Afdelingshoofd Academische Diensten van Universiteitsbibliotheek: leidinggeven aan verandering (0,8 - 1,0 fte)

Afdelingshoofd Academische Diensten van Universiteitsbibliotheek: leidinggeven aan verandering (0,8 - 1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
14 jan 7 feb Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 feb 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij die verbindende leidinggevende die zorgt voor een goed werkklimaat op de afdeling?

Functieomschrijving

De Universiteitsbibliotheek Utrecht (UB) zoekt een verbindende leidinggevende binnen de sector Academische Diensten. Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs verandert in rap tempo langs de lijnen van open science principes en de toenemende digitalisering. De UB ontwikkelt haar dienstverlening in lijn met deze trends.

 

De sector Academisch Diensten (ca. 36 fte) ontwikkelt zijn producten en diensten samen met de andere sectoren in de bibliotheek en in directe interactie met onderzoekers, docenten en studenten. De bibliotheek biedt een breed palet van dienstverlening op terreinen zoals open access publiceren, auteursrechten, onderzoeksdatamanagement, reproduceerbaarheid van code en software, informatievaardighedentraining, digital humanities en collecties. Vanwege de groei van de sector zoeken wij een derde afdelingshoofd.

 

De functie
Als afdelingshoofd ben je verantwoordelijk voor één of meerdere werkgebieden en de bijbehorende dienstverlening. Samen met de teams die je aanstuurt ontwikkel je onderzoek- en onderwijsondersteuning binnen een continu veranderende omgeving. Je hebt daarbij oog voor het hoog houden van de kwaliteit en de uitvoering van bestaande diensten. Met jouw teams en in samenwerking met in totaal negen afdelingshoofden bij de UB ontwikkel je ideeën en voorstellen op het terrein van je eigen werkgebied(en). Je bent op de hoogte van in- en externe ontwikkelingen en je toetst deze op relevantie voor de organisatie. Vanzelfsprekend zorg je voor een zorgvuldige afstemming met het directieteam van de UB. De dienstverlening van de UB komt veelal tot stand in samenwerking met partners binnen of buiten de Universiteit Utrecht. Je bent dan ook goed in staat om de UB te vertegenwoordigen in deze samenwerkingsverbanden.

 

Als een van de drie afdelingshoofden geef je leiding aan ongeveer 15 medewerkers (ca. 12 fte),  verdeeld over de twee locaties van de UB op het Utrecht Science Park en in de Binnenstad. Samen met je collega’s bouw je aan een sterke organisatie, waarin medewerkers in staat zijn om flexibel in te spelen op de veranderende omgeving. Je hebt oog voor de aanwezige kwaliteiten en competenties, en motiveert hen om zich persoonlijk te blijven ontwikkelen. Daarnaast trek je medewerkers met nieuwe competenties aan, zodat de UB steeds in staat is om hoogwaardige dienstverlening te blijven bieden aan de academische community. We werken resultaatgericht en we werken in de hele organisatie samen aan een meer taakgerichte cultuur.

 

Je taken:

 • verantwoordelijk voor het beheer en de doorontwikkeling van producten en diensten ter facilitering van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. De verdeling van de werkgebieden gebeurt in overleg;
 • zorgen voor een goed werkklimaat en de gewenste cultuur op de afdeling. Bij het leidinggeven aan zelfstandige hoog opgeleide professionals horen coachend leiderschap, vertrouwen geven en verbinden, evenals aanspreken op verantwoordelijkheden en resultaten tot je natuurlijke repertoire;
 • actief en initiatiefrijk deelnemen aan het managementteam van de UB en gezamenlijk vorm geven aan de vertaling van de strategische agenda van de UB naar medewerkers en nieuwe dienstverlening en het voorbereiden van beleidsvoorstellen;
 • zorgen voor heldere afspraken en processen binnen je werkgebied(en), samenhang en samenwerking organiseren en samen met de andere afdelingshoofden de brugfunctie vervullen tussen de afdelingen binnen de bibliotheek en daarbuiten;
 • opbouwen en onderhouden van een netwerk en participeren in samenwerkingsverbanden van diverse partners, zowel binnen de Universiteit Utrecht als op (inter)nationaal niveau.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

Functie-eisen:

 • een afgeronde academische opleiding;
 • ervaring met het aansturen van organisaties in verandering en het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening;
 • aantoonbare leidinggevende ervaring aan hoogopgeleide zelfstandige professionals, bij voorkeur in een kennisorganisatie;
 • kennis van, of affiniteit met, wetenschappelijke informatievoorziening is een pré.

 

Deze functie vraagt om sterke communicatieve vaardigheden en persoonlijke competenties zoals: sturen op resultaat, overtuigingskracht, verbindend leiderschap, organisatiesensitiviteit en ondernemerschap. We werken in een internationale context en een deel van de overleggen vindt in het Engels plaats. Van kandidaten vragen wij een uitstekende beheersing van zowel het Nederlands als Engels (niveau C1 volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader Talen).

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een dienstverband (0,8 - 1,0 fte) voor een jaar met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - maximaal € 5.943,- (maximaal schaal 12 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Daarnaast mag je rekenen op 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

 

De Universiteitsbibliotheek Utrecht is een betrouwbare partner voor onderzoekers, docenten en studenten op het terrein van wetenschappelijke informatievoorziening. Wij zetten onze deskundigheid in om de wetenschappelijke communicatiecyclus voortdurend te verbeteren. Wij inspireren tot ontmoeting en kennisuitwisseling. Onze dienstverlening organiseren wij in nauwe samenwerking met andere partijen binnen en buiten de Universiteit Utrecht, waarbij wij de grenzen tussen disciplines overstijgen.

Specificaties

 • Beleid- en staf; Management
 • 30—40 uur per week
 • €4629—€5943 per maand
 • Universitair
 • 1182080

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Domplein 29, 3512 JE, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you