vijf jaar. Bij goed functioneren hoort een dienstverband voor onbepaalde tijd tot de mogelijkheden. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - minimaal € 5.843,- en maximaal € 8.508,- (schaal H2 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability. 


Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 6.000 studenten en 900 medewerkers verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen, en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

Specificaties

 • Lector; Universitair docent; Universitair hoofddocent; Hoogleraar
 • Taal en cultuur
 • 38—40 uur per week
 • €5843—€8508 per maand
 • Universitair
 • 1169986

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Domplein 29, 3512 JE, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you