Promovendus Bestuurlijke Innovatie & Duurzame Ontwikkeling In De Fysieke Leefomgeving

Promovendus Bestuurlijke Innovatie & Duurzame Ontwikkeling In De Fysieke Leefomgeving

Geplaatst Deadline Locatie
5 okt 28 okt Amsterdam
Ben jij een enthousiaste en ambitieuze onderzoeker met een afgeronde (research)master in de Wetenschapsdynamica, Innovatiestudies, Bestuurskunde, Sociologie, Politicologie, Organisatiewetenschappen of een van de Life Sciences op zak? Heb je interesse in het doen van promotieonderzoek vanuit een interdisciplinair perspectief naar institutionele vernieuwing rond complexe maatschappelijke vraagstukken in de fysieke leefomgeving? Bestudeer jij bestuurlijke en maatschappelijke transformatieprocessen het liefst door ze zelf mede vorm te geven? Solliciteer dan naar deze promotieplek bij de het Athena Instituut van de Vrije Universiteit:

Functieomschrijving

Het onderzoek
Hedendaagse problemen in de fysieke leefomgeving vragen om oplossingen die voorbijgaan aan formele bestuurlijke en geografische indelingen. Vraagstukken rond voedsel en landbouw, mobiliteit, energieproductie, natuur- en waterbeheer, werkgelegenheid en leefbaarheid beperken zich niet tot de grenzen waarlangs overheidsorganisaties territoriaal en sectoraal zijn georganiseerd. De onderlinge samenhang van deze en andere vraagstukken wordt concreet voel- en zichtbaar op het niveau van een regio, en vraagt daar om een geïntegreerde, gebiedsgerichte aanpak. Het inzicht groeit dat voor duurzame oplossingen niet langer vanuit geïsoleerde sectoren of doelgroepen moet worden geredeneerd, maar vanuit maatschappelijke ‘opgaven.’ De beleidspraktijk blijft echter achter: professionals uit verschillende (delen van) overheden en maatschappelijke organisaties zullen bestaande routines en taakopvattingen moeten loslaten, en nieuwe visies en institutionele arrangementen moeten ontwikkelen, om het mogelijk te maken dat ‘opgaven’ centraal komen te staan. De vraag is: hoe komt opgavegericht werken tot stand, en hoe wordt het institutioneel bestendigd in innovatieve manieren van werken en organiseren?

Organisatie van het onderzoekstraject
De beoogde promotie zal plaatsvinden bij het Athena Instituut van de Bèta Faculteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als promovendus participeer je in onderzoeksprojecten van het Athena Instituut, in elk geval de projecten die zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Planbureau voor de Leefomgeving op het vlak van opgavegericht beleid. Je trekt daarbij nauw samen op met andere promovendi, junior en senior onderzoekers. Tijdens het promotietraject kan je gebruik maken van mogelijkheden voor scholing en verdere professionele ontwikkeling.


Jouw taken
 • uitvoeren van kwalitatief en kwantitatief wetenschappelijk onderzoek op het gebied van bestuurlijke innovatie, gebiedsgericht beleid en opgavegericht werken
 • bijdragen aan lopende projecten, het operationaliseren van onderzoeksvoorstellen in samenwerking met opdrachtgevers en andere betrokken organisaties, en het ontwerpen en faciliteren van interactieve methoden, zoals focusgroepen en multi-stakeholder dialoogsessies gericht op probleemarticulatie en de gezamenlijke ontwikkeling van oplossingsrichtingen, gevolgd door concrete acties en hun management
 • schrijven van Engelstalige onderzoeksartikelen die ingediend worden bij internationale wetenschappelijke tijdschriften voor peer-review en die zullen uitmonden in een wetenschappelijk proefschrift
 • schrijven van Nederlandstalige, informatieve artikelen voor de beleidspraktijk over de uitkomsten van het onderzoek
 • geven van onderwijs (maximaal 40% van de aanstelling) in de programma’s die het Athena Instituut verzorgt.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

De geschikte kandidaat:
 • is afgestudeerd in bijvoorbeeld de richting Wetenschap, technologie en maatschappij, Wetenschapsdynamica, Innovatiestudies, Bestuurskunde, Sociologie, Politicologie, Organisatiewetenschappen of een van de Life Sciences, bij voorkeur op een interdisciplinair onderwerp met bij voorkeur een focus op de rol van kennis in complexe maatschappelijke vraagstukken of kennis-cocreatie. Kandidaten met ervaring in aanverwante vakgebieden waarbinnen sociale wetenschappen en natuurwetenschappen geïntegreerd worden kunnen ook solliciteren;
 • heeft affiniteit met actieonderzoek en met de dynamiek tussen maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en de beleidspraktijk
 • beschikt over kennis van zowel kwalitatieve als kwantitatieve methoden van onderzoek en heeft kennis en kunde van participatieve methoden en staat open voor (of heeft ervaring met) transdisciplinair onderzoek
 • kan aantoonbaar goed werken in interdisciplinaire teams (luisterend, flexibel, adaptief, proactief)
 • heeft uitstekende organisatorische en communicatieve vaardigheden
 • heeft een uitstekende beheersing van het Nederlands en het Engels.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 18 maanden.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.434 (PhD) oplopend tot €3.111 (PhD) bruto per maand.
Het betreft aanvankelijk een aanstelling voor 18 maanden, met uitzicht op verlenging bij adequaat functioneren. De maximale duur van de aanstelling bedraagt 5 jaar. Het is mogelijk de Basis Kwalificatie Onderwijs te behalen (BKO).

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband,
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering,
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling,
 • mogelijkheid tot sparen van vakantiedagen, bijvoorbeeld voor sabbatical leave,
 • kinderdagverblijf aanwezig op VU campus

Werkgever

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken meer dan 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Bètawetenschappen
De Faculteit der Bètawetenschappen inspireert wetenschappers en studenten om duurzame oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Van bosbranden tot big data, van obesitas tot geneesmiddelen en van molecuul tot de maan: ons onderwijs en onderzoek beslaan de volle breedte van de bètawetenschappen. Nationaal en internationaal delen wij kennis en ervaring met vooraanstaande wetenschappelijke instituten en het bedrijfsleven.

Werken bij Bètawetenschappen is samenwerken met studenten, promovendi en wetenschappers met focus op hun vak én een brede blik op de wereld. De faculteit telt ongeveer 5.750 studenten en er werken ruim 1.250 medewerkers.
Athena Instituut
De functie wordt aangeboden binnen het Athena Instituut. Het is de missie van Athena om een bijdrage te leveren aan een beter begrip van innovatieprocessen én aan een maatschappelijk verantwoorde implementatie van onderzoek en innovatie in de samenleving. Het onderzoek richt zich specifiek op de ontwikkeling van innovatieve platforms en instrumenten om de interactie op het snijvlak van wetenschap en maatschappij te faciliteren op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.
Voor meer informatie over het Athena Instituut, bezoek de website.

Additionele informatie

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 28 oktober 2021. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam: Dr. A.M.C. Loeber
Functie: Associate professor of governance and sustainability
E-mail: a.m.c.loeber@vu.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

 • PhD
 • Natuurwetenschappen
 • 32—40 uur per week
 • €2434—€3111 per maand
 • Universitair
 • 8322

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081 HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Vrije Universiteit Amsterdam (VU)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 28 okt. 2021 23:58 (Europe/Amsterdam).