Toekomstonderzoeker (medior)

Toekomstonderzoeker (medior)

Geplaatst Deadline Locatie
20 jan 16 feb Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 16 feb 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

STT zoekt een nieuwe collega: vacature Toekomstonderzoeker.

Functieomschrijving

STT voert toekomstonderzoeken uit naar nieuwe technologische ontwikkelingen en de mogelijke invloeden hiervan op de maatschappij. Zo dragen we bij aan het ontwikkelen van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. 

Met een groot netwerk van deelnemers uit het bedrijfsleven, overheid en maatschappij verkent de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) al meer dan 50 jaar de impact van technologische ontwikkelingen op de samenleving in de toekomst.

Voor een nieuwe toekomstverkenning zijn we op zoek naar een medior toekomstonderzoeker.

Taken en verantwoordelijkheden
Als STT-toekomstonderzoeker geef je met een grote mate van zelfstandigheid leiding aan het bouwen van een toekomstverkenning. Je gaat van start met het ‘scopen’ van het thema en ontwerpt het toekomstonderzoeksproces waarin je keuzes maakt over de methodiek en de aanpak van het onderzoek. Ook formeer je een ‘denktank’ die bestaat uit leden van het STT-netwerk en externe experts en stakeholders. Je organiseert bijeenkomsten, creatieve workshops en lezingen om op die manier invulling aan de verkenning te geven. Je leidt de toekomstverkenning dus zowel inhoudelijk als organisatorisch. De uitkomsten van de verkenning verwerk je tot een of meerdere STT-publicaties en samen met de communicatieadviseur stel je een communicatieplan op voor de impact van de verkenning.

Specificaties

Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT)

Functie-eisen

In onze ogen zijn naast een goede beheersing van de Nederlandse taal en een academische opleiding hierbij de volgende competenties van belang: 

 • Kennis en beheersing van methodieken van toekomstonderzoek (zoals scenario’s, trendonderzoek, Delphi) en de bijbehorende onderzoekstechnieken, zoals interviews, deskresearch en het faciliteren van workshops. 
 • Helder presenteren en verwoorden van de uitgangspunten en conclusies van de verkenning aan zowel een expert-publiek als aan het algemene publiek.
 • In staat om impact te realiseren, onder meer, door de beschikking over een breed netwerk en het uitbreiden daarvan zowel binnen als buiten STT en die gebruiken tijdens en na de verkenning. 
 • Bedenken en implementeren van creatieve en oorspronkelijke oplossingen voor inhoudelijke problemen tijdens de verkenning.
 • Beschikken over analytisch vermogens zodat in de toekomstverkenning de juiste diverse bronnen worden verwerkt, er een onderscheid tussen hoofd- en bijzaken wordt gemaakt en het thema van de verkenning vanuit verschillende invalshoeken wordt onderzocht.
 • Beschikken over projectmanagement-skills, zoals plannen, organiseren en opstellen en naleven van de projectbegroting.

Naast deze competenties vereist deze functie ook een brede interesse in technologie en maatschappij, passie voor onderzoek, in teamverband kunnen werken en natuurlijk een zeer grote belangstelling voor de toekomst.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 18 maanden.

Kom je bij ons in dienst, dan is dat op basis van een 40-urige werkweek in een tijdelijk dienstverband van 18 maanden. Bij goed functioneren kunnen we deze aanstelling omzetten in een vaste aanstelling. De beloning van de medewerkers van STT is afgeleid van de cao en het functiegebouw van de rijksoverheid (zie: https://www.caorijk.nl/ en https://www.functiegebouwrijksoverheid.nl/functiegebouw). De salarisschalen voor de medior toekomstonderzoeker zijn 11-12. Er is een maandelijkse onkosten- en reisvergoeding en budget voor het volgen van cursussenalsmede een opname in de pensioenvoorziening van STT.

Aanvang werkzaamheden (streefdatum): zo snel mogelijk.

Werkgever

Stichting Toekomstbeeld der Techniek

De maatschappelijke opdracht van STT is het samen met ons netwerk werken aan gefundeerde toekomstverkenningen die ons helpen om geïnformeerde keuzes te kunnen maken voor een betere toekomst. We weten dat we de toekomst samen kunnen vormgeven. Tegelijkertijd kan of wil niet iedereen deelnemen aan gesprekken over de toekomst. STT biedt die mensen en organisaties een stem in dit debat en faciliteert namens de samenleving tegenspraak en discussie.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Techniek / laboratorium; IT; Marketing en communicatie
 • Techniek; Economie; Natuurwetenschappen
 • max. 40 uur per week
 • Universitair
 • SP Toekomstonderzoeker

Werkgever

Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you