Senior onderzoeker energietransitie en klimaat

Senior onderzoeker energietransitie en klimaat

Geplaatst Deadline Locatie
16 okt 31 okt Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 31 okt 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Milieu Centraal zoekt per direct een nieuwe collega Senior onderzoeker energietransitie en klimaat.

Functieomschrijving

Wil je als onderzoeker je kennis en kunde inzetten voor een praktisch resultaat voor een duurzamere wereld? Milieu Centraal zoekt een senior onderzoeker voor het team ‘energie in huis, mobiliteit en klimaat’. De functie richt zich onder meer op het doen van onderzoek naar de verduurzaming van de energievoorziening. Het doel is een inhoudelijke basis te vormen voor het duiden van de rol van allerlei energiebronnen (zoals biomassa, aardwarmte), energiedragers (zoals waterstof) en energieopslag. Het gaat onder andere over de directe en indirecte klimaatimpact, het potentieel en de kosten. De onderwerpen klimaatverandering, CO2-voetafdruk van huishoudens en klimaatcompensatie behoren ook tot het takenpakket, alsmede een aantal praktische onderwerpen over ‘energie in huis’.

Onze onderzoekers zijn samen verantwoordelijk voor de inhoudelijke onderbouwing van al onze communicatie. Zij vormen de kennisbasis van Milieu Centraal. Als senior onderzoeker houd je voor jouw onderwerpen de ontwikkelingen bij, agendeer je onderwerpen, doe je onderzoek rondom nieuwe onderwerpen of vraagstukken, beheer je de kennisbasis en onderhoud je een relevant netwerk van deskundigen. Het onderzoek is voornamelijk deskresearch, waarbij je veel contacten hebt met anderen, zoals collega’s bij andere kennisinstellingen en instituten, overheden, brancheverenigingen en bedrijven en milieu- en consumentenorganisaties.

Daarnaast word je ingezet bij projecten, waar je als onderzoeker verantwoordelijk bent voor het inhoudelijke deel. Je moet je kennis dus goed kunnen toepassen naar wat voor burgers en consumenten van belang is. Ook check je communicatie-uitingen op juistheid.
Het werk van de onderzoekers is bij Milieu Centraal afwisselend, dat vergt flexibiliteit. Je moet in staat zijn om meteen ‘even iets uit te zoeken’ als een journalist belt met een vraag. En je moet een goed gestructureerd rapport kunnen schrijven met heldere berekeningen en scherpe conclusies,  en dat kunnen verantwoorden aan onze Wetenschappelijke Raad van Advies.
Er werken 10 onderzoekers bij Milieu Centraal, die intensief samenwerken met de communicatieadviseurs op hun terrein. Je doet je werk nooit alleen.

Specificaties

Milieu Centraal

Functie-eisen

Over jou
Je bent een onderzoeker met een natuurwetenschappelijke en/of milieuachtergrond, en je hebt 3 tot 5 jaar relevante werkervaring. Bijvoorbeeld bij een onderzoeksgroep, maar je kunt ook uit de advieswereld komen. Je voldoet aan onderstaande competenties en ervaring.

Jij:

  • Bent een onderzoeker pur sang die een vraagstuk vertaalt naar heldere onderzoeksvragen en  inzichten uit verschillende bronnen kan combineren tot heldere conclusies en praktische consumenten-adviezen.
  • Geeft verantwoording voor gemaakte onderzoekkeuzes en vindt hiervoor draagvlak bij de stakeholders (intern en extern).
  • Bent goed op de hoogte van wat er speelt op jouw terrein, je beschikt over een brede kennis van methodieken zoals bijvoorbeeld LCA studies, en je kunt bronnen beoordelen op hun betrouwbaarheid.
  • Hebt al een goed (kennis)netwerk op je onderwerp, of bent in staat dit snel op te bouwen en vindt inhoudelijk netwerken ook leuk.

En je bent:

  • In staat om projectmatig en resultaatgericht binnen de beschikbare middelen te werken.
  • Collegiaal en communicatief: je kan makkelijk samenwerken met collega’s.
  • Klantgericht: je bent gewend om te werken in projecten met zowel interne als externe partners en partijen.
  • Zelfstandig werkend en flexibel; je weet wat er moet gebeuren en hebt de senioriteit om daar zelf prioriteiten in te kunnen stellen. Je schrikt niet van onverwachte spoedklussen.
  • Zorgvuldig en accuraat in je werk.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Een jaar, met zicht op een vaste aanstelling.

Milieu Centraal
Is een centrum voor toegepaste kennis over duurzaamheid en dé praktische gids voor iedere duurzame stap in het dagelijks leven. We zijn met zo’n 35 collega’s groot genoeg om iets te betekenen en klein genoeg om onderling betrokken te zijn. Professionaliteit en werkplezier gaan bij ons goed samen.
We zijn een flexibel team en hebben moderne arbeidsvoorwaarden. Voor de salarissen hanteren we een eigen salaristabel. Voor deze functie varieert het bruto salaris van 2.700 tot 4.339 euro per maand. Je ervaring is bepalend voor de hoogte. Het gaat om een tijdelijke aanstelling voor een jaar, met zicht op een vaste aanstelling.

Werkgever

Milieu Centraal

Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven, en geeft consumenten praktische tips en adviezen: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Milieu Centraal garandeert onafhankelijke en betrouwbare informatie. We staan dagelijks de pers te woord, werken samen met vele andere partijen en informeren dagelijks 20.000 tot 30.000 consumenten via milieucentraal.nl, andere websites en sociale media.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Techniek / laboratorium; Beleid- en staf
  • Natuurwetenschappen; Techniek; Economie
  • 32—36 uur per week
  • €2700—€4339 per maand
  • Universitair
  • AT Senior onderzoeker energietransitie en klimaat

Werkgever

Locatie

Nicolaas Beestsstraat 2A, 3511 HE, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you