Data Scientist

Data Scientist

Geplaatst Deadline Locatie
9 mei 18 mei Bilthoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 18 mei 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij een enthousiaste en wetenschappelijk ingestelde Data Scientist? Weet jij een brug te slaan tussen machine learning en statistiek? Wil je jouw kennis inzetten binnen het RIVM om verschillende uiteenlopende onderzoeken te versterken door de toepassing van nieuwe data science technieken?

Functieomschrijving

Lijkt het je bovendien leuk om met veel verschillende onderzoekers samen te werken? Dan is deze functie als Data Scientist echt iets voor jou!

Algemene omschrijving

Als Data Scientist binnen de afdeling Statistiek, Data Science en Modellering speel je een cruciale rol binnen het “Databenutting” Programma van het RIVM. Jouw rol is tweeledig. Enerzijds inventariseer je samen met jouw directe collega’s complexe onderzoeksvraagstukken binnen het RIVM die om betere oplossingen vragen. Anderzijds onderzoeken jullie welke nieuwe ontwikkelingen vanuit de data science mogelijk voor het RIVM relevant zijn. Hierbij gaat het met name om ontwikkelingen op het snijvlak van de machine learning en statistiek.

Wat ga je doen?

Als Data Scientist werk je mee aan kennisopbouw en de toepassing van nieuwe data science technieken binnen onderzoek. Je speelt een belangrijke rol binnen het “Databenutting” Programma, door kennishiaten binnen het RIVM te identificeren, kennis daarvan op te bouwen en deze toe te passen op RIVM use cases. Deze use cases kennen een grote variëteit en kunnen uiteenlopen van de voorspelling van toxiciteit van chemische stoffen tot aan de identificatie van risicofactoren van ongewenste uitkomsten onder pasgeborenen. Je vertaalt daarbij vraagstukken uit het domein naar data science oplossingen en geeft hierover advies aan onderzoekers, voert analyses uit en schrijft mee aan wetenschappelijke publicaties.

Ook draai je mee in RIVM-brede multidisciplinaire onderzoeksprojecten ongerelateerd aan het Databenutting Programma. Je werkt daarbij intensief samen met andere onderzoekers om tot data science oplossingen te komen. Dit doe je door zelfstandig je kennis bij te werken, methodologie uit te werken en toe te passen. In de uitwerking zorg je voor een balans tussen methodologische en praktische overwegingen. Daarbij heb je scherp welke keuzes en aannames je maakt. Je bouwt intern een netwerk op, waardoor andere onderzoekers je weten te vinden en je in de toekomst ook betrekken bij nieuwe projecten.

Je speelt een belangrijke rol in het verspreiden van kennis binnen de organisatie. Je communiceert je ideeën, werkwijze en oplossingen op een manier die voor de ander goed te volgen is. Je draagt bij aan de door de afdeling georganiseerde data science cursussen, trainingen, lezingen en werkgroepen.

Ook draag je bij aan de centrale taken van de afdeling om binnen het RIVM innovatief onderzoek te stimuleren, en de kwaliteit van onderzoek te verhogen.

Uniek aan deze baan

Je helpt eraan mee om RIVM meer datagedreven te maken en en maakt de toepassing van nieuwe onderzoeksmethoden, zoals Machine Learning mogelijk.

Specificaties

Rijksoverheid

Functie-eisen

Functie-eisen

Jij beschikt over:

 • Een academische opleiding in de (wiskundige) statistiek, econometrie, AI of gelijkwaardig, gevolgd door een wetenschappelijk promotie en/of meerdere jaren relevante werkervaring op één van die vlakken.
 • Een wetenschappelijke instelling.
 • Uitgebreide kennis van en ervaring met methoden uit machine learning en statistiek, alsmede de toepassing daarvan op real life datasets.
 • Het vermogen om een brug te slaan tussen machine learning en statistiek.
 • Het vermogen om te identificeren welke (nieuwe) kwantitatieve methoden een substantiële bijdrage aan de kwaliteit van het RIVM onderzoek kunnen leveren.
 • Ervaring met advisering (aan onderzoekers) waarbij je complexe problematiek in begrijpelijke taal enthousiast kunt uitleggen. Ervaring met storytelling is een pré.
 • Ervaring met programmeren in R en Python, versiebeheer en HPC is een pré.
 • Bij voorkeur ervaring met het verzorgen van (data science) trainingen.
 • Ervaring met of aantoonbare interesse in onderzoek op het terrein van de volksgezondheid, infectieziekten, milieu en veiligheid is een pré.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Voor de duur van 12 maanden.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 11

Maandsalaris: Min €3.344 – Max. €5.139 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Contractduur: Voor de duur van 12 maanden

Minimaal aantal uren per week: 32

Maximaal aantal uren per week: 36

 

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Werkgever

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

RIVM: deskundig, betrouwbaar en onafhankelijk

Als Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn we een deskundige, betrouwbare en onafhankelijke adviseur voor overheid, professionals en burgers. Ons doel: een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. We bewaken gezondheid, ziekten, de kwaliteit van de leefomgeving én het milieu. Daarvoor doen we onderzoek en we verzamelen kennis voor toegankelijke informatie en toepasbare adviezen. Het RIVM zorgt voor een goede geboortescreening, het bestrijden van infectieziekten en heeft een centrale rol bij het Rijksvaccinatieprogramma en de bevolkingsonderzoeken. We onderzoeken wat er nodig is voor goede zorg, een gezonde leefstijl, veilige producten en een veilige en gezonde leefomgeving. Ook dragen we bij aan het voorkomen, bestrijden en beheersen van incidenten en crises.
Vanuit ons hoofdkantoor in Bilthoven en vanaf 2023 vanuit een prachtig nieuw gebouw op het Utrecht Science Park, werken we met ongeveer 2100 collega’s aan al onze adviezen, rapporten, factsheets en publicaties. Daarbij laten we ons leiden door de vragen van vandaag én morgen. We doen ons werk midden in de maatschappij. Trots zijn we op onze organisatie waar iedereen welkom is. Als kennisinstituut van de overheid willen we een afspiegeling van de samenleving zijn. Naast talent, ervaring en motivatie maken ook aspecten van identiteit zoals leeftijd, geaardheid, culturele achtergrond of arbeidsbeperking, onze organisatie rijker, innovatiever én leuker. Met deze verschillende achtergronden, perspectieven en inzichten werken wij samen aan een nog beter resultaat!
RIVM – De zorg voor morgen begint vandaag

Ook benieuwd naar hoe anderen het werken bij het RIVM ervaren? Bekijk het op RIVM-ers aan het woord | RIVM

Afdeling

Afdeling Statistiek, Data Science en Modellering

De Afdeling Statistiek, Data Science en Modellering bestaat uit 25 medewerkers die dagelijks de RIVM onderzoekers adviseren op het terrein van statistiek, data science en modellering en desgewenst de complexere analyses op deze vakgebieden voor hun rekening nemen. Ook verzorgen ze cursussen en signaleren nieuwe ontwikkelingen op deze vakgebieden. De functie maakt onderdeel uit van het RIVM-brede programma “Databenutting voor de vragen van morgen”, een programma in ontwikkeling dat gericht is op infrastructuur, kennisontwikkeling, scholing, juridische kaders en richtlijnen te ontwikkelen om data van zowel binnen als buiten het RIVM tot volle potentie te benutten.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Gezondheid
 • 32—36 uur per week
 • €3344—€5138 per maand
 • Universitair
 • AT312481

Werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you