PhD positie: Triggers & Tech – Verslavingsbehandeling ondersteund met technologie

PhD positie: Triggers & Tech – Verslavingsbehandeling ondersteund met technologie

Geplaatst Deadline Locatie
2 dec 5 jan Enschede

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 5 jan 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Heb je affiniteit met technologie en psychiatrie? Word je enthousiast van onderzoek doen met en voor een uitdagende doelgroep? En vind je het leuk om meerdere onderzoeksmethoden te gebruiken? Dan is deze vacature iets voor jou!

De onderzoeksgroepen Psychology, Health & Technology (PHT) en Human Media Interaction (HMI) van de Universiteit Twente bieden een promotieplaats aan met een specifieke focus op het onderzoeken van de toegevoegde waarde van interactieve virtual reality (VR) en mobiele apps voor de behandeling van verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit Twente, Tactus (verslavingszorg), Transfore (forensische zorg) en Trajectum (zorg voor mensen met een verstandelijke beperking). De promovendus zal begeleid worden door een interdisciplinair projectteam, onder leiding van dr. Joanneke van der Nagel en dr. Hanneke Kip.

Middelenmisbruik heeft veel negatieve gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van de gebruiker. Bestaande behandelingen binnen de verslavingszorg zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) zijn in principe werkzaam, maar slaan minder goed aan bij mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Een verklaring daarvoor is dat er in CGT een groot beroep wordt gedaan op cognitieve en adaptieve vaardigheden zoals reflectie op het gedrag en het toepassen van aangeleerde vaardigheden in het dagelijks leven. Ervaringsgerichte, gepersonaliseerde technologieën zoals interactieve virtual reality (VR) en mobiele apps bieden nieuwe mogelijkheden om deze kwetsbare en onderbelichte doelgroep beter bij de behandeling te betrekken. In dit project voegen we interactieve VR en een dagboek-app toe aan CGT+. Deze aanpak, genaamd CGT+TECH, is specifiek aangepast voor verslaafde mensen met een LVB. Door middel van verschillende kwantitatieve en kwalitatieve studies kijken we niet alleen naar of, maar ook naar hoe, waarom, wanneer en voor wie deze technologie van toegevoegde waarde is. We zijn op zoek naar een promovendus die deze studies op kan zetten en uit kan voeren, in samenwerking met een postdoc en junior onderzoeker. Alhoewel je af en toe ook bij de deelnemende instellingen zal werken om de verbinding te zoeken, zul je werkzaam zijn bij de afdeling Psychology, Health & Technology van de Universiteit Twente.

Dit interdisciplinaire project is opgedeeld in vijf verschillende werkpakketten:
  1. In het eerste werkpakket gaan we via co-creatieworkshops samen met patiënten en zorgverleners uitzoeken op welke manier VR en de app het beste geïntegreerd kunnen worden in CGT+.
  2. In het tweede werkpakket voeren we meerdere studies uit om inzicht te krijgen in de manier waarop technologie werkt binnen CGT+.
  3. Het derde werkpakket is gericht op de 'optimalisatie' van CBT+TECH door het interdisciplinaire projectteam. Op basis van de bevindingen uit de eerste twee werkpakketten stellen we de meest optimale versie van CBT+TECH op.
  4. In het vierde werkpakket gaan we CGT+TECH onderzoeken in een 'mixed-methods realist evaluation'. Hierin maken we drie groepen: één controlegroep die alleen CGT+ volgt, één groep die CGT+ ontvangt waarin technologie in elke fase wordt gebruikt, en één groep die 'geoptimaliseerde' CGT+ ontvangt waarbij technologie alleen op de meest waardevolle momenten in wordt gezet.
  5. Het vijfde en laatste werkpakket is gericht op de implementatie van CGT+TECH in de praktijk.

Specificaties

Universiteit Twente (UT)

Functie-eisen

We zijn op zoek naar een kandidaat met de volgende eigenschappen:
  • Je hebt een afgeronde universitaire masteropleiding in psychologie, gezondheidswetenschappen, of een vergelijkbare studie.
  • Je bent een teamplayer die zich goed kan bewegen binnen en tussen verschillende disciplines (verslavingszorg, gezondheidspsychologie, human-centred design, implementation science, et cetera).
  • Je hebt ervaring met en/of affiniteit met het opzetten en uitvoeren van kwalitatief en kwantitatief onderzoek.
  • Je hebt zeer sterke Nederlandse en Engelse communicatieve vaardigheden (schriftelijk en mondeling): niet alleen in de academische wereld, maar ook in relatie tot medewerkers en patiënten van de deelnemende instellingen.
  • Je bent een proactieve, ondernemende onderzoeker met een 'getting things done' mentaliteit en bent niet snel uit het veld geslagen.
  • Je bent in staat om patiënten, zorgverleners en andere betrokkenen actief te betrekken en te enthousiasmeren bij de verschillende deelonderzoeken.
  • Je hebt affiniteit met de verslavingszorg en lastig te betrekken doelgroepen.
  • Je hebt ervaring met en/of affiniteit met onderzoek naar verschillende soorten eHealth-technologieën.
  • Je bent in staat om een goede balans te vinden tussen creativiteit, robuust onderzoek en pragmatiek.

Arbeidsvoorwaarden

De UT biedt een dynamische en internationale omgeving, die de voordelen van academisch onderzoek combineert met een onderwerp van hoge industriële relevantie, uitstekende arbeidsomstandigheden, een spannende wetenschappelijke omgeving en een groene en levendige campus. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universiteiten en omvatten:
  • Je hebt een dienstverband van 0.8 FTE (32 uur) voor de duur van 5 jaar en kunt deelnemen aan alle arbeidsvoorwaarden die de universiteit biedt.
  • Het bruto maandsalaris start met € 2.434,-- in het eerste jaar en bedraagt € 3.111,- in het vierde jaar van jouw dienstverband. Daarnaast kent de Universiteit Twente een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,3%.
  • Uitstekende faciliteiten voor professionele en persoonlijke ontwikkeling.
  • Een trainingsprogramma waarin jij en je begeleiders een plan maken voor opleiding en begeleiding.
  • Als promovendus word je ingeschreven bij de Twente Graduate School.
  • We stimuleren een hoge mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, maar stimuleren ook interactie en discussie met collega's.

Specificaties

  • PhD
  • max. 32 uur per week
  • €2434—€3111 per maand
  • Universitair
  • 300

Werkgever

Universiteit Twente (UT)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Drienerlolaan 5, 7522NB, Enschede

Bekijk op Google Maps

Interesting for you