Universitair Docent Communicatie- en Informatiewetenschappen (tenure track)

Universitair Docent Communicatie- en Informatiewetenschappen (tenure track)

Geplaatst Deadline Locatie
20 mei 6 jun Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 6 jun 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

We zoeken een universitair docent voor het versterken van de leerstoel Taal en Communicatie. Je doet vernieuwend onderzoek naar de rol van taal in communicatie, met bijzondere aandacht voor (sociale) media, en verzorgt ook onderwijs op dit gebied. Je p...

Functieomschrijving

De leerstoel Taal en Communicatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam richt zich op onderzoek naar de rol van taal in communicatie en is verantwoordelijk voor een groot deel van het onderwijs in de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen. We doen onderzoek naar en geven onderwijs in communicatie over maatschappelijke thema's, zoals gezondheid, klimaat, gender, voeding en rechtspraak, zowel door middel van interactie-analyse als andere vormen van tekstwetenschap. In het bijzonder is er aandacht voor het gebruik en de totstandkoming van feiten en bewijs in onze maatschappij, en talige praktijken die aan een betrouwbare overheid en wetenschap kunnen bijdragen. Sociale media vervullen hierin een cruciale rol.

In je onderzoek draag je bij aan het vernieuwen van inzichten in de werking van taal in communicatie, met name in (sociale) media, en versterk je het methodologisch potentieel van onze groep. In het onderwijs verzorg je vakken en begeleid je scripties in de internationale bachelorspecialisatie Language and Media, de Nederlandstalige bachelorspecialisatie Media en Journalistiek, de internationale masterspecialisaties Dialogue, Health and Society en Multimodal Communication en de Nederlandstalige masterspecialisatie Schrijven en Vertalen. Het gaat om vakken als Health communication and social media, Gezondheidsjournalistiek, Text and image in news and advertising, Language in social media, Communicatie en cognitie, en Visual rhetoric, evenals het begeleiden van bachelor- en masterscripties, en stages.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

Een geschikte kandidaat voldoet aan de volgende eisen:
 • gepromoveerd in het domein van Taal en communicatie, Communicatiewetenschap of Toegepaste taalkunde
 • relevante publicaties in internationaal gerefereerde tijdschriften
 • interesse in het verder ontwikkelen van eigen onderzoeksthema's in projectaanvragen
 • ervaren, enthousiast en vaardig in academisch onderwijs, blijkend uit onderwijsevaluaties
 • in bezit van de Nederlandse Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO), of bereid deze binnen afzienbare tijd te behalen
 • kennis en ervaring met diverse methoden waaronder corpusanalyse en experimenten
 • ervaring in het begeleiden van bachelor- en masterscripties
 • uitstekende beheersing van zowel het Nederlands als het Engels

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een tenure-track positie aan op het niveau van Universitair Docent voor de duur van 5 jaar met ingang van 1 augustus 2022. Tenure kan worden bereikt indien aan de facultaire criteria voor Universitair Docent wordt voldaan. Tijdens de duur van de tenure track zullen de prestaties worden geëvalueerd op het vlak van onderwijs, publicaties, pogingen om hetzij individueel, hetzij in consortia onderzoeksfinanciering te verwerven, academische dienstverlening en valorisatie.

Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal € 3.821 (schaal 11) en maximaal € 5.230 (schaal 11) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel Universitair Docent 2 en staat open voor 1 fte.

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
 • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Geesteswetenschappen
De Faculteit der Geesteswetenschappen verbindt verschillende vakgebieden: Taal, Literatuur en Communicatie, Kunst en Cultuur, Geschiedenis, Oudheidwetenschappen en Filosofie. Ons onderwijs en onderzoek focussen op actuele thema's uit samenleving en wetenschap: van kunstmatige intelligentie tot beeldcultuur, van urbanisatie tot slavernijgeschiedenis, van 'fake news' in de journalistiek tot communicatie in organisaties. We zetten sterk in op kleinschalig, vernieuwend onderwijs en op interdisciplinair onderzoek.

Werken bij Geesteswetenschappen is bijdragen aan de kwaliteit van toonaangevend onderwijs en onderzoek, in een inspirerend en persoonlijk werk- en studieklimaat. De faculteit telt ongeveer 2.000 studenten en er werken ruim 350 medewerkers.

Specificaties

 • Universitair docent
 • Gepromoveerd
 • 11848

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you