Bijzonder Hoogleraar Intensieve Pedagogische Ondersteuning van Gezinnen

Bijzonder Hoogleraar Intensieve Pedagogische Ondersteuning van Gezinnen

Geplaatst Deadline Locatie
21 apr 17 mei Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 17 mei 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De bijzonder hoogleraar krijgt de leeropdracht om wetenschappelijke kennis te ontwikkelen die bijdraagt aan versterking van praktijk en beleid in de jeugdzorg. Door wetenschap te verbinden aan praktijk en beleid, wordt de kans vergroot dat intensieve ondersteuning thuis bij gezinnen leidt tot een duurza(a)m(er) resultaat, zodat kinderen zo thuis mogelijk kunnen opgroeien. Centraal staat de doorontwikkeling van vormen van intensieve ambulante gezinsondersteuning als alternatief voor uithuisplaatsing van kinderen.

De leerstoel wordt ondergebracht bij de Afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen. Aan de leerstoel ligt een samenwerking ten grondslag tussen de Faculteit en de Stichting Nederlands Jeugdinstituut (NJi). De Stichting Nederlands Jeugdinstituut is het nationaal kenniscentrum dat kennis over opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren verzamelt, verrijkt, duidt en deelt. Het betreft hier een leerstoel die wordt bekostigd door de Stichting Nederlands Jeugdinstituut.

Wat gaat u doen

De bijzonder hoogleraar verricht onderzoek ten aanzien van het thema van de leeropdracht en ontwikkelt nieuwe onderwijsonderdelen en -vormen die met dat thema geassocieerd zijn. De bijzonder hoogleraar draagt daarnaast verantwoordelijkheid voor de begeleiding van promovendi. De hoogleraar stimuleert de samenwerking tussen de UvA en NJi.

  • Onderzoek. De bijzonder hoogleraar ontwikkelt een eigen lijn binnen het onderzoeksprogramma Child Development. Op die manier draagt de hoogleraar bij aan het pedagogisch en onderwijswetenschappelijk onderzoek van de afdeling. Naast de eigen bijdrage van de hoogleraar gebeurt dat hoofdzakelijk via extern gefinancierde promovendi.
     
  • Onderwijs. De bijzonder hoogleraar participeert met vernieuwende bijdragen in het onderwijs van de bachelor- en masteropleidingen van het College en de Graduate School of Child Development and Education.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Functie-eisen

De bijzonder hoogleraar voldoet aan de volgende functie-eisen:

  • Gepromoveerd in de pedagogische wetenschappen, of een aanverwant wetenschapsgebied.
  • Brede en aantoonbare expertise op het leerstoeldomein.
  • Een visie op onderzoek naar intensieve pedagogische ondersteuning van gezinnen.
  • Zeer goede onderzoekskwaliteiten, onder meer blijkend uit wetenschappelijke artikelen en andere publicaties.
  • Goede coachende vaardigheden blijkend uit succesvolle begeleiding van onderzoekers, projectmedewerkers en/of promovendi.
  • Ervaring met het ondersteunen van onderzoekers bij het werven van financiële middelen voor hun onderzoek.
  • Goede contactuele eigenschappen.
  • Goede didactische kwaliteiten en ervaring met het geven van universitair onderwijs, bij voorkeur in bezit van een Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO).
  • Actieve participatie in netwerken van praktijkinstellingen, beleidskringen en/of cliëntenorganisaties.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 60 maanden.

Dienstverband

De bijzonder hoogleraar komt in dienst van de Stichting Nederlands Jeugdinstituut. De aanstelling is voor een periode van vijf jaar, met mogelijkheid tot verlenging.

 

Werkgever

Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

 

Afdeling

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Binnen de Universiteit van Amsterdam heeft de bijzondere leerstoel ‘Intensieve Pedagogische Ondersteuning van Gezinnen’ een plaats binnen de programmagroep ‘Preventive Youth Care’ (Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding), onder leiding van Prof. Geertjan Overbeek, van de Afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen). De bijzondere leerstoel zal bijdragen aan het overkoepelende onderzoeksprogramma van de pedagogische wetenschappen, waaraan ook de programmagroepen ‘Developmental Psychopathology’ en ‘Forensic Child and Youth Care’ bijdragen.

De drie genoemde programmagroepen dragen bij aan de bachelor- en masteropleidingen Pedagogische en Onderwijswetenschappen, en aan de universitaire lerarenopleiding voor het basisonderwijs (Universitaire Pabo van Amsterdam [UPvA]).

De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst.

Specificaties

  • Hoogleraar
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 15.2 uur per week
  • Gepromoveerd
  • 22-8749

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you