PhD Klinische evaluatie nieuwe methode diagnostiek voor knieprotheseloslating

PhD Klinische evaluatie nieuwe methode diagnostiek voor knieprotheseloslating

Geplaatst Deadline Locatie
19 nov 4 dec Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 4 dec 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

PhD-kandidaat gezocht voor de klinische evaluatie van een nieuwe innovatieve methode voor de diagnostiek van de loslating van de totale knieprothese op basis van medische beeldvorming. De evaluatie wordt uitgevoerd in een multicenter studie op patiënten die verdacht zijn voor loslating.

Wat ga je doen?
Je gaat promotieonderzoek doen naar de diagnostiek van loslating van de totale knieprothese. Dit onderzoek omvat het testen in een simulatieomgeving van de nieuwe diagnostische methode en het opzetten en uitvoeren van een multicenter klinische trial. In de trial wordt de methode gebruikt in het klinisch-diagnostische traject waarin patiënten geïncludeerd worden die zich melden bij de afdeling Orthopedie met klachten die kunnen duiden op loslating van de knieprothese. In dit onderzoek wordt samengewerkt met de afdelingen Biomedical Engineering & Physics en met de afdelingen orthopedie  en radiologie van de deelnemende ziekenhuizen.

Je zal:

  • onderzoek doen naar de effectiviteit van de diagnostiek van loslating van de totale knieprothese met behulp van een nieuwe gepatenteerde methode,
  • publiceren en presenteren van het werk in tijdschriften en internationale conferenties,
  • actief deel uitmaken van de onderzoeksgroep en haar activiteiten, 
  • assisteren bij onderwijsactiviteiten en begeleiding van bachelor- en masterstudenten en
  • assisteren bij klinische werkzaamheden die gerelateerd zijn aan het onderwerp van onderzoek

Over het project
Patiënten met ernstige artrose van de knie en met pijn, waardoor er beperkingen zijn in het dagelijks functioneren, krijgen tegenwoordig een knieprothese. Na verloop van tijd krijgt vijfentwintig procent van deze behandelde patiënten pijnklachten, die kunnen duiden op het losraken van de knieprothese. Het detecteren van losraken van de knieprothese is echter moeilijk. Veel patiënten ondergaan daarom onnodige operaties omdat het prothese tijdens de revisieoperatie toch niet los blijkt te zijn.

In een samenwerking tussen orthopedisch chirurgen, ingenieurs en medisch natuurkundigen is een op beeldvorming gebaseerde, niet-invasieve methode ontwikkeld waarmee bepaald kan worden of een knieprothese al dan niet vast aan in de botten zit. In deze methode worden CT-scans gemaakt van de knie met prothese bij verschillende belastingen. Met beeldanalysesoftware wordt de beweging van het de prothese ten opzichte van het bot bepaald. Na de eerste pre-klinische en klinische testen is deze methode geschikt voor de evaluatie in de klinische praktijk. Dit wordt gedaan middels een klinische trial in meerdere ziekenhuizen, in samenwerking met de lokale afdelingen Orthopedie en Radiologie. Onderzocht wordt of de methode leidt tot een betere diagnose, minder onnodige revisieoperaties en een hogere kosteneffectiviteit.

In het aanpalende project worden artifical intelligence methoden ontwikkeld om enerzijds de beeldanalyse te automatiseren en anderzijds de feitelijk diagnose te verbeteren. Meewerken aan het testen van deze methoden behoort ook tot de taken van de onderzoeker.

Specificaties

Academisch Medisch Centrum (AMC)

Functie-eisen

Wat neem je mee?
Je hebt in ieder geval afgeronde master geneeskunde of technische geneeskunde en een BIG-registratie. Je hebt bij voorkeur interesse in de orthopedische chirurgie. Vanuit deze interesse wil je onderzoek doen voorafgaand aan een medisch-specialistische opleiding. Je bent leergierig, zelfstandig en proactief. Het voortzetten van een carrière in het wetenschappelijk onderzoek is ook mogelijk. Aantoonbare interesse in en ervaring met wetenschappelijke onderzoek is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden met de intentie tot verlenging voor nog eens 36 maanden.

Wat bieden we jou?

  • Een vliegende start van jouw carrière in het onderzoekswerk.
  • Een inspirerende onderzoekomgeving binnen een internationaal netwerk.
  • Alle ruimte voor jouw drive om de zorg van morgen vorm te geven.
  • Werken aan grootschalig én eigen onderzoek, met gemotiveerde collega’s.
  • Wij bieden een contract voor 12 maanden met de intentie tot verlenging voor nog eens 36 maanden.
  • Naast een goed basissalaris krijg je onder andere 8,3% eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag. Bereken hier jouw netto salaris.
  • Pensioenopbouw bij BeFrank, een modern, begrijpelijk en eerlijk geprijsd pensioen.
  • Uitstekende bereikbaarheid met het OV en vergoeding van een groot deel van je reiskosten. Daarnaast hebben we voldoende parkeerplaatsen voor de deur én een goede fietsregeling.

Bekijk alle arbeidsvoorwaarden bij AMR

Werkgever

AMC

Als universitair medisch centrum heeft het AMC drie hoofdtaken. Voorop staat de behandeling van patiënten. Daarnaast wordt in het AMC veel medisch-wetenschappelijk onderzoek verricht. Derde hoofdtaak is het verzorgen van onderwijs en opleiding.

Afdeling

Orthopedie

De functie is bij de afdeling Orthopedie via AMC Medical Research. Het hoofd van de afdeling is Prof.dr. Gino Kerkhoffs. De dagelijkse begeleiding wordt uitgevoerd door de orthopedisch chirurgen Drs. Arthur Kievit en Dr. Matthias Schafroth, ondersteund door Dr.ir. Leendert Blankevoort die tevens fungeert als promotor. De afdeling Orthopedie heeft zeven klinische speerpunten. te weten (top)sport, enkel/voetpathologie, orthopedische oncologie, orthopedische traumatologie, wervelkolomchirurgie, kinderorthopedie en speciële prothesiologie. Met betrekking tot deze aanstelling is er uitgebreide ervaring  en expertise op het gebied van de revisie van gewrichtsprothesen.  De afdeling is succesvol in het wetenschappelijk onderzoek met jaarlijks meerdere promoties en veel publicaties. Er is een actieve groep van postdocs, promovendi en studenten, met regelmatig wetenschapsbesprekingen en een journal club

Er wordt samengewerkt met de afdeling Biomedical Engineering & Physics (BMEP), een multidisciplinaire onderzoekomgeving waarin natuurkundigen, ingenieurs, biologen en clinici samenwerken. De inbedding is mede in de qurAI-groep, een interfacultaire groep van het Instituut voor Informatica van de Universiteit van Amsterdam en de Medical Imaging-groep van de afdeling BMEP. In deze groep ontwikkelt een andere PhD-kandidaat aan Artificial Intelligence methoden die gebruikt kunnen worden bij de diagnostiek van protheseloslating.van Prof. Clarisa Sánchez van de qurAI-groep, en Dr. Geert Streekstra, en Dr. Iwan Dobbe van de afdeling BMEP.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; PhD; Medisch personeel (anios, aios, specialist)
  • Techniek; Natuurwetenschappen; Gezondheid
  • max. 36 uur per week
  • €2911—€4615 per maand
  • Universitair
  • AT PhD Klinische evaluatie

Werkgever

Academisch Medisch Centrum (AMC)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Meibergdreef 9, 1105 AZ, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you