PhD student (4 jaar) voor een project over Armoede en Digitale inclusie

PhD student (4 jaar) voor een project over Armoede en Digitale inclusie

Geplaatst Deadline Locatie
23 sep 3 okt Enschede

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 3 okt 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De Afdeling Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente zoekt een

PhD student (4 jaar) voor een project over Armoede en Digitale inclusie

De uitdaging

Armoede is een prominente indicator voor digitale exclusie. De mogelijkheid om te profiteren van internet wordt voor mensen die in armoede leven beperkt door economische, educatieve en sociale omstandigheden. Het resultaat is dat bestaande vormen van ongelijkheid worden versterkt. Het doel van het huidige voorstel is digitale inclusie te promoten (middels een nieuwe integrale interventie en een multi-stakeholder benadering) onder mensen die in armoede leven zodat zij in staat worden gesteld te profiteren van de mogelijkheden die internet biedt en hiermee hun sociale positie verbeteren.

Gezien de omvang van de armoedeproblematiek bestaan er diverse (publieke) initiatieven die erop gericht zijn armoede te bestrijden. Hierbij is er weinig aandacht voor toegang tot internet (m.u.v. van initiatieven die zich richten op het voor iedereen beschikbaar maken van een computer). Een gemiste kans, daar internet tal van mogelijkheden biedt voor mensen die in armoede leven. Om digitale inclusie te verbeteren onder mensen die door een langdurig minimum inkomen als arm kunnen worden bestempeld, wordt een onderzoekstraject doorlopen met drie fasen. In de eerste fase worden de uitdagingen in termen van economisch, cultureel, sociaal en persoonlijk welzijn in kaart gebracht bij de doelgroep. In deze fase wordt inzichtelijk waar de belangrijkste behoefte liggen. In de tweede fase wordt vastgesteld welke belemmeringen er in termen van internet motivatie, materiële toegang, internetvaardigheden en gebruik van internet optreden. In de derde fase wordt een integrale interventie opgesteld op basis van de vastgestelde behoeften en de belangrijkste belemmeringen in de vier soorten van toegang. Na implementatie van de interventies bij een afgebakende doelgroep worden deze op effectiviteit beoordeeld. Belangrijk hier is dat interventies worden opgesteld vanuit een multi-stakeholder benadering. Zowel organisaties die met achterstandsgroepen werken om sociale problemen aan te pakken als organisaties die digitale inclusie nastreven worden ingezet.

Bij het doorlopen van de drie fasen, wordt een gefaseerde multi-method aanpak gehanteerd en het

Beoogde resultaat van het traject is:
  1. Een groep mensen in armoede die door verbeterde toegang tot internet grotere kans maakt op een verbeterde maatschappelijke positie.
  2. Een nieuwe interventie (en de bijbehorende randvoorwaarden) die op grotere schaal kan worden toegepast zodat nog meer mensen in armoede ondersteuning krijgen.
  3. De voorgestelde integrale aanpak is uniek. De drie stappen die in het voorgestelde traject worden doorlopen zouden als standaard kunnen gaan gelden voor digitale inclusie interventies. Deze standaard kan gebruikt worden voor het optimaliseren van bestaande interventies of bij het inrichten van nieuwe interventies bij andere doelgroepen in andere contexten.
  4. Meerdere stakeholders bestaande uit zowel publieke, private als maatschappelijke partijen worden aangemoedigd samen te werken bij het opstellen van beleid om digitale inclusie aan te pakken. Het traject zal duidelijk maken welke voorwaarden er gelden om alle partijen op de juiste manier in actie te krijgen.
Project

Het project wordt gefinancierd door ING Nederland fonds en ingebed in het Centrum voor Digitale Inclusie aan de Universiteit Twente. Het volledige onderzoeksplan met studies en tijdslijn is opvraagbaar bij prof. dr. Alexander van Deursen (a.j.a.m.vandeursen@utwente.nl)

Specificaties

Universiteit Twente (UT)

Functie-eisen

Je hebt een (research) master in communicatiewetenschap of een gerelateerd vakgebied. Daarnaast beschik je over:
  • Een creatieve, positieve en kritische instelling, gecombineerd met doorzettingsvermogen en flexibel en stressbestendig zijn;
  • Interesse in sociale aspecten rondom het gebruik van technologie;
  • De capaciteiten om onderzoek te doen met behulp van verschillende kwalitatieve en kwantitatieve methoden, waaronder literatuuronderzoek, interviews, focusgroepen, vragenlijsten en dagboekonderzoek;
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal;
  • Interesse in multidisciplinaire samenwerking;
  • Enthousiasme om met stakeholders met verschillende achtergronden te werken;
  • Uitstekende sociale- en communicatieve vaardigheden in academische en niet-academische contexten.

Arbeidsvoorwaarden

De UT biedt een dynamische en internationale omgeving, die de voordelen van academisch onderzoek combineert met een onderwerp van hoge industriële relevantie, uitstekende arbeidsomstandigheden, een spannende wetenschappelijke omgeving en een groene en levendige campus. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universiteiten en omvatten:
  • Je hebt een fulltime dienstverband voor de duur van 4 jaar en kunt deelnemen aan alle arbeidsvoorwaarden die de universiteit biedt.
  • Het bruto maandsalaris start met € 2.434,-- in het eerste jaar en bedraagt € 3.111,- in het vierde jaar van jouw dienstverband. Daarnaast kent de Universiteit Twente een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,3%.
  • Uitstekende faciliteiten voor professionele en persoonlijke ontwikkeling.
  • Een trainingsprogramma waarin jij en je begeleiders een plan maken voor opleiding en begeleiding.
  • Als promovendus word je ingeschreven bij de Twente Graduate School.
  • We stimuleren een hoge mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, maar stimuleren ook interactie en discussie met collega's.

Specificaties

  • PhD
  • max. 40 uur per week
  • €2434—€3111 per maand
  • Universitair
  • 190

Werkgever

Universiteit Twente (UT)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Drienerlolaan 5, 7522NB, Enschede

Bekijk op Google Maps

Interesting for you