Licentiemanager wetenschappelijk materiaal - op weg naar open access (0,8 - 1,0 fte)

Licentiemanager wetenschappelijk materiaal - op weg naar open access (0,8 - 1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
15 okt 7 nov Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 nov 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Je gaat werken binnen de sector Collectiediensten van de UB.

Functieomschrijving

Als Universiteitsbibliotheek Utrecht (UB) maken we wetenschappelijke kennis beschikbaar voor onze universitaire gemeenschap. De manier waarop gebruikers toegang krijgen tot wetenschappelijk materiaal verandert continu. Wetenschappers publiceren steeds vaker open access en er ontstaan nieuwe vormen van wetenschappelijke output, zoals datasets, coding en software. Onze bibliotheek zoekt een licentiemanager die deze veranderingen helpt vertalen naar (vernieuwing in) onze dienstverlening.

 

Je gaat werken binnen de sector Collectiediensten van de UB. De sector (ca. 45 fte) zorgt voor de toegang tot wetenschappelijke informatie voor onderzoek en onderwijs volgens de FAIR-principes op weg naar open science. Zij stemt haar dienstverlening in samenwerking met de andere sectoren van de UB af op de veranderende behoeften van onderzoekers, docenten en studenten. De afdeling werkt resultaatgericht. Dat houdt in dat je veel vrijheid hebt om je werk met je team te organiseren. 

 

Als licentiemanager bij de UB heb je een dynamische functie waarin de dagelijkse uitvoering en hands-on ondersteuning samengaan met ontwikkelen en adviseren. Je werkt samen met verschillende collega’s binnen de bibliotheek en onderhoudt waar nodig contact met het bredere (landelijke en internationale) werkveld. Licentiemanagement is in beweging en je functie ontwikkelt zich daarin mee. Er ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden, standaarden en wetgeving en de mogelijkheden met gedigitaliseerd materiaal en datasets ontwikkelen zich razendsnel. Steek jij graag de handen uit de mouwen voor toegang tot wetenschappelijk materiaal voor onze gebruikers? Voel je je thuis in een wetenschappelijke omgeving? En vind je het uitdagend om overzicht te creëren op deze complexe thema’s? Dan zijn we op zoek naar jou!

Je voornaamste taken:

 • Je draagt met je collega’s zorg voor de uitvoering van het licentiebeheer in werkzaamheden als het in kaart brengen van het aanbod van uitgevers, het vernieuwen of opzeggen van licentieovereenkomsten en rapportages op gebruik.
 • Je bent een belangrijke gesprekspartner in de licentieonderhandelingen met uitgevers en adviseert over de deelname aan landelijke contracten in UKB, VSNU of SURF-verband.
 • Je vertegenwoordigt de UB in landelijke samenwerkingsverbanden op het gebied van licentiemanagement.
 • Je verzamelt informatie over relevante ontwikkelingen (in het bredere werkveld) en weet deze te interpreteren, bewerken en presenteren. Je geeft heldere adviezen op basis van deze informatie, denkt mee over collectioneren, ontsluiting en open science op het terrein van licentiemanagement en vertaalt deze naar de praktijk.
 • Binnen de UB breng je de verschillende disciplines op dit terrein, zoals licentiebeheer, open access ondersteuning en auteursrechten, bij elkaar. Hiervoor organiseer je onder andere het UB-licentieoverleg en draag je bij aan eenduidigheid in ons licentiebeleid.

 

Je functie is ondergebracht bij de afdeling Metadata & Acquisitie. Van daaruit werk je intensief samen met veel verschillende collega’s binnen de bibliotheek en partners daarbuiten, zowel binnen als buiten de universiteit.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

 • Je hebt minimaal hbo-werk- en denkniveau. Dat zien we terug in je manier van werken. Je houdt van ‘grondig uitzoeken’, snel overzicht creëren, scherpe analyses maken en kritische vragen stellen. Je bent nieuwsgierig en vindt het leuk om nieuwe wegen te zoeken om resultaat te behalen, je durft te pionieren.
 • Je hebt de kwaliteit om te kunnen schakelen tussen micro- en macroniveau en tussen verschillende gesprekspartners met gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen.
 • Je bent een soepel onderhandelaar die in staat is verschillen in standpunt of inzicht naar elkaar toe te brengen. Aantoonbare ervaring op het gebied van onderhandelen en resultaatgerichtheid is een pré.
 • Je voelt je thuis in een wereld vol digitale toepassingen. Nieuwe technologische mogelijkheden maken je nieuwsgierig.
 • Het is een pré als je aantoonbare ervaring hebt in licentiemanagement, collectiemanagement, open access en/of de uitgeverswereld.


Deze functie vraagt om sterke communicatieve vaardigheden en persoonlijke eigenschappen zoals  klant- en resultaatgerichtheid en analytisch vermogen. Bovendien ben je een netwerker en teamspeler. Je hebt een goede beheersing van het Engels (minimaal niveau B2). Voor internationale kandidaten vragen wij aantoonbaar een minimale beheersing van de Nederlandse taal (niveau B2).

 

Mocht je niet aan alle elementen van het geschetste profiel voldoen, laat je dan niet weerhouden om te solliciteren. We investeren graag in jouw ontwikkeling.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een tijdelijk dienstverband (0,8 - 1,0 fte) voor de duur van een jaar met – bij gebleken geschiktheid - uitzicht op verlenging voor onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - minimaal € 2.836,- en maximaal € 4.474,- (schaal 10 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt een laptop en smartphone vanuit de Universiteitsbibliotheek. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability. 

 

De Universiteitsbibliotheek Utrecht is een betrouwbare partner voor onderzoekers, docenten en studenten op het terrein van wetenschappelijke informatievoorziening. Wij zetten onze deskundigheid in om de wetenschappelijke communicatiecyclus voortdurend te verbeteren. Wij inspireren tot ontmoeting en kennisuitwisseling. Onze dienstverlening organiseren wij in nauwe samenwerking met andere partijen binnen en buiten de universiteit, waarbij wij de grenzen tussen disciplines overstijgen.

Specificaties

 • Ondersteunend personeel (secretarieel, administratief, facilitair)
 • 32—40 uur per week
 • €2836—€4474 per maand
 • HBO
 • 1174195

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Domplein 29, 3512 JE, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you