Promovendus (1,0fte) bij FHML / NUTRIM / vakgroep Voedings-en Bewegingswetenschappen voor onderzoek naar de rol van vertakte-keten aminozuren in type 2 diabetes

Promovendus (1,0fte) bij FHML / NUTRIM / vakgroep Voedings-en Bewegingswetenschappen voor onderzoek naar de rol van vertakte-keten aminozuren in type 2 diabetes

Geplaatst Deadline Locatie
2 mei 17 mei Maastricht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 17 mei 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Geïnteresseerd in het uitvoeren van vernieuwend, metabool onderzoek in de mens? Reageer dan snel op deze vacature!

Functieomschrijving

U houdt zich bezig met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek gericht op het verbeteren van de metabole gezondheid (o.a. glycemische controle, mitochondriële functie, insuline resistentie) van mensen met type 2 diabetes. Het onderzoek heeft als focus de aminozuur verbranding (specifiek die van vertakte keten aminozuren) in mensen met type 2 diabetes te verhogen. Uit recente studies blijkt dat mensen met type 2 diabetes gekarakteriseerd worden door een verlaagde vertakte-keten aminozuur verbranding, welke associeert met verschillende metabole verstoringen (insuline resistentie, mitochondriële dysfunctie en metabole inflexibiliteit DOI: 10.1210/clinem/dgaa751). Recent hebben we ontdekt dat we middels een medicatie de verbranding van deze aminozuren kunnen boosten en zien daarbij positieve effecten op de metabole gezondheid.  Dit wordt tijdens dit promotietraject verder onderzocht. Met uitvoer van klinische interventie studies worden mensen in detail  metabool gekarakteriseerd middels invasieve- en minder invasieve meetmethoden (zoals hyperinsulinemische-euglycemische clamp, hoge-resolutie respirometrie, magnetische resonantie spectroscopie). De effecten worden gemeten op heel lichaamsniveau, met focus op spier, lever en het hart. Als promovendus zal u verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren en (statistisch) analyseren van de uitgevoerde studies en het schrijven van wetenschappelijke artikelen en proefschrift.  

Specificaties

Universiteit Maastricht (UM)

Functie-eisen

De kandidaat die wij zoeken:

  • is in het bezit van een MSc diploma in Biomedische Wetenschappen, Moleculaire Biologie, Gezondheidswetenschappen, Geneeskunde of een andere gerelateerde opleiding
  • heeft affiniteit met het uitvoeren van onderzoek
  • beschikt over fysiologische kennis omtrent energie metabolisme
  • is communicatief vaardig
  • heeft een flexibele werkhouding
  • kan functioneren binnen een team
  • is leergierig, enthousiast en ambitieus
  • heeft enige ervaring met het uitvoeren van humaan wetenschappelijk onderzoek

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar.

Het betreft een dienstverband voor 4 jaar. Het eerste jaar is een proeftijd. Na een positieve beoordeling wordt de functie met 3 jaar verlengd.

Het salaris bedraagt € 2.443,- bruto per maand in het eerste jaar oplopend tot € 3.122,- bruto per maand in het vierde jaar, conform de promovendus salarisschaal, cao NU. Tevens ontvangt u 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. Elk jaar vindt er een beoordeling plaats.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast  gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie raadpleeg de website  http://www.maastrichtuniversity.nl > Over de UM > Werken bij de UM.

Werkgever

Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht (UM) staat bekend om haar unieke innovatieve en probleemgestuurde onderwijssysteem (PGO), dat wordt gekarakteriseerd door een kleinschalige en studentgeoriënteerde benadering. Het onderzoek aan de UM is multidisciplinair en thematisch van aard, en vindt geconcentreerd plaats in onderzoeksinstituten en schools. De UM heeft op dit moment bijna 22.000 studenten en circa 5.000 medewerkers. Ten gevolge van het sterk internationale karakter is een groot deel van zowel studenten als medewerkers afkomstig uit het buitenland. De UM heeft zes faculteiten: Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Faculty of Law, School of Business and Economics, Faculty of Science and Engineering, Faculty of Arts and Social Sciences en de Faculty of Psychology and Neuroscience. Meer informatie vindt u op www.maastrichtuniversity.nl

Afdeling

NUTRIM - School of Nutrition and Translation Research in Metabolism
NUTRIM - School of Nutrition and Translation Research in Metabolism is het onderzoeksinstituut van de Faculty of Health, Medicine, and Life Sciences (MUMC+) dat wil bijdragen aan gezondheidsbehoud en gepersonaliseerde geneeskunde door levensstijl en ziekte-geïnduceerde verstoringen in het metabolisme te ontrafelen en door gerichte voedings-, bewegings- en medicijninterventies te ontwikkelen.

Dit wordt mogelijk gemaakt door een ultramoderne onderzoeksinfrastructuur en nauwe interactie tussen wetenschappers, clinici, master- en PhD-studenten.

Specificaties

  • PhD
  • Natuurwetenschappen; Gezondheid
  • 36—40 uur per week
  • €2443—€3122 per maand
  • Universitair
  • AT2022.186

Werkgever

Universiteit Maastricht (UM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Universiteitssingel 50, 6229 ER, Maastricht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you