Arts-onderzoeker/technisch geneeskundige/(klinisch) fysicus - promotieonderzoek

Arts-onderzoeker/technisch geneeskundige/(klinisch) fysicus - promotieonderzoek

Geplaatst Deadline Locatie
5 okt 1 nov Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 nov 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Het PUSH programma is een unieke samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Siemens Healthineers. Deze samenwerking maakt het mogelijk dat bijvoorbeeld de afdelingen Nucleaire Geneeskunde & Moleculaire Beeldvorming en Medische Oncologie de waarde van innovatieve beeldvormende technieken bij patiënten met (verdenking op) oncologie met een interdisciplinair team verder kunnen onderzoeken. Het doel van dit project is een afgerond promotietraject.

Wat ga je doen
Recent is er een baanbrekend nieuw PET/CT systeem design geïntroduceerd, namelijk ‘total body PET/CT’. Dit is een systeem met een zeer groot anatomisch blikveld. Het systeem kan in 1 keer de patiënt van kruin tot en met de liezen afbeelden. Naast het grote blikveld heeft het systeem een zeer hoge gevoeligheid, hetgeen leidt tot verbeterde beeldkwaliteit en mogelijkheden om scantijd en hoeveelheid toegediende radioactiviteit te verlagen. Verder biedt het systeem veelbelovende mogelijkheden voor dynamische PET beeldvorming. In augustus is de Siemens Biograph Vision Quadra PET/CT als eerste systeem in Nederland in het UMCG geplaatst.

Het doel van dit onderzoek is om de verbeterde prestatiekenmerken in kaart te brengen, om het systeem te valideren voor klinisch gebruik en om te ontdekken welke andere mogelijkheden dit vernieuwde systeem biedt voor de kliniek en voor wetenschappelijk onderzoek.
Dit zal gebeuren door middel van 4 benaderingen:
1. Het in kaart brengen van de prestatiekenmerken van het systeem met behulp van experimenten, maar ook vergelijking van patiënten scans ten opzichte van klinische beeldvorming verkregen met conventionele PET/CT.
2. Het evalueren van mogelijkheden tot korter scannen en/of toedienen van minder radioactiviteit en vertraagde beeldvorming bij verschillende tracers.
3. Het valideren van PET/CT met ademhalingscontrole voor het verminderen van beeldartefacten door ademhalingsbeweging.
4. Het valideren van whole body dynamische PET acquisitie met verschillende radiotracers.

Samenvattend betreft dit onderzoek het klinisch valideren van het nieuwste PET/CT systeem, momenteel in Nederland alleen in het UMCG. Daarnaast verwachten we dat dit onderzoek grensverleggende mogelijkheden voor PET beeldvorming zal introduceren, zeer relevant voor klinische en onderzoeksdoeleinden. Verder bestaan je taken uit:
- het selecteren en benaderen van patiënten voor dit onderzoek;
- het uitvoeren van het project (incl. mogelijke METC aanvragen);
- het analyseren van de scans inclusief de (statistische) analyse;
- het presenteren van de verkregen uitkomsten op landelijke en internationale congressen;
- het schrijven van wetenschappelijke publicaties op basis van de verkregen uitkomsten;
- het schrijven en verdedigen van je proefschrift (succesvol afronden van een promotietraject).

Specificaties

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Functie-eisen

- Een afgeronde masteropleiding Geneeskunde/Technische Geneeskunde (of gelijkwaardig examen).
- Belangstelling voor beeldvorming en analyse.
- Kennis van en ervaring met medische beeldvorming is een pre.
- Goede communicatieve, organisatorische en contactuele vaardigheden.
- Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal (i.v.m. contact met patiënten en het lezen en schrijven van wetenschappelijke artikelen).

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.

Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een fulltime dienstverband bij de afdeling NGMB (36 uur per week). Je maakt deel uit van een enthousiaste, multidisciplinaire en internationaal zeer gewaardeerde onderzoeksgroep. Het dienstverband is voor 4 jaar met een proefperiode van 1 jaar en moet leiden tot het afronden van een academische promotie. Het salaris bedraagt maximaal € 4.615,- bruto per maand (schaal 10) afhankelijk van opleiding en ervaring en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie
Nadere inlichtingen kunnen worden ingewonnen bij de projectleiders:
- prof. dr. Andor Glaudemans, nucleair geneeskundige, afdeling NGMB, telefoonnummer: (050) 361 0146, e-mailadres: a.w.j.m.glaudemans@umcg.nl
- Joyce van Sluis, MSc., promovendus, afdeling NGMB, telefoonnummer: (050) 361 0702, e-mailadres: j.van.sluis@umcg.nl
- ir. Harry Tsoumpas, klinisch fysicus, afdeling NGMB, e-mailadres: c.tsoumpas@rug.nl

Afdeling

Nucleaire Geneeskunde & Moleculaire Beeldvorming

De afdeling Nucleaire Geneeskunde & Moleculaire Beeldvorming (NGMB) maakt gebruik van medische beeldvormende technieken (PET, CT, MRI) om afwijkingen in de mens zichtbaar te maken. Bij deze beeldvormende technieken (scans) wordt gebruik gemaakt van radioactief gelabelde speurstoffen (radiofarmaca/tracers). Deze scans worden onder andere toegepast ten behoeve van de diagnostiek van een groot aantal ziekten, het beoordelen van de effectiviteit van een behandeling, geneesmiddelonderzoek en fundamenteel onderzoek naar de processen die bij diverse ziekten een rol spelen.

De afdeling NGMB vormt samen met de afdeling Radiologie het Medical Imaging Center binnen het UMCG. De afdeling speelt een belangrijke rol in de hoogwaardige patiëntenzorg, in het onderwijs en het onderzoek. Daarnaast participeert de afdeling in vele samenwerkingsverbanden met universiteiten en industrieën in binnen- en buitenland. Wetenschappelijk onderzoek op de afdeling is o.a. gericht op het optimaal toepassen van de nieuwste technieken (denk aan het onderzoeken van de maximale potentie van de nieuwste PET/CT systemen: hoe snel kunnen we een standaard scan maken, wat is de laagste hoeveelheid activiteit de we kunnen toedienen, wat zijn de mogelijkheden m.b.t. dynamisch scannen en hoe zorgen we er in al deze gevallen voor dat de beeldkwaliteit behouden blijft) en het optimaliseren van beeldanalyse methodologie (volume of interest segmentatie, automatische segmentatie m.b.v. AI, etc.).

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; PhD
  • Gezondheid
  • max. 36 uur per week
  • max. €2911 per maand
  • Universitair
  • 210696

Werkgever

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Hanzeplein 1, 9713 GZ, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you