Kwartiermaker Research Software

Kwartiermaker Research Software

Geplaatst Deadline Locatie
14 okt 1 nov Amsterdam
Ben jij een enthousiaste software engineer met een passie voor Research Datamanagement? Heb je kennis van en ervaring met (FAIR) research software? Heb je de competenties om een netwerk van research software engineers op te zetten?

Functieomschrijving

De Vrije Universiteit is in 2021 het Netwerk Research Data Support gestart voor het beheren van nieuwe dienstverlening voor research datamanagement. Dit behelst onder andere het beheer, de opslag, het veilig delen van onderzoeksdata, anonimisering en ondersteuning voor het schrijven van datamanagementplannen en het verzorgen van cursussen over datamanagement en de FAIR-principes. Dit netwerk is het Digital Competence Center voor de VU, ondersteund door NWO. Het Netwerk is een samenwerkingsorganisatie van de faculteiten, diensten IT en UB en Bestuurszaken met een community manager RDM, een specialist RDM, facultaire Research Data Stewards, en functioneel beheerders van RDM tooling. Samen werken zij aan hoogstaande kwaliteit RDM-dienstverlening. Voor het Netwerk RDS zoeken wij een Kwartiermaker Research Software. Als Kwartiermaker ontwikkel je richtlijnen en best-practices voor beheer van en omgang met research software, werk je aan de ondersteuning van onderzoekers bij het ontwerpen en het implementeren en verifiëren van research software. Daarnaast zorg je voor kennisdeling en samenwerking op dit terrein.
 

Functie-omschrijving
 • Inventariseer je behoeften en uitdagingen in het beheer van en omgang met research software bij verschillende faculteiten
 • Zorg je voor het begeleiden van de implementatie van richtlijnen voor beheer van en omgang met research software voor verschillende faculteiten en disciplines
 • Stimuleer je het gebruik van de software Carpentries door onderzoekers;
 • Help je bij het uitwisselen van best-practices en bijhouden van (nationale/internationale) ontwikkelingen
 • Ben je het eerste aanspreekpunt voor vragen van onderzoekers, onderzoeksteams en ondersteuners als het gaat om beheer van research software
 • Neem je deel aan universiteitsbrede projecten rondom research softwaremanagement

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

 • Heeft een academische opleiding en aantoonbare affiniteit met een academische werkomgeving, het vakgebied Research Data Management en research software in het bijzonder
 • Heeft aantoonbare ervaring met het werken met research software en opstellen van richtlijnen en ondersteuning bij de implementatie daarvan
 • Heeft ervaring met het opzetten en geven van advies, presentaties en trainingen
 • Heeft goede sociale en communicatieve vaardigheden en uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden. Zowel in het Nederlands als in het Engels
 • Heeft een proactieve en klantgerichte houding

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €2.790 (schaal 10) en maximaal €5.127 (schaal 11) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Specialist wetenschappelijke informatie 2 en staat open voor ten minste 0,8 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar. Verlenging van de arbeidsovereenkomst behoort tot de mogelijkheden.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
 • De VU kent een tegemoetkoming in de internetkosten van € 25,- per maand, ongeacht de werktijdsfactor en op basis van het aantal reisdagen en je werkrooster wordt een thuiswerkvergoeding vastgesteld

Werkgever

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken meer dan 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Universiteitsbibliotheek
De dienst Universiteitsbibliotheek ondersteunt en adviseert onderzoekers en docenten: van literatuuronderzoek en research data management tot en met open access publiceren, open leermiddelen en auteursrecht. Studenten bieden we workshops, begeleiding en studieplekken. Ook beheert en exposeert de UB bijzondere collecties, erfgoed en kunst. De UB ontwikkelt zich de komende jaren verder tot een plek voor ontmoeting, kennisdeling en inspiratie voor zowel studenten als medewerkers.

Werken bij de UB betekent bijdragen aan het verhogen van onderzoeksimpact en studiesucces. Samen met je collega’s zorg je voor innovatieve dienstverlening die uitstekend aansluit op de wensen en behoeften van medewerkers en studenten. Bij de UB werken 80 medewerkers op twee locaties: in het VU-hoofdgebouw en binnen het VUmc.
 

Additionele informatie

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 1 november 2021. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam: Marcel Ras
Functie: Coördinator Netwerk Research Data Support
Telefoonnummer: 0634188614
E-mail: m.j.m.ras@vu.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Economie
 • max. 32 uur per week
 • €2836—€5211 per maand
 • Universitair
 • 8311

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081 HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Vrije Universiteit Amsterdam (VU)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 1 nov. 2021 23:58 (Europe/Amsterdam).