Metadataspecialist

Metadataspecialist

Geplaatst Deadline Locatie
24 sep 31 okt Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 31 okt 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Vind je het interessant om de nieuwe ontwikkelingen te volgen rond Linked (Open) Data, AI en Research Data Management, heb je technische kennis om daar vanuit metadataperspectief aan te werken en wil je hierin een pioniersrol vervullen, dan is dit misschien wel dé baan voor jou.

De Sector Acquisitie en Metadatadiensten van de Bibliotheek UvA/HvA is verantwoordelijk voor de verwerving en verwerking van informatiebronnen ten behoeve van onderwijs en onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De sector werkt ook voor het Allard Pierson, die een van de grootste erfgoedcollecties van Europa beheert. De sector is tevens verantwoordelijk voor metadatabeheer en -beleid en levert een bijdrage aan het online beschikbaar stellen van de UvA/HvA wetenschappelijke publicaties en dissertaties. 

De digitalisering van de samenleving heeft een grote impact op het onderwijs en onderzoek. Met de ontwikkeling naar Open Science en Open Education wordt het steeds belangrijker informatie, onderzoeksdata, bronnen en collecties op een duurzame wijze toegankelijk, vindbaar, bruikbaar en herbruikbaar te maken.

Wat ga je doen

Als metadataspecialist zet je je brede expertise op het terrein van metadata in bij het creëren, structureren en dissemineren van kennis.

Taken van de Metadataspecialist horen:

  • advies, instructie, ondersteuning en kwaliteitsbewaking met betrekking tot bibliografische formaten en regelgeving, trefwoorden/thesauri, classificatiesystemen en author identifiers;
  • advies en ondersteuning bij het selecteren en inrichten van systemen; tevens intermediair tussen de verschillende sectoren/afdelingen in het kader van digitalisering en open wetenschap;
  • voorbereiding, advisering en kwaliteitsbewaking van in- en export, uitwisseling en hergebruik van metadata;
  • opstellen, onderhouden en beheren van handleidingen en beschrijvingen van werkprocessen;
  • participeren in en advies geven aan projecten met een (aanzienlijke) metadata-component;
  • mede vorm en inhoud geven aan en stimuleren van de ontwikkeling van het beleid binnen de sector en Bibliotheek.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Wat vragen we van jou

  • Hbo/wo werk- en denkniveau. Specialisatie in Bibliotheek- of Informatiemanagement is wenselijk.
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden en het vermogen zowel zelfstandig als in teamverband te functioneren.
  • Kennis van (bibliografische) formaten, metadatering en internationale regelgeving.
  • Bekendheid met datatransformatietools of andere talen om data te normaliseren en te corrigeren (o.a. XSL, XML, XSLT, MarcEdit, OpenRefine).
  • Ervaring met het leiden van (organisatiebrede) projecten.

Het is een pre als jij kennis van en ervaring hebt met:

  • metadatastandaarden die beschikbaar zijn voor RDM en de toepassing daarvan;
  • trefwoorden en classificaties;
  • RDM, Open Science, Open Education, Linked Open Data, scripting en programmering;
  • bibliotheek- en discoverysystemen en repository’s, bij voorkeur Figshare en Pure;
  • author identifiers als ORCID en ISNI.

Onze kernwaarden (open, professioneel, vooruitstrevend) en kerncompetenties (klantgericht, samenwerken, leervermogen) zijn het fundament onder onze dienstverlening. Als metadataspecialist beschik je daarnaast ook nog over de volgende competenties:

  • analytisch;
  • initiatiefrijk en proactief;
  • accuraat;
  • resultaatgerichtheid.

We zijn ons ervan bewust dat we voor deze functie veel kennis en ervaring vragen, mocht je niet volledig aan het profiel voldoen, schroom niet om toch te solliciteren. We investeren graag in jouw ontwikkeling.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

De aanstelling geschiedt voor een periode van een jaar en kan bij gebleken geschiktheid worden omgezet naar een vast dienstverband. Het bruto maandsalaris bij een voltijdsaanstelling bedraagt, afhankelijk van opleiding, leeftijd en ervaring minimaal €2.836 en maximaal €4.474 bruto per maand. De functie is ingedeeld in het Hay profiel Specialist Wetenschappelijke Informatie 2. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing. Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Lees hier meer.

Werkgever

Universiteit van Amsterdam

Met meer dan 6.000 werknemers, 30.000 studenten en een budget van ruim 600 miljoen euro, is de Universiteit van Amsterdam (UvA) een intellectueel knooppunt binnen Nederland. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvinden op het gebied van geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. Midden in Amsterdam, op locaties waar disciplines samenkomen en elkaar beïnvloeden.  

De studenten en medewerkers van de UvA zijn onafhankelijke denkers en competente rebellen. Zij durven het aan om dogma’s in twijfel te trekken en nemen geen genoegen met simpele antwoorden of standaardoplossingen. Werken bij de UvA betekent werken in een onafhankelijk, creatief, innovatief en internationaal klimaat. Kenmerkend is de open sfeer en een authentieke betrokkenheid met de stad Amsterdam en de samenleving.

Afdeling

Bibliotheek UvA/HvA - Acquisitie en Metadatadiensten

De Bibliotheek UvA/HvA is een inspirerende plek voor onderzoekers, docenten en studenten, off- en online. Wij verzamelen, bewaren, beheren, selecteren en presenteren informatie uit het wereldwijde informatieaanbod. Daarbij bieden wij hulp op maat om de juiste bronnen te vinden. Wij benutten onze unieke combinatie van bibliotheken en museum om de kwaliteit van het hoger onderwijs in Amsterdam te verbeteren. Wil jij weten hoe het is om te werken bij de UvA of de HvA? Ontdek het bij HvA medewerkers aan het woord en op Over de UvA.

Specificaties

  • Beleid- en staf
  • 32—38 uur per week
  • €2836—€4474 per maand
  • HBO+
  • 21-755

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Singel, 1012 WX, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you