Promovendus: 'leefstijl en hersengezondheid’

Promovendus: 'leefstijl en hersengezondheid’

Geplaatst Deadline Locatie
19 jan 7 feb Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 feb 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Binnen het unieke MOCIA-programma, een onderzoeksprogramma gericht op het behoud van cognitie van ouderen door het ontwikkelen van effectieve leefstijlinterventies, zoeken wij een enthousiaste promovendus. Binnen dit uitdagende project, ben je medeverantwoordelijk voor de lokale coördinatie en uitvoer van een landelijke studie (FINGER-NL studie) naar het effect van een multidomein leefstijl-interventie op het cognitieve functioneren van ouderen.

Met dit onderzoeksprogramma haken we aan bij een wereldwijd initiatief, waarbij multi-domein leefstijlinterventies ingezet worden als mogelijk antwoord op de cognitieve problemen die gepaard gaan met de wereldwijde steeds ouder wordende samenleving. De kern van MOCIA, wat staat voor 'Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing', is een gerandomiseerde gecontroleerde studie bij 1,206 deelnemers van 60-80-jarige leeftijd (FINGER-NL studie). Deelnemers ondergaan gedurende twee jaar een intensieve leefstijlinterventie gericht op meerdere veranderbare risicofactoren voor dementie of een zelfstandig leefstijlprogramma. De FINGER-NL studie wordt op 5 verschillende locaties uitgevoerd: Maastricht, Wageningen, Nijmegen, Amsterdam, en Groningen. Het project wordt gefinancierd door NWO via het Cross-Over programma, met als doel het Nederlandse kennis- en innovatiesysteem te versterken met behulp van publiek-private samenwerkingen. In de publiek-private samenwerking van MOCIA nemen aanvragers van acht kennisinstituten en acht co-financierende partijen deel.

Dit PhD-project richt zich op de lokale uitvoering en coördinatie van de FINGER-NL trial in (de omgeving van) Groningen. Binnen jouw project ga jij je richten op het includeren van de 242 deelnemers uit (de omgeving) van Groningen. Deelnemers starten in groepen van 10 tot 12 deelnemers, en worden gedurende de interventieperiode intensief door een leefstijlcoach begeleid in het halen van hun persoonlijke leefstijldoelen, door middel van individuele coaching en het houden van regelmatige groepsbijeenkomsten, deels via de FINGER-NL online onderzoeksomgeving. Daarnaast doe je onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke activiteit en het zitgedrag op het cognitief functioneren van ouderen in observationele studies, onder andere in de Lifelines cohort studie. Je schrijft Engelstalige wetenschappelijke artikelen met een academische proefschrift als einddoel. De resultaten van je onderzoek presenteer je op (inter)nationale congressen.

Specificaties

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Functie-eisen

- Als vooropleiding voor deze functie is een (Research) Master een vereiste, bij voorkeur in de Epidemiologie, Bewegingswetenschappen, Neuropsychologie of Gezondheidswetenschappen.
- Een HBO vooropleiding in Fysiotherapie of Voeding en Diëtetiek is een pre.
- Je bent flexibel, nieuwsgierig, vaardig in het schrijven van wetenschappelijke teksten,.
- Je hebt een goed analytisch vermogen, evenals organisatorische en contactuele eigenschappen.
- Je werkt graag samen in een team en hebt een pro-actieve houding.
- Je hebt ervaring met kwantitatieve onderzoeksmethoden en statistische analyses.
- Je hebt affiniteit met het werken met ouderen.
- Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een fulltime contract (36 uur per week) voor een periode van vier jaar bij de afdeling Epidemiologie. De gewenste datum indiensttreding is 1 maart 2022. Het eerste jaar is een proeftijd, na een positieve beoordeling wordt de functie met drie jaar verlengd. Elk jaar vindt er een jaargesprek plaats. Het salaris bedraagt minimaal € 2.570,- bruto per maand in het eerste jaar tot maximaal € 3.271,- bruto per maand (schaal PRO) in het laatste (4e) jaar, op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Afdeling

Epidemiologie

De afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum heeft als centraal thema ‘Levensloop epidemiologie van chronische aandoeningen’ en staat daarmee in het midden van een van de belangrijkste onderzoeksthema’s van het UMCG, namelijk 'healthy ageing'. Meer details zijn te vinden op de website

De promovendus wordt aangesteld binnen de unit Health Behaviour Epidemiology van de afdeling Epidemiologie. De unit Health Behavior Epidemiology richt zich op de determinanten van gezondheidsgedrag vanuit een levensloop perspectief.

Specificaties

  • PhD; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid
  • max. 36 uur per week
  • max. €2570 per maand
  • Universitair
  • 220044

Werkgever

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Hanzeplein 1, 9713 GZ, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you