Licentiemanager wetenschappelijk materiaal – op weg naar open access (0,8 – 1,0 fte)

Licentiemanager wetenschappelijk materiaal – op weg naar open access (0,8 – 1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
27 mei 19 jun Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 19 jun 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij die organisator, adviseur en verbinder die ons gaat helpen met de inrichting en de koers van licentiemanagement? Laat van je horen!

Functieomschrijving

Als Universiteitsbibliotheek Utrecht (UB) maken we wetenschappelijke kennis beschikbaar voor onze universitaire gemeenschap. De manier waarop gebruikers toegang krijgen tot wetenschappelijk materiaal verandert continue, wetenschappers publiceren steeds vaker open access en er ontstaan nieuwe vormen van wetenschappelijke output, zoals datasets, coding en software. Om dit te helpen realiseren, adviseert de bibliotheek de universitaire gemeenschap en werkt actief aan het omzetten van overeenkomsten richting open access. Onze bibliotheek zoekt een licentiemanager die deze veranderingen helpt vertalen naar (vernieuwing in) onze dienstverlening.
Inhoud van de functie
Als licentiemanager bij de UB heb je een veelzijdige functie waarin de dagelijkse uitvoering en hands-on ondersteuning samengaan met ontwikkelen en adviseren. Je werkt samen met verschillende collega’s binnen de bibliotheek en onderhoudt waar nodig contact met het bredere (landelijke en internationale) werkveld. Licentiemanagement is in beweging en je functie ontwikkelt zich daarin mee. Er ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden, standaarden en wetgeving en ook de mogelijkheden met gedigitaliseerd materiaal en datasets blijven groeien. Steek jij graag de handen uit de mouwen voor toegang tot wetenschappelijk materiaal voor onze gebruikers? Voel je je thuis in een wetenschappelijke omgeving? En vind je het uitdagend om overzicht te creëren op deze complexe thema’s? Dan zijn we op zoek naar jou!
Mocht je niet aan alle elementen van het geschetste profiel voldoen, laat je niet weerhouden om toch te solliciteren. We investeren graag in jouw ontwikkeling.

Je voornaamste taken zijn: 
  • Binnen de UB breng je de verschillende betrokken disciplines op dit terrein, zoals licentiebeheer, open access ondersteuning en auteursrechten bij elkaar. Hiervoor organiseer je onder andere het UB-licentieoverleg en draag je bij aan eenduidigheid in ons licentiebeleid.
  • Je verzamelt informatie over relevante ontwikkelingen (in het bredere werkveld) en zorgt dat de organisatie op de hoogte blijft. Je geeft heldere adviezen, denkt mee over collectioneren, ontsluiting en open science op het terrein van licentiemanagement en vertaalt deze naar de praktijk.
  • Je ondersteunt de aanschaf van wetenschappelijke materialen. Dit doe je door de afstemming over de acquisitiebudgetten binnen de UB te coördineren en het directieteam daarin te ondersteunen.
  • Je bent een stevige gesprekspartner in de licentieonderhandelingen met uitgevers en adviseert over de deelname aan landelijke contracten in UKB, VSNU of SURF-verband. Daarnaast vertegenwoordig je de UB in landelijke samenwerkingsverbanden op het gebied van licentiemanagement.
  • Je draagt met je collega’s zorg voor de uitvoering van het licentiebeheer in werkzaamheden als het in kaart brengen van het aanbod van uitgevers, het vernieuwen of opzeggen van licentieovereenkomsten en rapportages op gebruik.
Je functie is ondergebracht bij de afdeling Metadata & Acquisitie. Van daaruit werk je intensief samen met veel verschillende collega’s binnen de bibliotheek en partners daarbuiten, zowel binnen als buiten de universiteit. De afdeling werkt resultaatgericht. Dat houdt in dat je veel vrijheid hebt om je werk binnen het team te organiseren.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

Als licentiemanager beschik je over het volgende profiel:
  • Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau. Dat zien we terug in je manier van werken. Je houdt van ‘grondig uitzoeken’, snel overzicht creëren, scherpe analyses maken en kritische vragen stellen. Je bent nieuwsgierig en vindt het leuk om nieuwe wegen te zoeken om resultaat te behalen, je durft te pionieren.
  • Je hebt de kwaliteit om te kunnen schakelen tussen micro- en macroniveau en tussen verschillende gesprekspartners met gevoel voor bestuurlijke verhoudingen.
  • Je bent een soepele onderhandelaar die het gesprek organiseert en verschillen in standpunt of inzicht tussen betrokkenen weet te overbruggen;
  • Je bent onbevangen en nieuwsgierig in een wereld vol digitale toepassingen en helpt ons om nieuwe technologie te verkennen en in gebruik te nemen;
  • Het is een pré als je aantoonbare ervaring hebt in licentiemanagement, collectiemanagement, open access en/of de uitgeverswereld.
Deze functie vraagt om sterke communicatieve vaardigheden en persoonlijke eigenschappen zoals: klantgericht, analytisch vermogen, resultaatgericht, netwerker en teamspeler. Je hebt een goede beheersing van het Engels (minimaal niveau B2). Voor internationale kandidaten vragen wij aantoonbaar een minimale beheersing van de Nederlandse taal (niveau B2).- Je hebt de kwaliteit om te kunnen schakelen tussen micro- en macroniveau en tussen verschillende gesprekspartners met gevoel voor bestuurlijke verhoudingen.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een dienstverband (0,8 - 1,0 fte) voor de duur van een jaar, met – bij gebleken geschiktheid – uitzicht op verlenging voor onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding, ervaring en de specifieke taken die je gaat uitvoeren minimaal € 2.846,- en maximaal € 4.490,- (schaal 10 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt een laptop en smartphone vanuit de Universiteitsbibliotheek.
Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht  werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability. De universiteit heeft sterke ambities op het gebied van open science.
De Universiteitsbibliotheek Utrecht is een betrouwbare partner voor onderzoekers, docenten en studenten op het terrein van wetenschappelijke informatievoorziening. Wij zetten onze deskundigheid in om de wetenschappelijke communicatiecyclus voortdurend te verbeteren. Wij inspireren tot ontmoeting en kennisuitwisseling. Onze dienstverlening organiseren wij in nauwe samenwerking met andere partijen binnen en buiten de universiteit, waarbij wij de grenzen tussen disciplines overstijgen.

Specificaties

  • Ondersteunend personeel (secretarieel, administratief, facilitair)
  • 32—40 uur per week
  • €2846—€4490 per maand
  • HBO
  • 1190856

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Heidelberglaan 3, 3584 CS, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you