Toekomstonderzoeker (m/v)

Toekomstonderzoeker (m/v)

Geplaatst Deadline Locatie
18 nov 1 dec Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 dec 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De toekomst maken we samen. Heb jij affiniteit met technologie en maatschappij en een passie voor onderzoek? STT zoekt een medior toekomstonderzoeker (m/v). Als toekomstonderzoeker heb je de kans om een relevant thema op de kaart te zetten, met jouw project impact te maken voor de toekomst en handelingsperspectieven te laten zien.

Profiel Toekomstonderzoeker (Medior)
Als STT-toekomstonderzoeker geef je met een grote mate van zelfstandigheid leiding aan het bouwen van een toekomstverkenning. Je start met het ‘scopen’ van het thema en ontwerpt het toekomstonderzoeksproces, waarin je keuzes maakt over de methodiek en de aanpak van het onderzoek. Ook formeer je een ‘denktank’ die bestaat uit leden van het STT-netwerk en externe experts en stakeholders. Je organiseert bijeenkomsten, creatieve workshops en lezingen om op die manier invulling aan de verkenning te geven. Je leidt de toekomstverkenning dus zowel inhoudelijk als organisatorisch. De uitkomsten van de verkenning verwerk je tot een of meerdere STT-publicaties en samen met de communicatieadviseur stel je een communicatieplan op voor de impact van de verkenning.

Specificaties

Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT)

Functie-eisen

Competenties Toekomstonderzoeker (Medior)
In onze ogen zijn naast een goede beheersing van de Nederlandse taal en een academische opleiding de volgende competenties van belang:

 • Kennis en beheersing van methodieken van toekomstonderzoek (zoals scenario’s, trendonderzoek, Delphi) en de bijbehorende onderzoekstechnieken, zoals interviews, deskresearch en het faciliteren van workshops.
 • Helder presenteren en verwoorden van de uitgangspunten en conclusies van de verkenning aan zowel een expert-publiek als aan het algemene publiek.
 • In staat om impact te realiseren, onder meer door de beschikking over een breed netwerk, het uitbreiden daarvan zowel binnen als buiten STT en door dit netwerk in te zetten tijdens en na de verkenning.
 • Bedenken en implementeren van creatieve en oorspronkelijke oplossingen voor inhoudelijke problemen tijdens de verkenning.
 • Beschikken over analytisch vermogen zodat in de toekomstverkenning de juiste diverse bronnen worden verwerkt, er een onderscheid tussen hoofd- en bijzaken wordt gemaakt en het thema van de verkenning vanuit verschillende invalshoeken wordt onderzocht.
 • Naast deze competenties vereist deze functie een brede interesse in technologie en maatschappij, passie voor onderzoek, in teamverband kunnen werken en natuurlijk een zeer grote belangstelling voor de toekomst.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 18 maanden, bij goed functioneren kunnen we deze aanstelling omzetten in een vaste aanstelling.

Kom je bij ons in dienst, dan is dat op basis van een 40-urige werkweek in een tijdelijk dienstverband van 18 maanden. Bij goed functioneren kunnen we deze aanstelling omzetten in een vaste aanstelling. De beloning van de medewerkers van STT is afgeleid van de cao en het functiegebouw van de rijksoverheid (zie: https://www.caorijk.nl/ en https://www.functiegebouwrijksoverheid.nl/functiegebouw). De salarisschalen voor de medior toekomstonderzoeker zijn 11/12. Er is een maandelijkse onkosten- en reisvergoeding en budget voor het volgen van cursussenalsmede een opname in de pensioenvoorziening van STT.
Aanvang werkzaamheden: zo snel mogelijk. 

Werkgever

Over STT

Met een groot netwerk van deelnemers uit het bedrijfsleven, overheid en maatschappij verkent de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) al meer dan 50 jaar de impact van technologische ontwikkelingen op de samenleving in de toekomst. Bij STT zijn onder meer rijksoverheden, gemeentes, universiteiten en hogescholen, kennisinstituten, technologiebedrijven en maatschappelijke organisaties aangesloten.
De maatschappelijke opdracht van STT is om samen met ons netwerk te werken aan gefundeerde toekomstverkenningen, die ons helpen om geïnformeerde keuzes te kunnen maken voor een betere toekomst. We weten dat we de toekomst samen kunnen vormgeven. Tegelijkertijd kan of wil niet iedereen deelnemen aan gesprekken over de toekomst. STT biedt deze mensen en organisaties een stem in dit debat en faciliteert namens de samenleving tegenspraak en discussie. Thema's van actuele verkenningen zijn bijvoorbeeld zelfredzaamheid, de toekomst van de democratie, de Sustainable Development Goals (SDG's), Artificial Intelligence en Quantumtechnologie. 
Meer over STT vind je hier: Over STT | Stichting Toekomstbeeld der Techniek

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; IT; Beleid- en staf; Management
 • Natuurwetenschappen; Techniek; Economie
 • max. 40 uur per week
 • Universitair
 • SP Toekomstonderzoeker

Werkgever

Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you