Promovendi (2x) | Dynamiek van het stress systeem bij depressie na jeugdtrauma

Promovendi (2x) | Dynamiek van het stress systeem bij depressie na jeugdtrauma

Geplaatst Deadline Locatie
19 okt 7 nov Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 nov 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Als promovendus met interesse in klinisch-biologisch onderzoek, lever jij met je collega met dit onderzoek een belangrijke bijdrage aan een gepersonaliseerde behandeling om depressien beter te begrijpen.

Functieomschrijving

Per januari 2022 hebben wij plek voor twee promovendi op het onderzoeksproject ‘Dynamiek van het stress systeem in depressie na jeugdtrauma’. Dit project richt zich op vragen 1) hoe de dynamiek van het stress verandert na jeugdtrauma en 2) of een nieuwe behandeling (GR blokkade) deze verandering ongedaan maakt.

Jouw taken zullen zijn het:

  • opzetten van een klinische studie naar jeugdtrauma, inclusief werven van deelnemers en screening op jeugdtrauma;
  • coordineren van de stress-studies naar mensen met depressie en jeugdtrauma, al dan niet met of zonder de placebo-gecontroleerde interventie met de GR-blokker mifepriston;
  • verzamelen van data gedurende de stresstest of controletest (speeksel, bloed, computer taken, MRI, etc.);
  • analyseren van de verzamelde data;
  • schrijven van wetenschappelijk publicaties en andere rapportages over de onderzoeksresultaten;
  • presenteren en dissemineren van onderzoeksresultaten op (internationale) congressen en bijeenkomsten van stakeholders.

Dit werk zal uitmonden in een proefschrift gebaseerd op internationale, peer-reviewed publicaties. Training in onderzoeksvaardigheden maakt deel uit van de aanstelling als PhD student.

Over het project
Depressie is een veel voorkomende psychiatrische aandoening waar 1 op de 5 Nederlanders mee te maken krijgt. Jeugdtrauma (misbruik en/of verwaarlozing voor het 18e jaar) zorgt dat depressies eerder ontstaan, zwaarder zijn en vaker terugkomen. Een grote groep patiënten heeft de depressievorm met jeugdtrauma (~25%). Daar komt nog eens bij dat behandelingen zoals antidepressiva en cognitieve gedragstherapie bij depressie met jeugdtrauma minder goed werken. Er is derhalve een grote behoefte aan meer neurobiologisch inzicht en nieuwe behandelingen.

Jeugdtrauma zorgt dat het stress systeem overbelast raakt tijdens een kwetsbare periode. Daardoor werkt het stress systeem iemands hele leven lang te hard. Dit onderzoek wil begrijpen hoe de dynamiek van het stress systeem veranderd na jeugdtrauma, en welke invloed dat heeft op het ontstaan en verloop van depressie (PhD project 1). In het laboratorium worden de psychologische (gedrag, emoties) en biologische (hormonen, fysiologie, hersenactiviteit) stress reacties van depressive patienten met en zonder jeugdtrauma zeer gedetailleerd in kaart gebracht en vergeleken met gezonde controles. Ook meten we hoe deze deelnemers reageren op stress buiten het laboratirum (met smartwatches en smartphones).

Uit onderzoek met ratten en muizen weten we dat de ‘reset’ van het stress systeem ook op volwassen leeftijd een langdurig herstel geven. Daarom test dit onderzoek of een ‘reset’ van het stress systeem door blokkade van de GR (glucocorticoid receptor) met een bestaand geneesmiddel de dynamiek van het stress systeem herstelt en de prognose van patienten verbeterd (PhD project 2). In dit dubbelblind gerandomiseerd onderzoek worden de biologische en psyhologische stress reacties (op een laboratorium stress test) voor en na behandeling met dit medicijn (of placebo) met elkaar vergeleken. Het medicijn (mifepriston) wordt nu niet in de psychiatrie (wel bij een hormonale ziekte en als weeënopwekker). Veel patienten kunnen baat hebben bij deze nieuwe behandeling. Dit onderzoek gebeurt in nauwe samenwerking met GGZ inGeest om patienten met depressie (met en zonder jeugdtrauma) te recruteren.

Specificaties

VU medisch centrum (VUmc)

Functie-eisen

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en ambitieuze onderzoeker met aantoonbare wetenschappelijke en klinische belangstelling en een sterke motivatie om te promoveren. Jij hebt tevens een sterke interesse in de neurobiologie van depressieve stoornissen en het verbeteren van behandeling voor deze stoornis. Aantoonbare onderzoekservaring, strekt tot aanbeveling.

Aangezien jij medeverantwoordelijk zal zijn voor het onderhouden van contact met cliënten en stakeholders binnen dit onderzoek, is het van belang dat jij goed kunt samenwerken in een team en over goede sociale vaardigheden beschikt. Omdat je verantwoordelijk zal zijn voor de dagelijkse uitvoering van het project, is het daarnaast van belang dat je proactief bent en goed zelfstandig kunt werken. Ook verwachten we dat je nauwkeurig bent mbt. dataverwerking, analyses en rapportage.

Daarnaast voldoe je aan de volgende kwaliteiten en vereisten:

  • Een afgeronde(onderzoeks) Master in neurowetenschappen, biologie, onderzoekspsychologie, epidemiologie, gezondheidswetenschappen of andere gerelateerde master;
  • Je hebt excellente communicatie vaardigheden in zowel Engels als het Nederlands (in woord en spraak);
  • Je hebt ervaring met kwantitatieve (en kwalitatieve) onderzoek en ervaring met SPSS. Enige kennis van R of een andere programmeer taal is een pré. 
  • Ervaring met (f)MRI is een pré.

Ben jij nauwkeurig in je werk en kan jij je met jouw analystische vaardigheden helemaal vinden in bovengenoemde omschrijving? Dan zien wij jouw sollicitatie graag tegemoet! Vermeld daarbij ook of een van beide projecten jouw voorkeur heeft.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden met de intentie tot verlenging voor nog eens 36 maanden.

  • Wij bieden een  contract voor 12 maanden met de intentie tot verlenging voor nog eens 36 maanden. 
  • Naast een goed basissalaris krijg je onder andere 8,3% eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag. Bereken hier jouw netto salaris.
  • Gratis en onbeperkt toegang tot onze online leeromgeving GoodHabitz.
  • Pensioenopbouw bij het ABP, waarvan wij 70% van de premie betalen.
  • Vergoeding van 75% van je OV-reiskosten. Kom je liever op de fiets? Dan hebben we een goede fietsregeling.
  • Een actieve personeelsvereniging én Jong Amsterdam UMC vereniging, die beide leuke (sportieve) activiteiten en evenementen organiseren.

Werken in Amsterdam UMC betekent werken in een inspirerende en professionele omgeving waar het ontwikkelen van talenten en vaardigheden sterk wordt aangemoedigd. Wij bieden je dan ook veel mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, verdieping en verbreding, aanvullende cursussen en een plaats om te groeien.

Werkgever

VUmc

Welkom bij Amsterdam UMC. Sinds juni 2018 zijn de twee academische ziekenhuizen AMC en VUmc samengegaan tot Amsterdam UMC. Met ruim 16.000 mensen werken de twee locaties van Amsterdam UMC samen aan goede en toegankelijke zorg. U kunt een afspraak hebben op locatie AMC en/of op locatie VUmc. Controleert u dus vooraf goed op welke locatie u moet zijn.

Afdeling

afdeling Psychiatrie

De afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC, locatie VUmc, werkt nauw samen met GGZ inGeest op gebied van onderzoek, onderwijs en academische patiëntenzorg. Deze unieke samenwerking maakt translationeel onderzoek mogelijk en levert hoogwaardig onderzoek op dat een brug slaat tussen basic science en public health vraagstukken; het verbindt daarmee twee werelden die vaak van elkaar gescheiden blijven. Onze belangrijkste onderzoeksvragen zijn: Wat zijn oorzaken en gevolgen van psychiatrische stoornissen, en wat zijn effectieve preventie en behandelingsopties? Om deze centrale onderzoeksvragen te beantwoorden, voeren we onderzoek uit dat varieert van het onderzoeken van de rol van DNA bij psychiatrische stoornissen tot studies die de maatschappelijke impact van psychiatrische stoornissen onderzoeken. Daarnaast voert de afdeling ook klinische interventiestudies uit onderzoek naar de effecten van (innovatief) behandelingen. Ons onderzoek is ingebed bij twee onderzoeksinstituten: Amsterdam Public Health en Amsterdam Neuroscience. Op onze afdeling werken ongeveer 150 onderzoekers uit verschillende disciplines samen (o.a. psychiatrie, psychologie, gezondheidswetenschappen). Meer informatie over onze afdeling? Bezoek de website van onze afdeleling!

Je zult samenwerken met een divers projectteam bestaande uit onderzoekers, psychiaters en ervaringsdeskundigen, en samenwerken met onderzoekers die internationaal leidend zijn in onderzoek naar stress, veerkracht en depressie.

Specificaties

  • PhD; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid; Gedrag en maatschappij
  • max. 36 uur per week
  • €2495—€3196 per maand
  • Universitair
  • AT Promovendi (2x)

Werkgever

VU medisch centrum (VUmc)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1117, 1081 HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you