Postdoc onderzoeker: Triggers & Tech: Verslavingsbehandeling ondersteund met technologie

Postdoc onderzoeker: Triggers & Tech: Verslavingsbehandeling ondersteund met technologie

Geplaatst Deadline Locatie
2 dec 5 jan Enschede

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 5 jan 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Word je 'getriggerd' door de mogelijkheden van technologie voor de zorg? Heb je ervaring met het uitvoeren van meerdere onderzoeksmethoden? En deins je niet terug voor interdisciplinair onderzoek dat plaatsvindt in de praktijk? Dan is deze vacature iets voor jou!

De onderzoeksgroepen Psychology, Health & Technology (PHT) en Human Media Interaction (HMI) van de Universiteit Twente biedt een postdoc positie aan met een specifieke focus op het onderzoeken van de toegevoegde waarde van interactieve virtual reality (VR) en mobiele apps voor de behandeling van verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit Twente, Tactus (verslavingszorg), Transfore (forensische zorg) en Trajectum (zorg voor mensen met een verstandelijke beperking). De postdoc zal, samen met een promovendus, werken in een interdisciplinair projectteam, onder leiding van dr. Joanneke van der Nagel en dr. Hanneke Kip. Alhoewel je op meerdere locaties werkzaam zal zijn om de verbinding te zoeken, zal je in dienst komen bij de vakgroep Psychology, Health & Technology (PHT) van de Universiteit Twente.

Middelenmisbruik heeft veel negatieve gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van de gebruiker. Bestaande behandelingen binnen de verslavingszorg zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) zijn in principe werkzaam, maar slaan minder goed aan bij mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Een verklaring daarvoor is dat er in CGT een groot beroep wordt gedaan op cognitieve en adaptieve vaardigheden, zoals reflectie op het gedrag en het toepassen van aangeleerde vaardigheden in het dagelijks leven. Ervaringsgerichte, gepersonaliseerde technologieën zoals interactieve virtual reality (VR) en mobiele apps bieden nieuwe mogelijkheden om deze kwetsbare en onderbelichte doelgroep beter bij de behandeling te betrekken. In dit project voegen we interactieve VR en een dagboek-app toe aan CGT+. Deze aanpak, genaamd CGT+TECH, wordt specifiek aangepast voor verslaafde mensen met een LVB. Door middel van verschillende kwantitatieve en kwalitatieve studies kijken we niet alleen naar of, maar ook naar hoe, waarom, wanneer en voor wie deze technologie van toegevoegde waarde is.

We zijn op zoek naar een postdoc-onderzoeker die gedurende twee jaar de coördinatie van de doorontwikkeling, evaluatie en optimalisatie van CGT+TECH op zich zal nemen. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking met een promovendus, waarbij de postdoc een meer coördinerende rol zal hebben en de promovendus zich vooral zal richten op de uitvoering van de onderzoeken.

Concreet zal de postdoc-onderzoeker aan de slag gaan met onder andere de volgende activiteiten:
 • Het coördineren van co-creatieworkshops met patiënten en zorgverleners om samen met hen uit te zoeken op welke manier VR en de app het beste geïntegreerd kunnen worden in de bestaande, face-to-face behandeling.
 • Via een Delphi-studie en literatuurreview een overzicht creëren van mogelijke 'triggers' en copingstrategieën die relevant kunnen zijn voor verslavingsproblematiek.
 • Het schrijven van een protocol voor CGT+TECH en het opzetten van bijbehorend trainingsmateriaal voor zorgverleners.
 • Het opzetten en coördineren van een single-case experimental design (SCED), gericht op de toegevoegde waarde van VR voor CGT+.
 • Het opzetten en coördineren van een mixed-methods evaluatie voor een app om 'triggers' voor verslaving in kaart te brengen.
 • Het opzetten en coördineren van een pilot-studie naar CBT+TECH bij de drie deelnemende instellingen.
 • Het maken van een geoptimaliseerde versie van het CBT+TECH protocol en bijbehorend trainingsmateriaal.

Specificaties

Universiteit Twente (UT)

Functie-eisen

We zijn op zoek naar een kandidaat met de volgende eigenschappen:
 • Je hebt een PhD-graad gerelateerd aan (klinische) psychologie of een vergelijkbare richting.
 • Je hebt zeer sterke communicatieve en organisatorische vaardigheden waardoor je in staat bent om bruggen te bouwen tussen meerdere organisaties, zorgverleners en patiënten.
 • Je hebt kennis over en/of affiniteit met verslavingszorg of andere zorg voor andere kwetsbare doelgroepen zoals forensische patiënten of mensen met een licht verstandelijke beperking.
 • Je kan je goed bewegen binnen en tussen verschillende onderzoeksdisciplines zoals verslavingszorg, (gezondheids)psychologie en human-centred design.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met het coördineren van onderzoeksprojecten en/of andere vormen van projectmanagement.
 • Je bent een methodologische duizendpoot: je hebt ervaring met verschillende vormen van kwalitatief en kwantitatief onderzoek.
 • Je hebt ervaring met en/of affiniteit met onderzoek naar verschillende soorten eHealth-technologieën.
 • Je bent een gedreven, enthousiaste en assertieve onderzoeker die niet snel uit het veld geslagen is.
 • Je bent in staat om een goede balans te vinden tussen creativiteit, robuust onderzoek en pragmatiek.

Arbeidsvoorwaarden

De UT biedt een dynamische en internationale omgeving, die de voordelen van academisch onderzoek combineert met een onderwerp van hoge industriële relevantie, uitstekende arbeidsomstandigheden, een spannende wetenschappelijke omgeving en een groene en levendige campus. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universiteiten en omvatten:
 • Je hebt een dienstverband van 0.6 FTE (24 uur) voor de duur van 2 jaar en kunt deelnemen aan alle arbeidsvoorwaarden die de universiteit biedt.
 • Er is een mogelijkheid om de functie verder aan te vullen met twee dagen onderwijs bij de vakgroep PHT zodat de functie 1 fte behelst.
 • Het bruto maandsalaris bedraagt, afhankelijk van de werkervaring, minimaal € 2.836,-- en maximaal € 3.807,- bij een fulltime dienstverband. Daarnaast kent de Universiteit Twente een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,3%.
 • Uitstekende faciliteiten voor professionele en persoonlijke ontwikkeling.
 • We stimuleren een hoge mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, maar stimuleren ook interactie en discussie met collega's.

Specificaties

 • Postdoc
 • max. 24 uur per week
 • €2836—€3807 per maand
 • Gepromoveerd
 • 301

Werkgever

Universiteit Twente (UT)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Drienerlolaan 5, 7522NB, Enschede

Bekijk op Google Maps

Interesting for you