Promovendus (AIO / PhD) positie diversiteit bodemfauna in de stad

Promovendus (AIO / PhD) positie diversiteit bodemfauna in de stad

Geplaatst Deadline Locatie
25 mei 26 jun Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 26 jun 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Heb jij een passie voor ecologische wetenschappen? Wil je maatschappelijk betrokken onderzoek doen naar het effect van stedelijk groen op biodiversiteit- en ecosystemen? Dan maakt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) graag kennis met jou!

Functieomschrijving

De sectie Ecology and Evolution van het Amsterdam Institute for Life and Environment (A-LIFE) van de VU biedt een AIO/PhD-positie aan in het project "Improving urban green infrastructure by incorporating hidden biodiversity networks (HiddenBiodiversity)". HiddenBiodiversity is een project binnen de Nationale Wetenschapsagenda, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). HiddenBiodiversity is een uniek samenwerkingsverband van wetenschappers, hogescholen, steden, bedrijven, natuurorganisaties en andere stakeholders. Het doel is de verborgen biodiversiteit in de stad zichtbaar te maken en onderzoeken welke factoren stadsbewoners ertoe kunnen brengen milieuvriendelijker te handelen. HiddenBiodiversity onderzoekt hoe het opnemen van schimmels, mossen en korstmossen, kleine vaatplanten en bodemdieren in stedenbouw en -ontwerp, en in het beheer van groene infrastructuur de kwaliteit van de leefomgeving in de stad kan verbeteren. Het consortium bestaat uit een aantal universiteiten en onderzoeksinstellingen, en vele ondernemingen en partnerorganisaties in Nederland, die samen een platform creëren voor het onderzoeken van de invloed van stedelijk groen op de soortenrijkdom van kleine organismen.

In de AIO-positie onderzoek je de aanwezigheid en invloed van stedelijk groen op de diversiteit van bodemfauna. Je analyseert hoe de kwaliteit van stedelijk groen de samenstelling van bodemfauna bepaald. De nadruk ligt vooral op de invloed van boomsoorten en hun leeftijd, en de ruimtelijke verdeling van boomsingels in het stedelijk gebied op bodemdieren. Met deze AIO-positie wil HiddenBiodiversity aanbevelingen ontwikkelen voor stedenbouwkundigen, beleidsmakers en organisaties van tuineigenaren op basis van projectresultaten en stadsbewoners de esthetische en functionele waarde van bodemfauna laten zien.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

 • MSc in Ecology of een vergelijkbare opleiding, en een sterke affiniteit met vraagstukken rond biodiversiteit en bodemecologie.
 • Onderzoeksinteresse in een of meer van de volgende thema's/methoden: biodiversiteit, bodemprocessen, levensgemeenschappen, stadsecologie, landschapsbeheer, natuurbescherming, biologische indicatoren, ervaring met veldwerk, en het herkennen van soorten.
 • Interesse in multidisciplinair onderzoek.
 • Zelfstandig kunnen opereren en kunnen samenwerken met anderen.
 • Sterke mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden in het Nederlands en het Engels.
 • We vragen je nadrukkelijk ook te solliciteren als je niet aan alle gevraagde vereisten en kwalificaties voldoet.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.443 (PhD) oplopend tot €3.122 (PhD) bruto per maand in het vierde jaar bij een voltijds dienstverband.

De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur 1 jaar en bij voldoende perspectief verlengd tot een totaal van 4 jaar. Aan het einde van het vierde jaar wordt de arbeidsovereenkomst afgesloten met een dissertatie.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • kinderdagverblijf aanwezig op VU campus
 • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
 • de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Bètawetenschappen
De Faculteit der Bètawetenschappen inspireert wetenschappers en studenten om duurzame oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Van bosbranden tot big data, van obesitas tot geneesmiddelen en van molecuul tot de maan: ons onderwijs en onderzoek beslaan de volle breedte van de bètawetenschappen. Nationaal en internationaal delen wij kennis en ervaring met vooraanstaande wetenschappelijke instituten en het bedrijfsleven.

Werken bij Bètawetenschappen is samenwerken met studenten, promovendi en wetenschappers met focus op hun vak én een brede blik op de wereld. De faculteit telt ongeveer 5.750 studenten en er werken ruim 1.250 medewerkers.

De A-LIFE sectie Ecology and Evolution (www.amsterdamecology.nl) biedt een stimulerende internationale onderzoekomgeving met een academische reputatie van wereldklasse en uitstekende state-of-the-art faciliteiten. Onderzoek in de sectie omvat een breed scala aan fundamentele en toegepaste onderzoeksthema's, waaronder stress-ecologie, urbane ecologie, interacties tussen soorten, evolutionaire adaptatie, symbiotische interacties, klimaatverandering en het functioneren van levensgemeenschappen en ecosystemen. Onze kracht ligt in het vermogen om studies van adaptieve veranderingen te integreren over het hele scala van biologische organisatieniveaus. De secties hechten veel belang aan gelijkwaardigheid en diversiteit.

Specificaties

 • PhD
 • max. 40 uur per week
 • €2443—€3122 per maand
 • Universitair
 • 11862

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you