FAIR Datasteward

FAIR Datasteward

Geplaatst Deadline Locatie
9 nov 7 dec Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 dec 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij bijdragen aan verbetering van de zorg en innovatief onderzoek door hoogwaardige data beschikbaar te maken voor hergebruik? Wil je samenwerken met een toonaangevende groep op het gebied van FAIR data? En word je enthousiast van adviseren, kennis delen en het organiseren van bijeenkomsten met betrekking tot datastewardship? Dan nodigen we je graag uit om te solliciteren op deze functie.

Functieomschrijving

Als FAIR datasteward richt je je op het vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar maken van data voor mens en machine ten behoeve van secundair gebruik in de zorg, het onderzoek of het onderwijs. Je wordt hiervoor ingezet (‘embedded’) op verschillende projecten. Bijvoorbeeld door voor het Leiden Center for Computational Oncology samen met zorgprofessionals, onderzoekers en andere datastewards te bepalen welke domeinspecifieke metadata relevant zijn voor het vindbaar en begrijpelijk maken van de betreffende data. Door het toepassen van internationale ontologieën, thesauri en codestelsels, zoals bijvoorbeeld DCAT, SNOMED CT, LOINC, ICD en HPO, stimuleer je standaardisatie en het machine-leesbaar maken van (meta)data. Verder experimenteer je met die machine-leesbare (meta)data met behulp van tools zoals Euretos, Disqover en FAIR Data Points. In de context van het LUMC-DCC heb je ook een meer adviserende rol. Je ondersteunt bij en adviseert over het opstellen van Data Management Plannen (DMP’s), informed consent, datalicenties en het deponeren van data in data repositories. De kennis en ervaringen die je opdoet in projecten deel je met anderen en vertaal je naar ‘standard operating procedures’ en ‘FAIR Implementation Profiles’. Ook draag je bij aan bewustwording ten aanzien van FAIR data onder verschillende doelgroepen en aan het vormgeven van een team van LUMC datastewards.

Specificaties

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Functie-eisen

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste kandidaat met een afgeronde wo-opleiding of PhD richting bioinformatica, computerwetenschappen, moleculaire biologie of een soortgelijke opleiding. Je bent in staat om kennis te abstraheren en modelleren voor computationele toepassingen. Je hebt bij voorkeur ervaring met research data management in het algemeen en specifiek met ontologisch modelleren of semantische webtechieken. Je hebt affiniteit met sequencing, omics en/of imaging data. In deze functie zijn ook communicatieve en sociale vaardigheden essentieel. Kernwoorden daarbij zijn: teamspeler, klant- en oplossingsgericht, netwerker, initiatiefrijk, flexibel.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: min. 1 jaar.

Je werkt in een tijdelijk dienstverband van 36 uur per week Het salaris is afhankelijk van je opleiding en ervaring en bedraagt maximaal € 4.615,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband (schaal 10, CAO UMC).

Werkgever

LUMC

In het Leids Universitair Medisch Centrum werken we continu aan het verbeteren van de patiëntenzorg. Wij investeren in baanbrekend, internationaal onderzoek en werken met de nieuwste apparatuur. Samen met onze artsen, gespecialiseerde zorgverleners, docenten, wetenschappelijke onderzoekers en ons ondersteunend personeel streven wij naar de hoogste kwaliteit op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en internationaal onderzoek. En hier hebben wij jou bij nodig!

Afdeling

Biomedical Data Sciences

Je wordt aangesteld bij de sectie Advanced Data Management (ADM) van de afdeling Biomedical Data Sciences en bent daarnaast onderdeel van een enthousiast team dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van het LUMC DCC. Je werkt daardoor samen met onderzoekers, medisch specialisten, data stewards en software engineers van verschillende afdelingen. Je ontvangt ook ondersteuning van de Biosemantics-groep van de afdeling Humane Genetica. ADM biedt als kenniscentrum ondersteuning, advies en onderwijs op het gebied van datamanagement en datastewardship voor onderzoek(ers) en levert een bijdrage aan nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. De Biosemantics-groep richt zich op door FAIR geïnspireerd translationeel dataonderzoek naar zeldzame en genetische ziekten. De groep is initiatiefnemer van de FAIR-principes en loopt internationaal voorop bij de implementatie ervan, met nadruk op interoperabiliteit en computer-leesbaarheid.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid
  • max. 36 uur per week
  • max. €4615 per maand
  • Universitair
  • D.21.BH.MR.23

Werkgever

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Albinusdreef 2, 2333 ZA, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you